Ако не сте сигурни за падналият свод или за плоскостъпието,има възможност проблема да е това което по нашият край му викат Plantar fasciitis,по български сайтове го срещнах като плантарен фасциит,не знам дали това е официалното название. Много често срещана "туристическа" травма ако съдя по това което чета от колегите американци. Аз самият мисля че го имам в момента,болките са най-вече в петата и около свода,но не винаги.При мен лично са около свода.
Последната промяна е направена от Momchil на Нед Мар 16, 2014 6:10 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Съб Сеп 28, 2013 3:57 am
12000
Да се върнем към стелките
Взех си от магазин "ходи леко", ако не се лъжа марката е Линко, след преглед. Тествах ги веднъж на лек преход Княжево-Златни мостове-Момина скала-Бояна.
Мисля че имам подобрение, пак имах тук таме розови петна, но поне не ми се подуха краката и не се влачих като куцо магаре цяла седмица. Не че не минах без друго произшествие де. Бях и с нови обувки .. е как ги бях вързала незнам над глезените кожата ми беше протъркана ....... изобщо съм голям карък с тея краци .. а какъв мерак имам за ходене
Не че ще се спра, ей на октомври пак ще се разходим по Стара планина пък после нека ме боли.
Вто Окт 01, 2013 5:46 pm
igurbev
ZCEZBPM написа:
Разбира се има и вариант да е от двата чифта стелки(летни и зимни) които слагам заедно в трисезонната обувка и с които ходех при последните две ходения за които става дума.
Това е много възможно. Нещо подобно се получи и при мен с последните Скарпа, с които се уредих. При по-натовареното ходене в Гърция в началото на месеца, на втория ден започнах да усещам някаква тъпа болка в ходило (чак се уплаших да не е започнал да ми пада свода).
В Черна гора преди седмица отново бях с изпитаните Бестардки и нямаше нищо и помен от подобна болка, при все че и там се натрупа ходене - особено първите два дена с над 20 км и над 2000 метра качване и съответно слизане.
Също мисля и начинът на стягане на обувката към крака има голямо значение. Принципно Бестардките ги нося доста хлабави и само от време на време ги стягам повече при нужда.
Да се върнем към стелките
Взех си от магазин "ходи леко", ако не се лъжа марката е Линко, след преглед. Тествах ги веднъж на лек преход Княжево-Златни мостове-Момина скала-Бояна.
Мисля че имам подобрение, пак имах тук таме розови петна, но поне не ми се подуха краката и не се влачих като куцо магаре цяла седмица. Не че не минах без друго произшествие де. Бях и с нови обувки .. е как ги бях вързала незнам над глезените кожата ми беше протъркана ....... изобщо съм голям карък с тея краци .. а какъв мерак имам за ходене
Не че ще се спра, ей на октомври пак ще се разходим по Стара планина пък после нека ме боли.
Ако имаш плоскостъпие, подобрение от 1 път не може да има. Напротив, ще ти е некомфортно с разните му бабунки на стелката, докато свикнеш.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Окт 02, 2013 1:20 pm
Mariana1000
12000 написа:
Не че не минах без друго произшествие де. Бях и с нови обувки .. е как ги бях вързала незнам над глезените кожата ми беше протъркана ....... изобщо съм голям карък с тея краци .. а какъв мерак имам за ходене
Ами не знам дали е същото, но аз имам подобен проблем като съм с нови обувки - боли ме над глезена, но само на единия крак. Видимо няма нещо различно, нито подутина, нито деформация, нито си стягам много обувките, но страшно ме заболява, като натъртено например. После не знам дали обувките се разширяват, или кракът ми свиква, но на третото обуване няма и следа от болка, колкото и да стягам връзките.
Първия път търпях, но на вторите и особено на третите нови обувки си бях приготвила един бинт и си го навивах около крака при първите ходения.
Стелки, бинтове... ти си права - мерак голям, а краката калпави, но като не можем да ги сменим ще си ходим с тях както можем.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Окт 02, 2013 1:55 pm
Rincewind
Макар сравнително отдавна да има паднали сводове, не носех стелки из нашите планини, най-вече защото правехме сравнително кратки (в рамките на 1-3 дни) преходи и предпочитах да стискам зъби, отколкото да си обърна внимание на проблема. При все че болките бяха на моменти влудяващи!
Но когато взехме решение да вървим месец и половина из планините на Северна Испания си дадох сметка, че ще трябва да направя нещо по въпроса и набавянето на добри ортопедични стелки се превърна в един от най-съществените въпроси при внимателната и премислена подготовка на похода. След множество консултации и съвети от познати спортисти (при някои от тях, особено баскетболистите, плоскостъпието е традиционен проблем) се насочих към определена фирма, в която ми направиха преглед и ми изработиха стелките. След първоначално разтъпкване и образуване на значителен мазол на ходилото на десния крак бяха направени нужните финални корекции (изпилване на горната повърхност на стелката на две позиции), след което стелките заспаха на краката ми и не съм ги усещал повече като чуждо тяло на крака си.
В резултат на това нямах абсолютно никакви проблеми с ходилата по време на цялото ходене. Нещо повече - традиционните болки в кръста и гърба, които обичайно отдавах на наднорменото си тегло, се оказаха само спомен, макар в случая "вината" за това според мен трябва да бъде споделена между стелките и добрата раница, с която се сдобих след (отново) седмици на пробване и мислене. Но това с раницата е друга тема.
Накратко - при плоскостъпие от стелките файда определено ИМА. Както в ежедневието, така и по баирите. Само намерете качествени такива.
ПП Важно е обувките да пасват на стелките, т. е. стелката и обувката да са един и същ размер, за да няма "разходки" на едната в другата. Тогава ефект не само няма да има, а може да има и дефект. След като се сдобих със стелките, ги нарамих с мен и тръгнах из магазините за обувки, за да пробвам обувката именно със стелката.
...
След множество консултации и съвети от познати спортисти (при някои от тях, особено баскетболистите, плоскостъпието е традиционен проблем) се насочих към определена фирма, в която ми направиха преглед и ми изработиха стелките. След първоначално разтъпкване и образуване на значителен мазол на ходилото на десния крак бяха направени нужните финални корекции (изпилване на горната повърхност на стелката на две позиции), след което стелките заспаха на краката ми и не съм ги усещал повече като чуждо тяло на крака си.
В резултат на това нямах абсолютно никакви проблеми с ходилата по време на цялото ходене. Нещо повече - традиционните болки в кръста и гърба, които обичайно отдавах на наднорменото си тегло, се оказаха само спомен, макар в случая "вината" за това според мен трябва да бъде споделена между стелките и добрата раница, с която се сдобих след (отново) седмици на пробване и мислене. Но това с раницата е друга тема.
Накратко - при плоскостъпие от стелките файда определено ИМА. Както в ежедневието, така и по баирите. Само намерете качествени такива.
ПП Важно е обувките да пасват на стелките, т. е. стелката и обувката да са един и същ размер, за да няма "разходки" на едната в другата. Тогава ефект не само няма да има, а може да има и дефект. След като се сдобих със стелките, ги нарамих с мен и тръгнах из магазините за обувки, за да пробвам обувката именно със стелката.
Целта на форумите е да се споделя конкретна информация.
Коя е фирмата? - за да се избегнат упреци за реклама я дай като връзка, ако има такава.
Коя е фирмата? - за да се избегнат упреци за реклама
Е точно затова не обелих и дума по въпроса.
В какъв смисъл да я дам като връзка? Да пусна линк към сайта й? Сори за тъпите въпроси, но наистина не бих искал да рекламирам каквото и да било и да нарушавам форумни правила.
Rincewind, а какви са цените, че рових в сайта им и не можах да намеря?
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Окт 02, 2013 3:20 pm
Rincewind
На мен ми струваше 20 лева преглед и 50 лева за чифт стелки. За следващ чифт, подразбира се, прегледът отпада, освен ако не е минало прекалено много време от предишния.
Сря Окт 02, 2013 3:34 pm
taurus
Rincewind написа:
Ристо Туристо написа:
Rincewind написа:
Цитат:
Коя е фирмата? - за да се избегнат упреци за реклама
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети