ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Връх Мусала

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Връх Мусала
Автор Съобщение
BlackFury

Мнение Връх Мусала Отговорете с цитат
Добър ден на всички,

Аз и група приятели, решихме да покорим връх Мусала това лято. Като цяло, не ни е първото качваме на планина, но ни е за пръв път на Мусала. И реших да попитам някой с опит, извинявам се предварително ако тук не е правилното място.

Плана ни е да тръгнем от София към Самоков, в събота, с най ранния автобус (по принцип, предпочитаме да пътуваме с влак, за това че ако някой може да ми предложи алтернатива с влак, ще съм много благодарен) от автогара юг, после сбусче до Боровец и от там, до Мусала пеша. Като се качим искаме да преспим на палатки и в неделя да слезнем към София. Точна дата към момента нямаме.

Знам че Мусала се намира в Централен Рилски резерват, което означава че не можем да си опънем палатките и да си направим огън където ни скимне. Та въпроса ми е, някой знае ли, след като се качим горе, къде се намира място където може да се запали огън и спи на палатки (мястото да е сравнително близко до Мусала)?

Благодаря предварително за внманието. Също така, всякакви други препоръки и съвети са добре дошли.
Нед Юли 06, 2014 11:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
С палаткуването в района е сложна работата , защото както си упоменал по-горе , там е защитена местност и не е разрешено . Все пак в интерес на истината съм виждал опънати палатки зад заслона , отстоящ на петдесетина минути от върха .
Пон Юли 07, 2014 10:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

ZCEZBPM написа:
dobrifin написа:
С палаткуването в района е сложна работата , защото както си упоменал по-горе , там е защитена местност и не е разрешено . Все пак в интерес на истината съм виждал опънати палатки зад заслона , отстоящ на петдесетина минути от върха .

Този заслон без тоалетна и вода е незаконно превърнат в средство за трупане на печалба.
Уж е заслон и трябва да се ползва само аварийно, а се е превърнал в хижа.
Хиляди хора спят там и дрискат пикаят навсякъде наоколо.
Това са тонове л@йна.
Като почне да вали всичко това отива надолу в езерата и ги замърсява.
Поне една дупка да бяха изкопали от заслона, че да се ограничи това замърсяване.

Ако искат да рискуват да си разпънат палатката в това минирано поле нека се пробватSmile

За жалост казуса с тоалетната на заслона не е толкова прост , както мислиш , от години се опитват хората да се преборят с хиляда и една институции , организации и тем подобни държавни паразити , но резултата все още е нулев . Туристопотока лятото по маршрута огромен , голяма част от тях си мислят , че имат слуги горе и някой друг е длъжен да им чисти боклуците и мърсотиите (възпитание и морал на ниво) . А за печалбата ( която не мисля , че е чак толкова голяма за три месеца годишно) едва ли са толкоз за завиждане , имайки предвид факта , че почти всичко се изнася на гръб . За читотата вътре , малко други хижи и заслони могат и да мечтаят Very Happy
Пон Юли 07, 2014 11:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

С палатка може да се спи на върха. Обаче забравете за огъня Wink

Пон Юли 07, 2014 11:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Имайте предвит , че снощи /06.07/ горе на връо такъв дъжд ни плющя 2 часа, че ни скъса. Температурата беше 2градуса
Пон Юли 07, 2014 12:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hunter13

Както сам каза тази територия е национален парк и бивакуването е разрешено само на определени за целта места.

Ето къде може да се бивакува на територията на парка: http://rilanationalpark.bg/assets/userfiles/%D0%97%D0%90%D0%9F%D0%9E%D0%92%D0%95%D0%94%D0%98/zap.rd-890001.pdf

Иначе "Outlaw"
До хижа Мусала е вариант да разпънете палатка. До върха е около 2:00ч. От заслон Еверест е около 30-40 мин. И в двата случая обаче огъня е проблемен. Освен, че е забранен от хижа Ястребец нагоре друго освен клек няма да намерите, а още по-нагоре и той липсва.

Поздрави!
Пон Юли 07, 2014 4:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BlackFury

ZCEZBPM написа:
Идеята пък в пътуването от София до Самоков да се включи влак е странна, ама щом питате.Smile
Хващате влака http://bdz.bg/ в 5:55(7:15, 8:20....), пристигате в Костенец в 7:18, хващате буса в 8:00 и той ви кара в Боровец.
Бусчето няма място за багаж и пътуват доста хора и може да има леки пререкания за големите раници.
Добър вариант от Костенец до Боровец ако сте няколко човека е таксито.
Ако сте 4 човека ще ви излезе по 5:50лв на човек или общо 22лв.
Телефона го има на първа страница в темата за транспорт в Рила и е добре да се обадите предварително, за да го предупредите кога пристигате и да ви чака.

Много благодаря за информацията за БДЖ. Мисля че със сигурност ще се възползваме този вариант. Ние сме студенти и всички сме с намаление на БДЖ, плюс това за нас е винаги яко да пътуваме с влак като сме в компания. Още един път благодаря.

Gamina написа:
С палатка може да се спи на върха. Обаче забравете за огъня Wink

Мда, наистина огъня май вече е извън плановете, но иначе ще говорим с хижаря на х. Мусала и ще видим какво е положението.

hunter13 написа:
Ето къде може да се бивакува на територията на парка: http://rilanationalpark.bg/assets/userfiles/%D0%97%D0%90%D0%9F%D0%9E%D0%92%D0%95%D0%94%D0%98/zap.rd-890001.pdf

Прегледах документа и май ще правим "бивак" в района на х. Мусала.

Благодаря на всички за помоща.
Вто Юли 08, 2014 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.