Е, чак неудобно ми стана, аз само напомних. Честно казано иска ми се да се кача от там, а от долу не съм виждал очертана пътека, та не ми се ще да се забия в някое непроходимо разклонение
Пет Ное 16, 2012 3:08 pm
Emil
Няма от какво да ти е неудобо. Попита,обещах, напомняш ми, ще го свърша.
Аз отдавна се каня, но наистина нямам никакво време през седмицата от известно време.
Ако говорим за Скакавишки циркус, да има пътека, забелязва се като тръгнеш по улея и се върви само по нея до терасата.
На самата тераса е въпрос на вкус дали да движиш по към ръба или по навътре. Зависи има ли преспи, вода, бодили и др.
В момента на терасата на едно място има един разфасован кон. Жалка гледка. Само кокалаци и козина е останала.
Според мен е направено от човек. Дали конят е бил болен или се е контузил тежко, не знам.
Но като гледам ще да е станал на салам, за жалост. Сега тази гротеска картинка ще стои дълго на пътеката предполагам.
Пет Ное 16, 2012 11:40 pm
Emil
2014-07-05 отново еднодневно кръгче
Първото лятно ходене по Рила тази година.
От тези дъждове и гръмотевици все не оставаше време за там.
Обещах и на един приятел да направим нещо еднодневно по Рила и да се върнем до 17.00, че той имаше и рожден ден.
Сега видях, че доста хора са завъртяли същият маршрут последните седмици.
Та ето и познатият 'паркинг' на Зелени преслап' и обичайните заподозрени:
Поехме нагоре през гората по маркираната пътека към Кабул в 9.20:
Горе над гората, където са табелите, както винаги хванахме директно на юг, иначе пътеката свива на запад, но искахме да стигнем до едни любими скали.
От там е малко хвойнато, но с малки изключения се стига до нещо като пътека и се открива невероятна гледка и към Скакавишки водопад:
Тук се вижда и част от северният склон на Кабул:
И други хубавини над Скакавица:
И още един любим маршрут се вижда от там:
Ето го и любимото връхче със скали:
Тука хванах някаква голяма птица да кръжи наоколо, приличаше по-скоро на черен щъркел:
Тази снимка ми е от любимите, макар и въздуха да не беше най-прозрачния:
Малко релакс преди скромният склон на Кабул отзад:
Красоти:
Най-после пирамидата на Кабул вдясно и Отовица се показа в близката далечина:
Уфффф:
Така изглежда терена към Окото и Отовица:
Тримата от запаса:
Изглед към Отовишко езеро и долина:
Пропуснах да кажа, че докато ние похапвахме на Кабул, Ачо тръгна към Отовица и се срещнахме на Окото. То така беше и първоначалният план, но малко закъснявахме а на другите не ни се бързаше.
От Зелени Преслап до Кабул го взехме за между 2,20 до 2,40 ч, като на скалите стояхме поне 15 мин.
Леко качване към Окото, като Отовица остава леко в югозападна посока:
Тук отзад се вижда Отовица:
Ей го и Окото:
И пренаселеният Езерен връх:
Тук и Харамията се вижда:
На Окото:
Оттока на Окото:
И пак Харамията и няколко от езерата:
И пак Езерния връх с мравките по него. Чудя се кога ще му сложат парапет, че като гледам как цъкат масовистите:
Бъбрека:
И тука следваха едни такива картинки:
Докато вървях сред тълпата, всички ми се сториха много угрижени и реших да си направя един вид Социален експеримент, като започна да поздравявам всички, понеже никой не поздравяваше.
Запонах да казвам наляво и надясно през една секунда 'Здравейте", "Здравейте" ......
Хората стреснато ме поглеждаха с въпрос в очите си "Този пък какво искам..", една жена зад мен каза на другите "Тоз човек, защо на поздравява?" и т.н.
Дано малко да са се отпуснали хората, че реакцията им беше супер странна.
Малко след Бъбрека свихме в ляво към долината на Скакавишкият гьол. Казвам гьол, защото отдавна ми изглежда доста заблатено, доста коне ги изпращат натам, когато не им трябват. Там като цяло са скрири от масовите погледи:
И изведнъж ха, палатка с въдици. Изключително бързо скриха въдиците, когато видяха пет човека с бодра крачка да крачат край потока:
Не се вездаршах и се провикнах, че риболова е забранен. Мъжат стоеше и ни гледаше мълчаливо, ни лук ял ни мирисал. За всеки случай им го казах и на английски.
Къде ли беше парковата охрана в този момент се чудя.....
Много е красиво тук. Тези скали са като някакъв вал в долината:
Ей го и водопада Скакавица:
Този път решихме да слезем долу от източната страна на водопада, понеже многократно сме минавали по терасата на запад от него.
Тук също има пътека маркирана с пирамиди, която обаче е предимно по камънаци, които не са се наместили много добре:
Колегата си скъса подметката тук някъде:
Поглед към отсрещната част на циркуса, под Кабул, където е терасата, по която върви другата пътека:
И ей го пак водопада:
И хижа Скакавица:
Нямаше време да хапнем от готвеното от хижарката, вече закъснявахме.
От Кабул до Окото го взехме за 50 мин.
От Окото до горната част на водопада пак за около 50 мин.
От горната част на водопада до хижата за около 50 мин.
От хижата до Зелени Преслап за около 30 мин.
Всички тези времена са без почивките. С почивките общо около 7 часа всичко.
Ето и скъсаните обувки, купувани по интернет:
Прехода е чуден за един ден, особенно ако нямате час за връщане.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3
Страница 3 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети