Станислав написа:
Гледам и на вярвам на очите си! Вальо и САМО две бири пред него Направо сте го съсипали това момче!
Споко, това му беше вечерния порцион по разчет преди лягане. Иначе имаше 5 в раницата.
А за помагане, помагахме му, бива ли да го оставиш сам да се мъчи с тая гадна, топла бира по пътя.
Чет Юни 19, 2014 2:21 pm
wanderer142
Здравейте, първо за надписа: това е т.н. торлашки диалект, употребяван в района и най-вече в Горни Лом. Буквалният превод означава "Уважаваме (почитаме) всекиго". Диалекта е доста особен и е възможно, ако попаднете в споменатото село, да се загубите в превода.
Сега няколко въпроса, защото смятам да стигна Миджур от Мартиново:
- има ли вода на Мартиница и ако да, къде е - посока, разстояние
- как е с комарите в заслона
- под Мартинова чука, няма ли пътека в дясно, подсичаща върха от към СЗ и не толкова стръмна
- ако сте искали разрешение от граничните, как точно го направихте и имаше ли проверка
Поздрави
Вто Юли 01, 2014 9:35 am
igurbev
wanderer142 написа:
има ли вода на Мартиница и ако да, къде е - посока, разстояние
Има едно изворче, около 70 метра слизане доколкото помня, в гората вляво от заслона, ако гледаш в посока Мартинова чука. Има табелка, пътечката си личи из гората.
wanderer142 написа:
как е с комарите в заслона
Кръвожадни са. Доста е обрасло около самия заслон с буренаци, както се вижда и на снимките.
wanderer142 написа:
под Мартинова чука, няма ли пътека в дясно, подсичаща върха от към СЗ и не толкова стръмна
Има, лесно различима е. Ние искахме да качим върха.
wanderer142 написа:
ако сте искали разрешение от граничните, как точно го направихте и имаше ли проверка
Нищо не сме искали и никой не ни е проверявал.
Вто Юли 01, 2014 1:20 pm
wanderer142
Благодаря! Пропуснах да питам, как преценявате извора - целогодишен ли е или от тези, които през лятото пресъхват. И понеже видях домакинята на снимката, та веднага се сетих за друго - заслона "лесен" ли е за влечуги? Защото имам известни проблеми, да ги нарека, със змии и смоци на закрито.
Вто Юли 01, 2014 2:24 pm
igurbev
wanderer142 написа:
Благодаря! Пропуснах да питам, как преценявате извора - целогодишен ли е или от тези, които през лятото пресъхват. И понеже видях домакинята на снимката, та веднага се сетих за друго - заслона "лесен" ли е за влечуги? Защото имам известни проблеми, да ги нарека, със змии и смоци на закрито.
Ето снимка на изворчето:
Дебитът не е голям, но се намира на стръмен склон в дебела букова гора, така че може и да не пресъхва.
За влечугите - по-скоро - не. Самият заслон както стана дума по-нагоре е много пипнат и поддържан, и явно посещаван. Имаше дюшеци, дори възглавници и чаршафи.
Вто Юли 01, 2014 9:54 pm
wanderer142
Сря Юли 02, 2014 7:42 am
Valio
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Приятели, очертава ми се солов поход и с риск да съм досаден с въпросите си, все пак ми е важно да знам, нужен ли е спален чувал за Мартиница (не съм сигурен, но на една снимка, май видях одеяла в заслона) и дали да си нося примус, тоест има ли нещо подобно там, за едно бързо кафе? Знаете, всеки грам е важен и не ми се иска да нося нищо излишно.
Нед Юли 06, 2014 1:17 pm
Rincewind
wanderer142 написа:
дали да си нося примус, тоест има ли нещо подобно там, за едно бързо кафе? Знаете, всеки грам е важен и не ми се иска да нося нищо излишно.
Има и други начини да си осигуриш глътка кафе на сутринта, без да влачиш примус със себе си.
wanderer142 написа:
нужен ли е спален чувал за Мартиница (не съм сигурен, но на една снимка, май видях одеяла в заслона) и дали да си нося примус, тоест има ли нещо подобно там, за едно бързо кафе?
Има одеала, но лично предпочитам да си нося чувал.
Не видях газов котлон, но и не съм ровил из покъщнината.
Юнски решихме да направим една разходка до Миджур откъм Сръбско с изходна точка хижа Бабин зуб . Оказа се една супер приятна , лека разходка като самото изкачване е доволно лежерно , около 2,5 - 3 ч. с последващо доволно преяждане от уникалните сръбски вкусотии и ракийки предлагани от стопаните на хижата. Няколко кадъра за експозе:
Хижата и хотела Бабин зуб с "кацналия" върху тях едноименен връх
Здравейте
Искам да попитам "dobrifin" какви са цените на нощувката, храната и условията в х.Бабин зуб?
Предварително благодаря.
Нощувката е около 9 евро , условията са много добри , почти като хотелски , чисто , уютно с хубави санитарни възли във всяка стая . За храната мога да кажа само суперлативи , както и навсякъде , където съм отсядал в Сърбия
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети