Тъй като с жената си организираме един преход който да започне в идната Събота и да продължи до Сряда, имам малко въпросителни и ще искам малко информация от вас.
Идеята е да завъртим кръгов от Вихрен- Дамяница, Безбог, Тевно, Вихрен.
Или Вихрен, Тевно, Безбог, Дамяница, Вихрен
Като имаме само четири нощувки и те ще са по съответните хижи с изключение на последният ден- като стигнем на Вихрен до колата си тръгваме.
Идеята е Събота да пристигнем на х. Вихрен с колата и веднага да тръгнем за върха като вечерта ще преспим на х.Вихрен.
- по този ден всичко е ясно и няма неизвестни.
Въпроса е по кой от горните два вариянта да продължим?
Ако е по първия ни очаква лек втори ден до Дамяница но незнам какво да очаквам от третия тъй като искаме да минем по билото през Полежан и вр.Безбогкъм х.Безбог, после лек четвъри до Тевно и дълъг пети до Вихрен който обаче ще е слизане.
Ако е втория вариянт дълъг втори ден от Вихрен до Тевно, лек трети до Безбог и от там Дамяница- в този случай така като го гледам по карта Безбог- Дамяница по билото е по добрия вариянт като посока, но пък е за сметка на втория ден в който ще качваме от Вихрен към Тевно.
Общо взето трябва да избирам дали да ходим Вихрен- Тевно и Безбог-Дамяница
или Дамяница-Безбог и Тевно- Вихрен
Коя от двете посоки е по малко болезнена, ако изобщо има такава.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Съб Юли 12, 2014 4:38 pm
Plamen К
Човече :
Първо: Взимаш си жената!
Второ: Взимаш си раницата!
Трето: Взимаш си малко твърда пиячка за вечерта /ако сте фенове/.
Четвърто: Изключваш си интернета и телефона, защото никога няма да разбереш кой разреши на ония да откраднат 3,4милиарда, дори и да разбереш, пак ще плащаш част от тях;
Пето: Хващаш пътеката и се кефиш на ПИРИН, абсолютли на МАКС!!!
Шесто: Маршрутът ти е класика, какво значение имат 100м денивелация повече или по-малко, изживейте си го пълноценно и се радвайте на планината, всека подарена ви секундичка!
Маршрута вече е готов, то свободните места на хижите сами го определиха, но сега се сещам за нещо друго.
Тъй като никога не съм ходил на х.Вихрен някой да сподели как стоят нещата с паркинга там, тъй като колата ще трябва да остане там 5 дни, без да сме гости на хижата.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Пон Юли 14, 2014 4:29 pm
igurbev
peca написа:
Тъй като никога не съм ходил на х.Вихрен някой да сподели как стоят нещата с паркинга там, тъй като колата ще трябва да остане там 5 дни, без да сме гости на хижата.
Събота и неделя е мамата си трака - пътят километър преди това е блокиран от паркирали коли. През седмицата предполагам е по-добре, но трябва да се има едно на ум.
Пон Юли 14, 2014 4:38 pm
Plamen К
peca написа:
А от Вихрен за Тевно през Дамяница или гледам и в една червена марка минава от дясно направо От Вихрен за Тевно.
Вихрен, Тевно, Безбог, Дамяница, Вихрен - на мен това по ми харесва, правил съм го, но без Безбог. Специалистите по Пирин могат да се изкажат в детайли. Някак си по ми харесва да слизам покрай река Валявица до Демяница, отколкото да го качвам. Тогава пък ще качваш от Демяница до Тодорина порта , като тръгнеш за х. Вихрен, ама там покрай Василашките езера е толкоз красиво да почива човек и гледките към Стражите - Ушиците пленяват, та сякаш по не се усеща изкачването. Тъй че в началото по червената марка от х. Вихрен към Дългото езеро, Башлийска порта, Типиците и т.н.
А от Вихрен за Тевно през Дамяница или гледам и в една червена марка минава от дясно направо От Вихрен за Тевно.
Вихрен, Тевно, Безбог, Дамяница, Вихрен - на мен това по ми харесва, правил съм го, но без Безбог. Специалистите по Пирин могат да се изкажат в детайли. Някак си по ми харесва да слизам покрай река Валявица до Демяница, отколкото да го качвам. Тогава пък ще качваш от Демяница до Тодорина порта , като тръгнеш за х. Вихрен, ама там покрай Василашките езера е толкоз красиво да почива човек и гледките към Стражите - Ушиците пленяват, та сякаш по не се усеща изкачването. Тъй че в началото по червената марка от х. Вихрен към Дългото езеро, Башлийска порта, Типиците и т.н.
Да ама маршрута ще е наобратно поради заетоста на х.Вихрен.
