ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос за маршрута гр.Сопот-вр.Ботев-Параджика-гр.Калофер

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Въпрос за маршрута гр.Сопот-вр.Ботев-Параджика-гр.Калофер
Автор Съобщение
highsmoker

Мнение Въпрос за маршрута гр.Сопот-вр.Ботев-Параджика-гр.Калофер Отговорете с цитат
Здравейте! Другия месец мисля да измина посочения маршрут и се питам дали е възможно да бъде изминат с една нощувка. Смятам да се възползваме от лифта до където е възможно и за един ден да достигнем до заслон Ботев, където да преспим на палатка. На другия ден изкачване на връх Ботев и връщане към Калофер през зимния маршрут. Твърде оптимистичен ли е планът ми?
Пет Юни 20, 2014 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kibik

Мнение Отговорете с цитат
не
Пет Юни 20, 2014 10:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Здравей, планът ти е напълно изпълним. Но трябва да си на лифта първи, даже 10 мин. преди да го пуснат да се скараш, че закъсняват. В този подфорум има тема специално за лифта. С актуална информация, кога, до къде и за колко пари работи. От х. Добрила предлагат транспорт до хижата. Там се свържи с хижарите, за цена, дори и за информация. Със стегнато темпо може да стигнеш за около 6 часа от Добрила до заслон Ботев.
П.С. След малко корифеите ще ти дадат по-подробна информация. Добре е да си носите бинокъл. И да не забравите да се разпишете в книгата на Купена. Smile

Пет Юни 20, 2014 10:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

идеята е напълно изпълнима. Но... Ако оня горе разреши това. Ние пробвахме преди няколко седмици и тъкмо се бях хванал за въжето под Купена и като затрещя. Спукахме се да бягаме по хлъзгавите туфи надолу към лятната пътека. Само дето вързахме Христо да ни чака на заслона.

Иначе качваш се в 9 (9 и нещо според зависи колко време ще чакаш персонала) с лифта и за час и нещо си на добрила. После според това колко време ще отделиш за захласване по красотите. Най си е бързо предвижването като е мъгливо - вървиш бързо щото нищо няма за гледане Laughing

На другия ден проблеми никакви. Най-много да се загубиш и се отклониш към Тъжа. Там 2-3 дена лутане из деретата, вдигаш няколко хеликоптера и без да искаш се озоваваш на ВЕЦ Тъжа. После по пътя и си на Паниците.

Ми лесно е. Ма не Ви е работа да мъкнете палатки през тези Купени. Спете си при Вальо и си пийте бирата на спокойствие
Пет Юни 20, 2014 11:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

Мнение Re: Въпрос за маршрута гр.Сопот-вр.Ботев-Параджика-гр.Калофе Отговорете с цитат
highsmoker написа:
Здравейте! Другия месец мисля да измина посочения маршрут и се питам дали е възможно да бъде изминат с една нощувка. Смятам да се възползваме от лифта до където е възможно и за един ден да достигнем до заслон Ботев, където да преспим на палатка. На другия ден изкачване на връх Ботев и връщане към Калофер през зимния маршрут. Твърде оптимистичен ли е планът ми?

Ако не уцелите някакво екстремно време, това си е напълно нормален маршрут за два дни. И недейте да носите бинокъл, освен ако не сте любители орнитолози Very Happy

Пет Юни 20, 2014 11:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
highsmoker

Няма как да се загубя на връщане при така добре маркирана пътека,защото съм го изкачвал няколко пъти. От няколко години имам къща в Калофер и го познавам района добре,но просто не съм минавал по билото от Сопот.
Пет Юни 20, 2014 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Преди доста години съм правил следното - тръгвам от Габрово с влака в 5 часа, което прави в Сопот на лифта да си в около 9 или 10. От там с лека раница - цялото било до Ботев, слизане по Тарзана и спане на Рай-някъде по залез слънце, в края на май. Тогава времето не ме интересуваше, затова не съм го засичал, факт бе само, че без особен проблем (все пак не тичаш а ходиш, спираш и почиваш), по светло слизаш на Рай, тръгнал от Сопотския лифт. Ако си носиш фенер, не виждам причина да не можеш и в Калофер да слезеш по тъмно в рамките на деня, през Параджика даже е по-лесно, че ще избегнеш криволиците около Рай и Рогачева гора.
Пон Юни 23, 2014 9:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
highsmoker

Маршрута добре маркиран ли е?
Съб Юли 19, 2014 3:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Изпълнимо е, но по-добре оставете палатките, вместо тях носете повече вода! Втората степен на лифта не работи, от междинната станция нагоре сте пеша.
Преди няколко години правих нещо подобно, но втория ден от заслон Ботев ходих до х. Русалка.

Пон Юли 21, 2014 10:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
highsmoker

Мерси за отговорите! Дано времето да е с нас.
Нед Юли 27, 2014 10:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.