Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Е-8 Рила - Родопи - 2014 г.
Здравейте.
Дойде време за откриването на раздел за европейски маршрут Е-8 "Северно море - Дунав - Карпати - Рила - Родопи - Босфор" или накратко "Северно море - Рейн - Дунав - Рила - Родопи", а в българската част - Е-8 "Рила - Родопи" (възможни са и други наименования )
Ще помоля модераторите да преместят настоящата тема в новия раздел, както обещаха.
Накратко: Възнамерявам тази година да премина пеша маршрут Е-8 с приятели. Засега планът е това да стане около края на юли и началото на август. Засега съм безработен, поради което времето не е толкова важно за мен. Нощуването (на спални чували, палатки, заслони, хижи) подлежи на допълнително обсъждане, темпото на придвижване - също.
Като за начало - ето приблизителните времена за изминаване на отделните отсечки на Е-8, взети от гърба на картите на маршрута:
Боровец - х. "Мусала" - връх Мусала - х. "Заврачица" - приблизително 11 часа
х. "Заврачица" - х. "Белмекен" ( - х. "Смирненски") - 7 ( - 8 ) часа
х. "Белмекен" (х. "Смирненски") - х. "Юндола" - 5 часа
х. "Юндола" - с. Аврамово - с. Медени поляни - с. Черновръх - 56 километра
с. Черновръх - язовир "Голям Беглик" - 5 часа
язовир "Голям Беглик" - х. "Орфей" - 8 часа
х. "Орфей" - туристическа спалня Тешел - х. "Триградски скали" - 6-7 часа
х. "Триградски скали" - Ливадите - с. Мугла - х. "Ледницата" - 7 часа
х. "Ледницата" - х. "Перелик" - х. "Студенец" - 8 часа
х. "Студенец" - седловина Рожен - х. "Момчил юнак" - 5 часа
х. "Момчил юнак" - х. "Преспа" - х. "Свобода" - 4-5 часа
х. "Свобода" - х. "Сини връх" - 9 часа
х. "Сини връх" - проход Китката (с. Паничково) - х. "Мечковец" - 8 часа и 30 минути
х. "Мечковец" - язовир "Тракиец" - х. "Книжовник" - 8-9 часа
х. "Книжовник" - х. "Тънково" - 9 часа
х. "Тънково" - връх Света Марина - с. Мезек - 12 часа
с. Мезек - Свиленград - 6 километра.
Общо около 550 километра и 133 часа (че се помни по-лесно ). Следователно напълно възможно е за около 2 седмици да се измине маршрутът. За повече от 2 седмици мисля, че ще доскучее, особено безводните черни пътища на Източните Родопи.
Ето и любителски снимки на седемте карти на маршрут Е-8 на Картография, за да може всеки да си прецени, дали са му необходими (според мен картите не си заслужават високата антикварна цена и могат да имат само сантиментална стойност при отмятането им при постепенното преминаване на маршрута. Освен това има повтарящи се карти).
(по-долу давам връзка само към първата снимка на картите от общо 71 снимки в албума ми "Снимки за Планинарски форум Планина http://planina.e-psylon.net" - снимки от номер 286 до номер 356)
Това е засега от мен. По-късно ще пиша още по темата, като се надявам да се включат и други заинтересовани.
Успех на всички!
Последната промяна е направена от stefan_iliev38 на Съб Окт 29, 2022 12:43 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юни 25, 2014 3:37 pm
Gamina
През лятото на 2010 минах в отсечката Орфей - Широка поляна - Беглика. Червената маркировка, която я имаше на картата на западни Родопи на Картография си съществуваше само в нея. Тук-там се мяркаше някоя хартисала марка, но в общи линии - нищо, което може да се следи. Някъде между Орфей и Широка поляна имаше и ръждясала табела Е8 и това беше.
Между Широка Поляна и Беглика, по пътя, който беше маркиран на картата маркировка нямаше, а пътища колкото искаш, решихме тогава да се върнем и да кютаме по асфалта между двата язовира.
И между Орфей и поляната беше едно безкрайно маане по един безкраен черен път... маркировка пак - спорадично и с много взиране, сигурно не беше подновявана от 80те. Главно стари и криви табели за х. Орфей.
Добре би било, ако все пак са премаркирали поне частично трасето за тея 4 години.
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Браво, Gamina!
Ти направо "изби рибата в родопските язовири" с по-горния си пост - за по-добра "реклама" на Е-8 не бих могъл и да мечтая!
Направо "ентусиазира" всички колебаещи се за този маршрут с описанието на Е-8 като "едно безкрайно маане по един безкраен черен път" с несъществуваща маркировка.
Сега се чудя как ще се придвижваме на толкова голяма група.
Това по-горе - в кръга на шегата, разбира се. Gamina, приятно съм изненадан и много благодарен, че се включваш в темата за Е-8.
Аз лично съм ходил много малко в Родопите и тази планина ми е почти напълно непозната. От това, което съм видял, маркировката в Родопите наистина е (много) зле. И не само маркировката. Така че проблемите по маршрута ще се обсъждат надълго и нашироко, разбира се, но може би по-късно.
За подновяването на маркировката - кой се е очаквало да премаркира поне частично трасето? А кой се очаква да го премаркира сега и в бъдеще?