1 ден пристигане на Вихрен и от там направо за Демяница
2 ден Демяница - Безбог през Полежан- това се очертава най- тежкият ден от прехода
3 ден е кратък Безбог - Тевно което няма да е пълно като в Събота и Неделя като ще оставим багажа и набързо следобеда до Джангала
4 ден Тевно - Вихрен но не през Демяница за да не повтаряме маршрута
5 ден рано към вр.Вихрен и обратно, следобед на колата и към Пловдив
Първия ден предполагам първия ден ще е по зелената маркировкаот Вихрен за Демяница?
През Жабешкото езеро, Тодорини очи, Василашките езера...Демяница.
Втория ден как ще стигнете Полежан? През Газей ли?
Третия ден е ясен.
Четвъртия ден остава вариантът да е през Типиците или?
п.п.
Имах тук някъде един ченгел, ама не мога да го намеря.
Така де разбрал си ме правилно,
1 ден ще е през Тодорини очи
2 ден по пътеката която е на БГ Монтайнс между Газей и Стражите на Полежан и от там по билото през вр.Безбог и слизане на хижата.
Третия е ясен !
4 ден го мисля през Тепиците въпреки, че малко се притеснявам там какво да очаквам, на картата са дадени като скалисти ръбове.
През Типиците си е нормална пиринска пътека.
Единствено между двата Типица има едно място, което може да притесни някой, който за пръв път стъпва в Пирин.
Казват му Малкото Конче както и на един куп други места.
Съвсем кратко е като разстояние.
С колегата и един чех който забрахме от теснолинейката бяхме единодушни, че това между Типиците е по-стряскащо от известното на всички Конче до Кутело, което минахме предния ден.
После като съм минавал не ми е правило впечатление .
И досега се чудя къде изчезна това място.
Два пъти минавах после от там и не мога да си обясня това първото стряскащо усещане.
Е как в коша, като сам казваш, че наистина има такова място между Тепиците
Аз по принцип имам страх от отвесни височини но не е чак фобия така, че страх нестрах ще ходя от там
Е как в коша, като сам казваш, че наистина има такова място между Тепиците
Аз по принцип имам страх от отвесни височини но не е чак фобия така, че страх нестрах ще ходя от там
Тогава имах стаж като турист общо десет дена и това иглежда е повлияло на преценката ми.
В хубаво време един турист с няколко години стаж дори няма да го усети това място.
Ще кажеш после как е било.
Ето няколко сравнения за степента на опасност.
На мен по-опасно ми се струва например лятната пътека от Страшното към Кобилино бранище или последната част преди котата на Валявишки чукар където пътеката минава от другата страна . Доста стръмно ми се видя и вероятността някой да се похлъзне ако не внимава или ако е лошо времето е реална.
Казаха ми, че било някаква скала на тясното било която не може да се заобиколи и трябва да се покатериш на нея
Малко за жената се притеснявам ама ако трябва аз ще направя два курса да и прекарам раницата за психическо успокоение и ще мине.
Някой няма ли снимка на това *малко конче*
Вто Юли 15, 2014 3:46 pm
igurbev
peca написа:
Малко за жената се притеснявам ама ако трябва аз ще направя два курса да и прекарам раницата за психическо успокоение и ще мине.
Някой няма ли снимка на това *малко конче*
Трябва само да си по-внимателен с този план, че да не пропуснеш мястото.
Иване благодаря за снимката, че наистина го мислих това конче жената да не даде задна.
Ама сега съм спокоен, какви неща може да роди човешката глава пред неизвестното само, ако знаете
Вто Юли 15, 2014 5:36 pm
Mariana1000
Рeca, и да не забравиш репелент срещу насекоми (ама от по-големите шишета), че тази година в Пирин са се навъдили комари-кръвопийци. Има места, въпреки че са край вода, където и един комар няма, но на места... абе страшно е, то не може да се опише с думи
Дано имате късмет и да не срещате гадните вампири, но по-добре да сте подготвени
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Рeca, и да не забравиш репелент срещу насекоми (ама от по-големите шишета), че тази година в Пирин са се навъдили комари-кръвопийци. Има места, въпреки че са край вода, където и един комар няма, но на места... абе страшно е, то не може да се опише с думи
Дано имате късмет и да не срещате гадните вампири, но по-добре да сте подготвени
Абе като се замисля някой скоро писа нещо подобно, ама ми се видя майтап работа на над 2000м. комари тез някви алпийски ли са
или носят термо бельо
Вто Юли 15, 2014 7:54 pm
Mariana1000
За някои може и да е майтап, ама аз още имам белези
Репелента не помага, освен ако не се къпеш с него и то през половин час, затова и написах по-голяма опаковка, че трябва. Аз на шега тръгнах с 50 мл и то след като предишната седмица водихме война с гадовете... сигурно някой от тях ми беше изпил мозъка за да постъпя така лекомислено, но като се има предвид че хапеха през кърпата и косата - нищо чудно и така да беше.
Първоначално мислех, че се крият само в клека, но ги има и по камъните. Да, над 2000 метра също
Утешителното е, че не са навсякъде
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети