Последната промяна е направена от meco puh на Пет Юни 27, 2014 8:36 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Чет Юни 26, 2014 10:34 pm
Rincewind
Истина ли е? Ха дано!
Цитат:
ТД „Кремиковци“ вече има своя планинарски дом!
Хижа Мургаш отваря врати!
На 1юли 2014 година завършва I етап от реконструкцията на хижа Мургаш. След 8 години тя отново започва да функционира и да приема туристи. Това е единственото място за нощувка между прохода Витиня и хижа Лескова, част от Международният маршрут Е-3, по-популярен като "Ком-Емине". В хижата се предлагат храна и напитки. Цената на нощувката е:
- 8 лева - за членове на БТС
- 10 лева - за нечленове на БТС
- безплатно - за деца и членове на ТД „Кремиковци“
Окончателният II етап на ремонта хижа Мургаш ще завърши в края на 2015 година.
Заявки за резервации:
тел. +359884 30 01 60 – Леонардо Михайлов
тел. +359887 66 35 73 – Маргарита Станкиева
ПП Явно е истина! Свързах се по телефона с г-н Леонардо Михайлов, той потвърди информацията и даде допълнителни подробности: на хижата вече има хижар, има и слънчеви колектори за топла вода, телевизия (ако някой държи на това), храна и напитки. На този етап легловата база е "двадесет и няколко места", целта е догодина да заработи с пълния си капацитет.
Такааа ...
Още не сме се "отчели" за Пътя на Св. Яков (опусът е на привършване и стана ужааасно голям, нямам идея кой ще го чете), но нещо ни зачовърка да походим пак някъде за по-дълго време. И от дума на дума - хайде и ние да се поразтъпчем по Ком-Емине Да видим, дет' се вика, аджамии като нас ще могат ли я свърши таз работа ...
Календарно време, слава Богу, ще имаме, в случай на нужда можем да разтеглим ходенето и до 30 дни. Но има едно важно подусловие - не можем да отлепим преди 10 септември, така че ходенето ще е септемврийско и евентуално начално-октомврийско. Лошо няма, гаранция за хубаво време няма никога, еле пък тази година.
Друго подусловие: не искаме да мъкнем палатка и чували. Считаме, че мъкненето им 600 км е оправдано само ако се спи основно с тях. Но при положение, че в 90% от случаите можем безпроблемно да спим в хижи, не виждаме защо да носим едни допълнителни (общо) 5 кг на гърба си. С моя отдавнашен другар и трети член на малкия ни и сплотен колектив - дископатията - сме на едно мнение по въпроса. И тримата предпочитаме да изгубим някой и друг метър надморска височина, за да стигнем до подбилна хижа, отколкото да влачим излишни тежести на гръб.
И така, намислихме си следния итинерар:
1-ви ден: София – Берковица – х. Ком
2-ри ден: х. Ком – връх Ком – х. Петрохан
3-ти ден: х. Петрохан – с. Заселе – вила Скакля (под водопад Скакля)
4-ти ден: вила Скакля – Бов – х. Лескова
5-ти ден: х. Лескова – х. Мургаш
6-ти ден: х. Мургаш – х. Чавдар
7-ми ден: х. Чавдар – х. Момина поляна
8-ми ден: х. Момина поляна – х. Ехо
9-ти ден: х. Ехо – х. Добрила
10-ти ден: х. Добрила – х. Тъжа/х. Мандрата
11-ти ден: х. Тъжа/х. Мандрата – х. Узана
12-ти ден: х. Узана – х. Бузлуджа
13-ти ден: х. Бузлуджа – х. Грамадлива/х. Предела
14-ти ден: х. Грамадлива/х. Предела – х. Чумерна
15-ти ден: х. Чумерна – пр. Вратник(?)
16-ти ден: пр. Вратник(?) – Котел
17-ти ден: Котел – Върбишки проход
18-ти ден: Върбишки проход – Ришки проход
19-ти ден: Ришки проход – Дъскотна
20-ти ден: Дъскотна – Козичино
21-ви ден: Козичино - Емине
Е, след този досаден увод да си дойдем на питането/молбата: с една дума, HELP!
Към настоящия момент не виждаме смислени възможности за спане на Вратник и на Ришкия проход. Това, според нас, са двете най-критични точки по маршрута от гледна точка на не-палаткуването респ. не-чувалуването. Давайте акъл как да финтираме положението. Имайте предвид - признавам си без бой!, че аз 50 км от Чумерна до Котел наведнъж не мога да измина, пък ако ще да се спукам от желание. И тук проблемът няма да дойде от сравнително късия септемврийски ден, а си е принципен.
И нещо друго: Има разни близко разположени хижи, които предлагат алтернативи за спане, и естествено, в тези случаи бихме предпочели по-читавата. Така например на Тъжа или на Мандрата да спим? На Грамадлива или на Предела?
Ей такива ми ти въпроси на този етап. Разбира се, в следващите два месеца те ще се увеличават, но засега толкова.
Предварително мерсим!
ПП Обещали сме си преди да тръгнем на К-Е, да публикуваме испанските ни премеждия. За да не ви липсваме, докато ни няма ...
извинявайте че се намесвам че аз съм го минавал тва 1985 на мандрата хижаря каза онова лято, че има телефон за резервации и ако не го резервират не стои там принципно. не знам дали важи сега. а на тъжа си седи вечно чочо.
след ришкия проход има едни заслончета с камини, може да се изкара вечерта на маса там ако си"наберете" дърва и ви се дискутира през ноща...
Пет Юни 27, 2014 8:02 pm
Mariana1000
За Ришки проход - Вангел казваше че има чудесни стаи с баня и всички екстри към горското. Той може да даде координати за резервации.
За Вратник е по-сложно, освен някой да ви занесе там палатка и спални чували(одеяла) не се сещам за друго.
А относно алтернатвните хижи - понякога залеза ще решава вместо вас. Аз съм с хубави спомени от Грамадлива и Тъжа (ако е Румен там, иначе малко не препоръчвам)
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Юни 27, 2014 8:51 pm
mikesli
Туристическата спалня в Нейково работи. На около 3 часа от прохода е и на 2 от заслона Вратник.
Ришки проход - бараките на горското но трябва да се свържете предварително за да ви посрещнат. Иначе за час и нещо ще стигнете заслона на Хазим - там няма да ви е много удобно, но за следващия ден остава по-макък преход и прекрасни условия при Ральо в Дъскотна.
В т.с. Козичино е мн. мизерно и ако още същия пияница отговаря за бунгалата .... може в септември изобщо да не го намерите. На излизане от селото в посока Емине има къщи за гости.
Хижа Ком - вр. Ком - хотел Петрохан е разхиштение на време. Ние в 2012 първият ден направихме Сливен-София с влак, София-хижа Ком с кола, х Ком-вр.Ком-х.Пробойница / поне 2 часа преди да мръкне.
Пет Юни 27, 2014 9:35 pm
Tito
Интересен ще ми е този алтернативен маршрут от Петрохан до Лескова.
Аз на КЕ спах на Предела и съм доволен от условията преди всичко откъм храна. Иначе не беше особено приятно от непрестанния шум от тирове и през нощта. На Грамадлива нямаше жива душа. За Мандрата съм чувал само хубави неща. Иначе миналото лято спах на Тъжа и съм с добри впечатления.
Благодаря на отзовалите се за бързите реакции. Започваме да си водим записки. mikesli, относно х. Ком - х. Петрохан:
Принципно наистина е "загуба на време", защото е кратко разстояние, но съображенията ни за точно тази отсечка са следните:
1) Както споменах, факторът "(календарно) време" не ни притеснява, защото такова ще имаме достатъчно. Нямаме никакъв проблем - стига да има междинни възможности за спане - да "нацепим" така проектираните дневни преходи на по-малки (това дори е по-предпочитан вариант от нас, отколкото да удължаваме предвидените дневни отсечки; така например Добрила-Тъжа спокойно можем да я направим - нали сме си мързеливи - на две части със спане в заслон Ботев, ако решим).
2) Следващото предвидено място за спане след Петрохан - вила Скакля - е току над гара Бов, на 30 км след Петрохан, което би означавало (ако подминем Фидос) като за първи истински ден по Пътеката да избухаме над 45 км между хижа Ком и въпросната вила, което ни се струва множко.
3) Имаме изключително лош опит с подобни "напъни" от първия ден, подобно поведение постави на карта миналогодишното ни ходене по Пътя на Св. Яков, когато - алчни за красоти и гледки - се юрнахме "от главата за краката" на 30 километров "стартов" преход с обща денивелация +1200/-1200 м и неописуеми просто стръмни участъци, което в един момент докара на половинката ми зверска болка в коляното, която тя влачи със себе си около 3 седмици, и ако не беше достатъчно голям инат, за да устои на моите настоявания, като нищо да сме се върнали в България след няма и седмица ходене. Та предпочитаме да навлезем в начинанието с по-бавна стъпка. Яваш-яваш ще е основно мото на ходенето ни.
Tito,
този маршрут от Петрохан до Лескова през Бов отдавна ни е мерак (дискутирал съм го в една съседна тема за "алтернативните варианти" на Пътеката), като меракът е породен от следното:
1) Много обичаме Понор планина
2) Ужасно ни е досадно слизането към Пробойница, Губислав и Лакатник
Та затова сме решили да минем по този алтернативен маршрут, който според нас е по-вълнуващ, а и ни пести (грях ни на душата) ... около 2 км.
Янице,
ожидаме с трепет инфото на Вангел за Ришкия проход.
_________________ Луд умора нема..Само се поти,пие вода и продължава!
Ком-Емине 2014
Пон Юни 30, 2014 12:35 pm
todor__x
Надявам се да сте доволни от работата.
Пон Юни 30, 2014 8:23 pm
Mariana1000
х. Мургаш
Ето една прясна снимка от х. Мургаш Тазгодишните ком-еминейци са добре дошли вече, макар че няма да дойдат баш от тази посока
(снимката не е моя , а на Ванчето, която беше с нас на Мечулица последния път)
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Юли 01, 2014 11:42 pm
Tito
Не беше за вярване, но... Понякога човек се радва като не е прав. Дано се получи. Мисля, че ако се разчуе, че х.Мургаш отново работи целият район (пътеки и прочее туристическа "инфраструктура") ще живне.
Но ей! Това не трябва да го приемаме като прът в спиците на колелата на машината за построяване на хижа Мечулица, нали така Правим хижата и настава лютата конкуренция - на лов за комеминейци
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети