Здравейте,
ще бъда кратък и ясен.
Трябва ми стара карта на Пирин планина със всички обозначения и като казвам всички имам предвид
пътищата и кладенците.
От няколко дена търся и една стара османска карта от 1909 година но без успех.
Само една непреведена успях да намеря и затова реших да се обърна към вас.
Благодаря предварително.
Трябва ми стара карта на Пирин планина със всички обозначения и като казвам всички имам предвид
пътищата и кладенците.
Има австрийска (1913 г.), мащаб 1:200 000, изготвена на базата на османската, част от която съм пуснал горе. Доста е неточна.
Има на проф. Жеко Радев 1920 г., мащаб 1:40 000, но отпечатана умалена в мащаб 1:160 000. Отлична е за времето си.
Има на К. Хаджирадонов от 1927 г. (туристическа), мащаб 1:100 000, базирана на австрийската и тази на проф. Радев. С нищо не превъзхожда проф. Радевата. Има умишлени размествания на топоними и вкарани нови с оглед постигане на някакви планинарски "нужди" - грешки, доста от които по-късно са обявени и наложени (но не съвсем) за "истини".
Има на проф. Х. Луис изработена 1926-1927 г. и отпечатана 1930 г. Тя е в мащаб 1:100 000 - прекрасна за онова време карта, която за първи път показва истинския облик на Пирин. До част от данните в нея се е докопал Хаджирадонов и е заимствал някои неща - височини на върхове и др., за своята карта.
Има още една на проф. Х. Луис, работена 1927-1928 г., мащаб 1:25 000, отпечатана 1930 г., но е само за част от Пирин.
Има военни, работени 1933-1934 г., мащаб 1:25 000 и мащаб 1:50 000.
да точно австрийската търся мислех че тя е от 1909
Отделните листове са работени, допълвани, преправяни и печатани в различни години Лист 41-42 Джумая, където е Пирин, пише, че е частично коригиран на 9.XII.1913 г.
На латиница не можеш ли да четеш бе човек! Преведена на какъв език?
Ако искаш на кирилица купи си сръбското издание на същата. В Ибей се продава за 29$
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети