ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Условия/Обстановка горе.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 30, 31, 32  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Условия/Обстановка горе.
Автор Съобщение
ПАВЕЛ

Мнение Re: Някой с актуално инфо за езерата и х. Иван Вазов? Отговорете с цитат
LatinChef написа:
Здравейте,

Някой ходил ли е скоро към езерата и х. Иван Вазов? Звънях на Венци няколко пъти последните дни, но е изключен и не ми връща обаждане. Тази събота на 14.06 смятам да си празнувам рд горе и някои от гостите ми не са планинари, и нямат туристически обувки... Аз все съм се качвал след средата на юли та да не взема да ги вкарам в лошото приключение да газят в сняг до колене по кецове....Smile Предварително благодаря!

ZCEZBPM написа:
http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?t=6612&start=75

Мерси, звъннах до ПСС и х. Рилски Езера. Казаха ми и от девете места, че с туристически обувки се минава....останалите ще пропуснат. Smile

В събота и неделя бях по маршрута ЦПШ - Мальовица- х.Иван Вазов - Зелени рид- ЦПШ. От Иван Вазов до Раздела все още има много сняг, на места се затъва до коляно. В района на хижата е общо взето лагуна Laughing Моите крака бяха може би единствените сухи такива в събота вечер.Без добри обувки и гети ви е гарантирано едно много мокро приключение Smile .

Чет Юни 12, 2014 7:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
faith

Мнение Отговорете с цитат
А може ли да кажеш повече за условията до връх Мальовица? Качвала съм го лято и съм запозната с участъка, но ме притеснява снега в момента. Туристически обувки имам, но опит в зимни условия - неголям.
Чет Юни 12, 2014 8:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

faith написа:
А може ли да кажеш повече за условията до връх Мальовица? Качвала съм го лято и съм запозната с участъка, но ме притеснява снега в момента. Туристически обувки имам, но опит в зимни условия - неголям.

Ще обрисувам картинката от моето ходене:

Снегът започваше малко след Втора тераса, и продължава до 100 метра над Еленино езеро. Снегът е мек, има следи(стъпки), и не съм имал каквито и да е притеснения(минах по зимната маркировка) . Снимки ТУК
Все пак е добре да не губиш равновесие - щеките много помагат в това отношение. Само трябва да се внимава с ориентацията , ако времето е мъгливо.

Чет Юни 12, 2014 8:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dellice_Fille

Мнение Обстановка на връх Мусала Отговорете с цитат
Здравей! Организираме се група да изкачваме връх Мусала тази неделя 22.06.104г. Бих искала да попитам някой, ако има някаква информация за условията за горе до върха. Дали някой е ходил скоро или ако не, то какви съвети и препоръки би дал, при положение, че тези дни валя, най-високо има сняг, макар и малко, и дали е заледено. Но все пак хубава новина е, че времето го дават изцяло слънчево! Smile

Ще се радвам на отговор! Smile
Пет Юни 20, 2014 10:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

Местожителство: Димитровград

Тази събота и неделя се разходих от Зелени преслап - Кабул - Отовица - х. И. Вазов /нощувка/ вр. Отовица - по едноименното било към Раздела - Зелени камък - Горна паница - Сухият рид - покрай Скакавишкото езеро и над същия водопад - х. Скакавица - Зелени преслап.

От З. преслап до Отовица сняг няма. Изкачването на вр. Отовица започва със пресичането на неголяма преспа. След това до самият билен ръб няма сняг. Само непосредствено преди да се излезне на билото стои неголяма, но доста дълбока преспа сняг, която аз заобиколих от дясно, въпреки че бях сложил котките - стори ми се по лесно и безопасно. Оказа се, че този склон на Отовица е северен Smile
По Пазардере почти няма сняг, но има много вода.
По Калините има още доста снежни петна.
По Отовишкото било се минава спокойно, няма сняг по пътеката.
Вазов връх, Додов връх, Мермерите, Мальовица - по билото няма сняг.
В Урдиният циркус няма сняг.
Езеро Окото е частично заледено. Подозирам, че на пътеката в посока Раздела в онзи северен участък има сняг.
Скакавишкото езеро е пълно с вода и няма сняг около него. Пътеката минаваща от запад / от дясно на Скакавишкият водопад е чиста от сняг.
Време е за приключения. Стига и времето да е подходящо.
Пон Юни 23, 2014 11:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hsray2000

Местожителство: Варна

Така изглежда снега от Отовишки връх:
Това от Петък 20.06. (х.Ловна - х.Иван Вазов)
21.06 х.Иван Вазов - Раздела - Додов връх - в.Мальовица - х.Мальовица
Слизането от в.Мальовица след Еленино езеро без котки е много рисковано, преспи над метър, снега е
фирнован, биенето на стъпки надолу не помага много. За летен турист като мен се оказа рано..., слизането
с летни туристически обувки е в стил бобслеист камикадзе...

Ез. Окото:

http://hsraynov.snimka.bg/nature/h-lovna-h-ivan-vazov.824451.33461407
Пон Юни 23, 2014 3:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
GeorgiP11

възможно ли е да се качим на връх Мусала и да направим поход в региона около 7-8 юли -БЕЗ НИКАКВА зимна екипировка, според вас дали ще има проблемни участъци
'
Вто Юни 24, 2014 3:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Местожителство: София

Някой скоро ходил ли е към Страшното езеро по пътеката от Йончевото?Интересуваме по-точно последната височина северно от заслона, дали още е обледена и може ли да се мине по нея без зимна екипировка?

Чет Юни 26, 2014 8:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hsray2000

Местожителство: Варна

За в.Мусала едва ли е нужна зимна екипировка и сега, има си колци и въжета ако потрябват, снега не го знам как е...
По билата е чисто, а за слизане едва ли ще намерите такава усойна пътека като под в.Мальовица... На обувките да има останал грайфер, щеки в ръка и смело нагоре. Някой ходил до Мусала скоро да каже нещо по-актуално!
Чет Юни 26, 2014 9:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
peca

Местожителство: Пловдив

За Отовишки е видно, че няма проблем, а някой да каже за Кабул, че смятам в края на тази седмица да направя от х.Скакавица през Кабул, Отовишки и втора нощувка на Вазов, на другия ден слизане към ЦПШ но през Яврова поляна.
Смятам да не носим котки, и за това няма да слизам през Малйовица.

Нед Юни 29, 2014 6:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dobrifin

Местожителство: Рилско

peca написа:
За Отовишки е видно, че няма проблем, а някой да каже за Кабул, че смятам в края на тази седмица да направя от х.Скакавица през Кабул, Отовишки и втора нощувка на Вазов, на другия ден слизане към ЦПШ но през Яврова поляна.
Смятам да не носим котки, и за това няма да слизам през Малйовица.

Кабул не може да представлява проблем , преди две години (след много по-снежна зима) минах към него от Скакавица на 16.06 и бяха останали две три по-големи преспи , които обаче не са проблем най-вече заради профила на самия връх , който е тревист и полегат . Няма от какво да се притесняваш , спокойно слагай лятната екипировка и дерзай Very Happy

Имам идея и аз към петък да отскоча до Скакавица , пък може и до Кабул , в зависимост от свободното време .
Нед Юни 29, 2014 7:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vandu

От язовир Калин дали ще е безпроблемно слизането до Вазов ?
Пон Юни 30, 2014 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

vandu написа:
От язовир Калин дали ще е безпроблемно слизането до Вазов ?

Със сигурност Very Happy
Пон Юни 30, 2014 11:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Местожителство: София

Днес бях в района на Мальовица.Понеже сутринта беше доста гадно времето - мъгла, намръщено, поех като по безопасен маршрут към Йончевото, а после като видя как е терена към Страшното.За съжаление се вървеше добре само в гората, след пресичането на двете реки(все не им запомням имената), снега постепенно взе да се увеличава и стана гадно.Само един човек беше минал преди мен - гледах да стъпвам в неговите стъпки. В началото на пътеката- ЦПШ беше 3 см, после нарасна на 20 см и към Йончевото - около 40см.Никой не е бил пъртина към Страшното, нито към Поповокапски превал.Аз се опитах да повървя малко в посока Страшното - да снимам Йончевото от друг ъгъл и не става за вървене - поне не за мен.Има един гаден участък с клек, който ме забави много, общо за този ден го минах почти 3 пъти, там загубих пътеката, после беше едно ходене и пропадане по клека, едно затъване....После се върнах на ЦПШ-то и отидох на Втора тераса - много хлъзгаво, кишаво и кално.Имаше едн аголяма група мисля сърби отиде да качва Мальовица.В 14,30 бяха малко над Втора тераса - едвам вървяха, отказали се туристи, с които после си говорехме казаха че там е ужасно хлъзгаво. Между другото преди малко говорих с човек от района - още не са слезли на ЦПШ-то....Дано са добре.Който смята да ходи в района да има предвид че е зима ама не както баш си трябваSmile, твърде много се топи.

Нед Сеп 28, 2014 8:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

В Мусаленска Рила вчера бе ужасно , четири часа трамбовахме до хижата , сериозният сняг започна някъде към Велчевото мостче като нагоре прогресивно се увеличаваше и на хижата бе около 40-50 см. Неприятно за ходене , сняг , кал , вода , навявания и затъване на места до колене , мъгла , силен вятър , снеговалеж и суграшица . Днес сутринта отново бе мъгливо , но много хора поеха към върха , към обяд мъглата се е вдигнала най-после и са се отворили зимните гледки Very Happy
Нед Сеп 28, 2014 8:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 30, 31, 32  Следваща
Страница 6 от 32

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.