Сря Юни 25, 2014 4:50 pm
Gamina
Така, сега сигурно ще продължиш в същия тон, но след въпросното ходене в Родопите, ентусиазмът ми да обикалям тази планина с раница и палатка на гръб се изпари тотално Та и на мен си ми останаха дивата Индия. Е8 бих го направила само ако в родопската му част съм с колело Не мога да си кривя душата за впечатленията ми от въпросната отсечка, нали обективност търсим
И да не съм съвсем голословна - малко снимки, които нямат много общо с Е8, освен няколко чешми между Орфей и Широка поляна и "безкрайния черен път":
От 125 (х. Орфей) до 210 (Беглика):
https://plus.google.com/photos/100661455321828014084/albums/5626974328000105537?banner=pwa
Не знам дали са същите хижари на Орфей, но тогава останах с много приятни впечатления от хижарката - пусна ни бойлер да се изкъпем и не пожела да ни вземе никакви пари за удоволствието, при все че бяхме на палатка отпред. Много мила жена.
Колкото до премаркирането - нищо не съм очаквала, просто се чудя дали още си е така въпросния участък. Работа си е на съответния парк или БТС, не е моя или ваша, въпреки похвалния ентусиазъм да им вършите работата. Маршрути като Е3, Е4, Е8 би трябвало да се поддържат от БТС, а не тези, които искат да ги минат да си носят и кофи с боя. Лично мнение.
Сега по майските празници бях в Родопите, направи ми впечатление за доста нова маркировка около Девин и Лесичево, така че вероятно има напредък и по тоя въпрос. Миналото лято се въртях около Широка Поляна, но не обърнах внимание има ли, няма ли нова маркировка, по-скоро нямаше.
stefan_iliev38 написа:
... Gamina, приятно съм изненадан и много благодарен, че се включваш в темата за Е-8. ...
Аз лично в Родопите съм бил на събора на Рожен, на една двудневна автобусна екскурзия (Чудните мостове, Пампорово, Ягодинската пещера, Дяволското гърло, Широка Лъка) и тази година - април месец (пеша - с. Три могили - махала Мумджидам, къща "Кисьови" - Хайдушки камък - Караджов камък) и началото на май (пеша от с. Нареченски бани по билото на Радюва планина - х. "Пашалиица" - х. Момчил юнак" - х. "Преспа" - х. "Свобода" - х. "Акватепе" - с. Мостово - х. "Марциганица" - с. Бачково).
Впечатленията ми за маркировката - има я, но но на места трябва да се търси, ама има и места, на които не може да се намери, защото я няма.
Надявам се в групата да има някой с GPS (аз лично не ми харесва да работя с такава машина, но ако се наложи, ще си купя за похода).
Ориентирането (колкото и трудно да е) не мисля, че би било сериозен проблем. Евентуално объркване би довело само до (кратко) забавяне.
Сериозен проблем би била храната, тъй като в повечето родопски хижи трябваше предварително да заявяваме колко души ще сме и какво точно ще ядем, за да го приготвят. Водата не мисля, че ще е съществен проблем, може би в Източните Родопи.
За родопските хижари - наистина много добри хора, които срещнах, но на Е-8 тяхната роля е малка (според мен).
Сря Юни 25, 2014 5:38 pm
Gamina
Тогава да пусна жокер - на Широка поляна има магазин, фурна с топъл хляб и кръчма, там където е асфалтовия път за Беглика, не ви е по пътя, но може би ще си струва отклонението
Gamina написа:
Тогава да пусна жокер - на Широка поляна има магазин, фурна с топъл хляб и кръчма, там където е асфалтовия път за Беглика, не ви е по пътя, но може би ще си струва отклонението
Май вече ни е по пътя.
Очевидно по-късно ще трябва да се пуснат отделни теми: "Е-8 - къде е подслонът", "Е-8 - къде е водата", "Е-8 - къде е маркировката" и "Е-8 - къде е храната".
Сря Юни 25, 2014 5:52 pm
joy_boy
на широка поляна кръчмето е култово . мястото е готино, ама през гъбарските и билкарски сезони е пълно с индианци ако ме разбирате
Да бе, да! Не е по пътя!
Стефане, не знам от къде ще се появиш/появите на Г. Беглик. Но ако изберете асфалта, от беседката на кръстовището до магазина на тяхното РКС на Широка поляна са около 8 км. Това е Доспатски проход, нищо, че не е близо до Доспат. На най-високата му точка, където са табелите на горските стопанства (там им е границата) има чешма, в дясно. Може още да не е построена, но се виждат тръбите от PP и си тече вода. След като стигнете до Широка поляна, пак в дясно зелената сграда е пекарната. Отивате и питате за хляб и кога ще излезе новия. След това един бяга до магазина, където цените са на цената на зеленчука и купува краве масло, двулитрова бира, и разбира се шарена сол. Другите пазите хляба на масите от палаткаджии. Няма такъв кеф!
П.С. Да беше казал за този преход два дена преди да тръгнеш!!!
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Сря Юни 25, 2014 9:13 pm
Gamina
маркировката мисля, че минаваше през тошков чарк, не по асфалта. Ще погледна после, че през тел. не мога да отворя картите. Те ще дойдат откъм беглика.
Имах предвид, че само заради топлите самунчета с масло и шарена сол маршрута трябва да мине от там.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Сря Юни 25, 2014 10:16 pm
Mariana1000
didogen написа:
Имах предвид, че само заради топлите самунчета с масло и шарена сол маршрута трябва да мине от там.
Не е трудно това, две кутии боя и ще мине баш през фурната
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Юни 26, 2014 1:08 am
welmud
В средата на май направих една малка разходка в Родопите и в отсечката между Триград и Чаирски езера се натъкнах на ето това:
http://prikachi.com/images.php?images/402/7427402f.jpg
едва ли обаче видях повече от 4-5 такива, но иначе самият маршрут е много добре маркиран като цяло.
Чет Юни 26, 2014 2:20 am
Gamina
didogen написа:
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9Следваща
Страница 1 от 9
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети