|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
TM
|
|
Пятра Краюлуй - въпросчета |
|
Здравейте!
Намислили сме с две приятелчета да се разходим след месец до Румъния и да видим тази доста интересна планина - Пятра Краюлуй. Бих се радвал някой ако е ходил там, да сподели впечатления. Също така се интересувам може ли да се спи в заслончетата на билото, пренаселено ли е там през август, може ли да се опъва палатка в района на заслоните (все пак е национален парк, а ако не се лъжа май е и резерват)? Има ли някакви източници на вода в подножието на планината или може да се намери само по хижите? Ще съм много благодарен и ако някой сподели някаква карта за GPS на района. И накрая, но не на последно място искам да попитам възможно ли е изкачването на по прословутия маршрут La Lanturi със сравнително тежки раници (все пак мислим 3-4 дена да скитаме по баирите).
Ще се радвам на всякакви мнения и съвети! Благодаря предварително!
_________________ No matter where you go, no matter what you do, just remember – always fly! |
|
|
Чет Юли 17, 2014 7:51 pm |
|
 |
Petya
|
|
|
Здравей ТМ,
Преди 2 седмици ходихме в Карпатите - на 13.07. се качихме на Negoiu, а на 16.07. се пробвахме на Piatra Craiului - тръгнахме от селцето Magura, където спахме, през каньона по синя лентова марка до х. Curmatura, оттам малко по Piatra Mica и малко по Piatra Craiului - от Curmatura към Padinii Inchise. На 100 м. от билото ни подпука гръмотевична буря и се наложи да лежим 50 мин. в някакви скални вдлъбнатини, валя ни дъжд, град, захлупваха ни мъгли, но дъждът така и не поиска да спре, така че единствения избор беше да си слезем надолу. Другите дни изобщо не спря да вали и нямахме друга възможност за качване там. Та за планинката - 25 км. варовиков гребен, много стръмни склонове, гора, клек, трошляк, скални прагове - повечето обезопасени с кабели, абе нещо средно между Триградското ждрело, Врачански скали и Пирин (поне от малкото което успяхме да видим). На мен лично страшно ми хареса, много внушително място - откакто сме си дошли, мислите ми непрекъснато се връщат натам, още повече че някак си си тръгнах с чувството на нещо недовършено. Имаме и снимки, но трябва да ги подредя малко и тогава ще кача нещо. Терена хич не е лесен и с тежки раници сигурно ще е по-трудно, но пък разстоянията не са толкова големи и дори и с по-бавно ходене би трябвало да ви стигне времето. Зависи какво сте намислили все пак де... Какъв маршрут смятате да правите? Много е важно да следите и прогнозата за времето, защото мокрите скалички с примеси на кал тук-там са си доста опасни. В този сайт доста познават времето (поне за нашата буря бяха познали )
За карта - на тръгване си бях разпечатала части от карта от тук: http://www.cabanata.ro/Images/Harti/Piatra%20Craiului-2.JPG , но после си купихме истинска тур. карта - ще я снимам и ще я кача и нея по-късно. За GPS-а на телефона (Android) си бяхме изтеглили карта от тук , но не се оказа сполучлива, не сме я и ползвали - маркировката е на отлично ниво!
За "La Lanturi" (“At the chains”) - това би трябвало да е най-трудният от маркираните маршрути, но из нета има доста клипчета, вкл. на хора с големи раници: http://www.youtube.com/watch?v=JJ61sz_3qM0 (след 5 мин). Ето и блога на една румънка с много показателни снимки и описание, но на румънски (поне времената и маркировките се разбират).
Ето и още 2 клипчета от билото Creasta Nordica и Creasta Sudica
Този сайт на Зърнещи гледахме за примерни маршрути.
За водата нищо не мога да кажа, ние си наляхме от чешмата при хижата, но не ставаше - в бутилката плуваха разни частици, така че по-добре си носете. На картата, която имаме, има обозначени изворчета тук-там (напр. в близост (североизточно) до заслон Spirlea, който е преди La Lanturi).
Много се радвам, че сте решили да ходите натам - мястото е уникално красиво и впечатляващо! Успех и следете прогнозата за времето, защото е важно, планината е сериозна!
|
|
|
Вто Юли 29, 2014 11:30 am |
|
 |
TM
|
|
|
|
Благодаря много за изчерпателния отговор!
Ние смятаме да подходим от хижа Curmatura към билото и да спим на заслона до връх Ла Ом. На следващия ден да продължим по билото до връх Fundurilor, да слезем от западната страна и да хванем обратно на север до заслон Spirla, където да останем втора вечер. И на третия ден да качим La Lanturi и от върха да слезем или обратно към хижа Curmatura или директно към каньона. Това е идеалния вариант, ама дали ще се получи... Освен от времето, най-много май ще зависим от това колко вода ще може да помъкнем нагоре.
Интересно ми е вие плащахте ли такса за парка? Видях в сайта на парка, че в Зърнещи в туристическия център се плащала някаква входна такса. Оттам мислим да си вземем и туристическата карта на планината.
А за GPS-a намерих тук във форума някаква карта дето казват че става за Карпатите като цяло, намерих и някъде из интернет разни тракове на маркираните пътеки.
Надявам се, че като се качим през делничните дни ще успеем да се добутаме за места в тия заслончета, че каквито изглеждат малки...
_________________ No matter where you go, no matter what you do, just remember – always fly! |
|
|
Пет Авг 01, 2014 5:28 pm |
|
 |
Petya
|
|
|
Не сме плащали никакви такси, има бариера в началото на каньона, но никой не стои да събира такси, иначе и аз прочетох, че се плаща.
В делнични дни не мисля, че ще имате проблем за заслоните. Останах с впечатлението, че повечето хора се качват само до хижата, нагоре са единици и то с малки раници (еднодневно явно).
За водата - виж тази карта къде има означени изворчета и на Curmatura си налейте от втората чешма (тази след оградата по пътеката към Grapaturii) или вътре от самата хижа.
Добре сте го замислили маршрута, сериозно изпълнение ще е, така че УСПЕХ!
|
|
|
Пет Авг 01, 2014 6:08 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|