Привет на всички! Лятото една малка групичка сме решили да посетим Пирин за три дни (две нощувки). Аз лично съм решил какъв маршрут да направим, но все пак имам една молба. Единия ден искам да изкачим Безбог и Полежан, а на другия Джангал, а през това време да спим в две вечери в хижа Безбог, или една вечер на Безбог и една на заслона на Тевно езеро. Някой може ли да направи нещо като план на това какво да изкачим всеки ден? Ще съм много благодарен също ако отговорите възможни ли са тези маршрути, имат ли маркировка и, разбира се, трудни ли са, тъй като сме нещо като начинаещи. Благодаря предварително за отделеното време!
Съб Юни 21, 2014 6:48 pm
sav4o
Единият ден го отделете за Кременските езера. Страхотна красота.
Съб Юни 21, 2014 7:55 pm
suunto
Добре, ето ми го планът:
1 ден - х.Безбог - връх Безбог - връх Полежан - х. Безбог
2 ден - х.Безбог - заслон Тевно езеро - връх Джангал - заслон Тевно езеро
3 ден - Тевно езеро - х.Безбог
Последната промяна е направена от suunto на Съб Юни 21, 2014 11:13 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Юни 21, 2014 9:18 pm
suunto
Благодаря за изчерпателния отговор! И аз така четох, че Джангал най-лесно се изкачва от тевно езеро и затова реших от там. Третия ден го оставете! Добре ли е този маршрут? Възможно ли е за един ден да се качиш до Джангал от х.Безбог за един ден и много ли е тежко изкачването към него? Най-вече ме интересува дали има пропасти, защото преди две години тръгнахме неподготвени да изкачваме Тодорка от страна на пистите и още след кръста се оказа голяма пропастта и се отказахме.
Съб Юни 21, 2014 10:59 pm
suunto
А изкачването до Полежан трудно ли е и има ли пропасти?
Един приятен вариант е да се качите на лифта за х. Безбог възможно най-рано сутринта, след което да отидете оттам до з. Тевно езеро, минавайки пътьом през всички върхове, които сте си набелязали (Безбог, Полежан, Малък Полежан и Джангал). В участъка от Полежан до Джангалска порта ще ходите по камъни, но билото е достатъчно широко:
От Джангалска порта е най-добре да слезете малко към Валявашкия циркус, преди да подхванете (без пътека, следвайки слабоизразено западно ребро) изкачването на Джангал:
От Джангал до Тевното езеро има (неофициално маркирана с оранжеви точки) пътека:
На втория ден можете да почивате и/или да изкачите някой от останалите върхове в района -- заслужава си. Връщането обратно можете да направите по някой от маркираните маршрути. Би било добре ако с вас има по-опитен човек, който познава добре района.
Последната промяна е направена от vedrin на Пет Дек 13, 2019 1:08 am; мнението е било променяно общо 3 пъти
Лифта тръгва сутрин в 8:30 или 9:00 ч (не помня точно, но може да проверите), т.е. от хижата може да се поеме нататък спокойно в 9:30 ч, което е достатъчно прилично време, като се има предвид че осигурява около 12 часа дневна светлина в идните няколко седмици. Освен това бихте моглите да спестите половин-един час от ходенето ако пропуснете вр. Безбог, който по мое скромно мнение не си заслужава чак толкоз много връщането назад ако в същия ден ще качвате Полежан, каквато е предложената идея.
ZCEZBPM написа:
Ще ходите целия ден по немаркиран маршрут, което за начинаещи планинари които не познават местността хич не се препоръчва,
Качването на Малък Полежан от премката между него и Полежан, според мен е леко кофти на едно място за хора с проблем с височините(това по спомен, но не съм много сигурен)
Не си спомням чак такива притеснения, пък далеч не съм от най-безстрашните. Ето така изглежда това изкачване:
Най-тясното място е по-скоро на слизане след Малък Полежан, при Обидимските ушици (вече го показах на първата от мъгливите снимки по-горе).
ZCEZBPM написа:
Стръмното слизане от Малък Полежан към Джангалска порта по мърдащите камъни е много натоварващо за коленете и трябва да става бавно.
Не бих нарекъл това слизане стръмно, по-скоро е твърде дълго (демек полегато), особено в летни условия, и наистина на места е придружено с шепота на камъните ("мангър-мангър", както казват някои по-възрастни туристи). Денивелацията е около 300м, разстоянието около километър и половина, минава се с много спокоен ход за най-много два часа:
По другите маршрути към Тевното езеро също се ходи немалко по камъни, а на някои места (например при пресичането на билата около портите) наклоните са всъщност доста по-големи в сравнение с този почти изцяло билен маршрут. Ако ще минавате по него, освен добрата компания е хубаво да изберете и ден със стабилно време (слаб вятър, без много облаци и особено без гръмотевици). Добре е също да имате високи обувки, за да бъдат предпазени добре глезените ви при ходенето по камъните. Вероятно ще се натъкнете и на поне няколко преспи сняг ако ходите през юни, така както се вижда и на горните снимки. Качването на Джангал от запад (по слабоизразеното ребро откъм Валявишкия циркус, за което стана дума по-горе) е и най-полегатия и лесен възможен подход към него (макар и без пътека). Пътеката с оранжевите точки между Джангал и Тевното езеро е една идея по-непокорна.
