Автор |
Съобщение |
Kat
|
|
Боздаг - Драмско - пролет 09 |
|
Предполагаемото ходене натам в хубаво време се смени в сигурно ходене и малко мрачно. Облакът беше заседнал върху върховете, които ни бяха главна цел. За сметка на големия облак, който не помръдваше отгоре, отстрани прелитаха различни бели и пухкави облачета.
Ето малко снимки на мрачни склонове и светли облаци + нови гледни точки на тамошната ограда:
Гледка на спускане от малкия връх Картал и изкачване на големия:
гледка от склона към Момин връх (1) и Гледка от чайната на връх Карталка към първенеца Св. Пророк Илия (2)
Нагоре:
Ограда с облаци (1) и по пътя нагоре (2)
Любопитно надникване към бездната:
Малко газене на сняг преди върха. Като изключим него, около оградата можеше да се върви спокойно, без газене, без потъване и мокрене.
И това беше. Обратния път беше много мрачен, щото облака се прихлупи по-ниско и помислих, че ще завали. Удържа геройски обаче. Почти в ниското се появиха цветенца - иглики, синчец, минзухари и едно такова, което не знам какво е. Някой да знае?
Вто Апр 21, 2009 10:43 pm |
|
|
irina
|
|
|
|
Еееех таз ограда....и тез облачета...Таквоз цвете за пръв път виждам. Не го знам
|
|
|
Вто Апр 21, 2009 11:53 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
|
Няма спор, оградата е № 1! Красива и много фотогенична. Цветето за което има питанка е много готино. Виждал съм го из Южен Пирин пак на варовита скала. Явно е любител на такива безводни места.
Айде следващия пък повече слънце!
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Сря Апр 22, 2009 12:08 pm |
|
|
Друм
|
|
|
|
Интересна планина е тоя Боздаг!
Растението, което тъкмо е тръгнало да разцъфтява, съдейки по местонахождението му, е най-вероятно Планинско котенце (Pulsatilla montana). Горе-долу на каква надморска височина го снима и видя ли и други такива? А, и на какъв терен растеше?
|
|
|
Сря Апр 22, 2009 10:05 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Снегът се стапя като гледам, дано остане време покрай Гергьовден да минем и оттам.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Чет Апр 23, 2009 9:17 am |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
|
|
|
Интересна планина е тоя Боздаг!
Растението, което тъкмо е тръгнало да разцъфтява, съдейки по местонахождението му, е най-вероятно Планинско котенце (Pulsatilla montana). Горе-долу на каква надморска височина го снима и видя ли и други такива? А, и на какъв терен растеше? |
Терена е варовикови скали. В Пирин съм го виждал на 1300 м н. в. върху същите скали. Ето линкче където съм качил снимка на цветето http://oreliak.org/image.php?image_id=1129
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Чет Апр 23, 2009 10:19 am |
|
|
Друм
|
|
|
|
Да, на твойта снимка се вижда ясно това, което ми трябваше, за да съм сигурен, че това е планинско котенце. В литературата дават, че е разпространено на много места из страната, но е рядко. Интересното е, че не го съобщават за Пирин. Среща се в интервала 500-1500м. Очевидно твоето находище попада в него. Любопитно ми е находището на Kat. А иначе в България се срещат още четири вида котенца, едно от които (Салвянското котенце /Pulsatilla slaviankae/) е ендемит и се среща само в Алиботуш.
|
|
|
Чет Апр 23, 2009 11:09 am |
|
|
Kat
|
|
|
|
Значи се среща и на по-високо - моето растение го намерих малко над 1700 м.н.в.
Наоколо не видях други, но не съм се оглеждала много. Освен жълтите минзухари, друго трудно се забелязваше, котенцето ми беше по пътя, за това го зърнах. Теренът е варовиков, както каза Ники.
Чет Апр 23, 2009 12:47 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
Да, тая ограда наизуст я научих от вашите снимки. Иначе не съм приближавал на по-малко от 15-ина км от Боздаг.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Чет Апр 23, 2009 1:54 pm |
|
|
natam-nasam
|
|
|
|
Ех тия огради! Кате, имаш албум "прозорци", направи и евдин "огради" Имам чувството, че красива подборка е се получи.
|
|
|
Вто Май 05, 2009 9:28 am |
|
|
Kat
|
|
|
|
Мдам, оградките не са лоши. Ама чак албум... отделно имам много идеи за албуми, ма малко не ми се занимава. Примерно може да спретна един "котешки" албум, щото мноо котки се насъбраха.
Поздрави!
Вто Май 05, 2009 1:56 pm |
|
|
|