Последната промяна е направена от vedrin на Пет Дек 13, 2019 1:03 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Юни 22, 2014 9:23 am
suunto
Благодаря за изчерпателните отговори! За хижа Безбог е ясно, но може ли да се спи в заслона на Тевно езеро и как стоят нещата там?
То за мен, който не ме знае, 9:30часа е късно.Свикнал съм щом стане светло да съм тръгнал, а ако гоня автобуси и по тъмно тръгвам.
Хехе, когато някой ден тръгнеш из някоя по-северна или южна планина през летния сезон (пожелавам ти го!), където тъмно изобщо не става, ще настане голямо ходене (или чудене кога да тръгнеш). Но да, така е -- хубаво е да се тръгва на разсъмване (или дори по-рано), особено когато денят е по-къс и/или времето е нестабилно. За мен лично обаче "удоволствието" от преспиване в х. Безбог е достатъчно добра причина да го прескоча...
ZCEZBPM написа:
Слизането от Малък Полежан към Джангалска порта не е стръмно в смисъл опасно, а стръмно в смисъл че човек остава без колена.
Тук не съм съгласен -- думата стръмно си има съвсем ясен първи смисъл и в случая може да подведе някого, защото това слизане не е стръмно както и да го погледнеш. Колкото до болежките в колената -- едва ли Пирин е най-подходящата планина за избягването им. В този район аз бих се притеснявал повече за глезените, отколкото за колената, може би защото имам един неприятен спомен от едно слизане от Полежан през Газей към Демяница, когато лошо си ударих крака, въпреки хубавите обувки. Не подходих правилно към един камък и той ме изненада с извъртане на 90 градуса, удар в прасеца и впоследствие пропадане в дупка. Хубаво че всичко завърши само с уплаха и един извънреден ден почивка на Демяница (а можеше да бъде счупен крак...). Ключово е да се ходи достатъчно бавно там, за да се снижи риска от такива изненади.
Нед Юни 22, 2014 9:48 pm
suunto
Ако някой има идея за друг красив маршрут в Северен Пирин за три дни, който не е с пропасти, нека да пише.
Пон Юни 23, 2014 5:49 pm
suunto
ZCEZBPM написа:
suunto написа:
Ако някой има идея за друг красив маршрут в Северен Пирин за три дни, който не е с пропасти, нека да пише.
Той маршрута ви е добър в това отношение.Възможно най-малко опасност и възможно най-красивите гледки.
Може вместо Джангал като идете на Тевно да качите Каменица от към Беговишки превал. Там са ми казвали че всичко е ок и няма да имате проблеми.
А на Джангал какви проблеми ще имаме? х.Безбог-Каменица-Тевно за един ден става ли?
П.С. Ако наистина се откриват толкова красиви гледки от връх Каменица, колкото чета във форума, то наистина по-добре да идем там.
Пон Юни 23, 2014 6:33 pm
dido
ZCEZBPM написа:
Всъщност е х.Безбог-Тевно- Беговишки превал- връх Каменица-Тевно.
Другият маршрут през Малка Каменица има много кофти място за минаване.
Не знам за колко се минава от Тевно до Каменица през Беговишки превал, но три километра и половина и 300 метра денивелация не е кой знае какво .
500 са.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юни 23, 2014 7:16 pm
dido
ок де, пиши го в статистиката, че са 500 просто
и си изкърти капслока да не се налага да преписваш друг път
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юни 23, 2014 7:27 pm
excalibur
suunto написа:
ZCEZBPM написа:
suunto написа:
Той маршрута ви е добър в това отношение.Възможно най-малко опасност и възможно най-красивите гледки.
Може вместо Джангал като идете на Тевно да качите Каменица от към Беговишки превал. Там са ми казвали че всичко е ок и няма да имате проблеми.
А на Джангал какви проблеми ще имаме? х.Безбог-Каменица-Тевно за един ден става ли?
П.С. Ако наистина се откриват толкова красиви гледки от връх Каменица, колкото чета във форума, то наистина по-добре да идем там.
Каменица Момини двори /Джангал/ според моите ходения в Пирин е най-харизматичния връх...
Според мен който не е качил Момини двори /Джангал/ все едно не се е докоснал до Пирин...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети