|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
alexmitev
|
|
|
Благодаря за отговорите и на Иво за подробното уточнение за водата.
Времената на мен са ми полезни ориентировъчно, като тези по табелите, които често минавам по-бързо от предвиденото, но все пак си имам едно наум.
Относно катеренето - катеря да речем 5b/5c, но условията са съвсем различни - каска, въжета и т.н. Т.е. една тясна леко заснежена пътека с трудност 2a с огромни пропасти и нестабилни камъни, с тежката раница и зимните обувки, без въже и каска може да се окаже по-трудна или опасна от един скален маршрут 5c. Все пак ще взема щеки, котки и пикел и няколко прусечета по 5м, които ако се налага мога да оставя на място.
 |
 |
че ще е по-разумно карстовото било да се върви по ръба по това време, а не по лятната пътека. Вече казах по-нагоре за слизането от Муратов. |
Може би греша, но лятната пътека м/у Муратов и Хвойнати не минава ли също по билото? (Цитат от wikipedia: "На юг острата и скалиста седловина Влахински превал свързва Хвойнати връх с Муратов връх. Тя е сравнително трудно проходима по протежение на Главното било"). Общо взето стигам до извода, че няма лесно слизане от Муратов, освен към Бъндеришка порта. Т.е. ако го кача и се окаже невъзможно слизането към Хвойнати, ще трябва да се върна до въпросната Бъндеришка порта и оттам през Муратово езеро или Влахински езера?
За 1-вия ден (х.Яворов-х.Загаза) ми хрумна едно интересно отклонение до Каменишки връх (Даутов, евентуално в.Пирин). Но пак се появи предизвикателство - Жандармите м/у Албутин и Каменишки връх. Мислех на отиване от Яворов да карам по червената маркировка за Предела и после да се кача директно на Даутов, а на връщане да мина по върпосните Жандарми. На BGMountains има и една подсичаща пътека.
_________________ За да живееш мъдро, закони има много,
но само два от тях зачитай ти най-строго:
ти по-добре гладувай, но глупости не яж,
и по-добре самин, но не с глупак, ей богу.
(Омар Хайям) |
|
|
Вто Юни 17, 2014 11:47 am |
 |
 |
Gamina
|
|
|
|
Пътеката между Хвойнати и Муратов подсича жандармите между двата върха от страната на Муратово езеро. Набивала съм се по тях в лятно време, с голямата раница е изключително неприятно. Изпълзях почти 2/3 преди да се откажа и да започна да търся начин да сляза на пътеката.
Изглежда безобидно, но не е, особено с голяма раница:
Слизането към Бъндеришка порта определено е по-леко от това към Хвойнати. Може да слезеш от там и от Муратово езеро да се качиш обратно към Хвойнати
А дали няма вариант изобщо да не ходиш до Муратов, а да се спуснеш направо на Влахинските?
Слизали сме в края на май направо на Влахинските, но идвахме откъм Гергийския циркус (Дидо ако може да поясни дали упражнението е възможно ако идва човек откъм Спано поле):

_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Вто Юни 17, 2014 12:09 pm |
 |
 |
igurbev
|
|
|
 |
 |
Може би греша, но лятната пътека м/у Муратов и Хвойнати не минава ли също по билото? |
Не грешиш. Само че аз говоря за карстовото било - съвсем ясно си пише.
 |
 |
че ще е по-разумно карстовото било да се върви по ръба по това време, а не по лятната пътека |
 |
 |
За 1-вия ден (х.Яворов-х.Загаза) ми хрумна едно интересно отклонение до Каменишки връх (Даутов, евентуално в.Пирин). Но пак се появи предизвикателство - Жандармите м/у Албутин и Каменишки връх. |
Голямото предизвикателство ще бъдат не жандармите, а продължителния проход по труден терен, особено с багаж. Надявам се имаш ГПС - ще ти е от помощ, особено като се има предвид, че никак не си скромен на планове.
|
|
|
Вто Юни 17, 2014 12:11 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Принципно може да се мине отвсякъде.
Направи този маршрут за два дни и ще ти е значително по-приятно 
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Вто Юни 17, 2014 12:24 pm |
 |
 |
alexmitev
|
|
|
 |
 |
Само че аз говоря за карстовото било |
Тук грешката е моя, че не съм наясно с термина "карстово било"
 |
 |
Голямото предизвикателство ще бъдат не жандармите, а продължителния проход по труден терен, особено с багаж. Надявам се имаш ГПС - ще ти е от помощ, особено като се има предвид, че никак не си скромен на планове. |
Имам ГПС, да. Това е програма - максимум, може би няма да я изпълня. Значи ще е по-разумно да оставя раницата след Албутин и докъдето стигна после без нея, още повече че ще съм сигурен че ще мога да се върна по Жандармите ако ги мина на отиване Раницата ми не е много голяма - надявам се да дойде към 10-12-13кг.
(Омар Хайям) |
|
|
Вто Юни 17, 2014 12:31 pm |
 |
 |
alexmitev
|
|
|
 |
 |
Принципно може да се мине отвсякъде.
Направи този маршрут за два дни и ще ти е значително по-приятно  |
Бих го направил за 2 дни, ако имаше хижа в областта на Муратов връх Не съм сигурен, че със слизане до х. Вихрен ще е по-приятно - денивелацията ще е по-голяма
(Омар Хайям) |
|
|
Вто Юни 17, 2014 12:33 pm |
 |
 |
igurbev
|
|
|
 |
 |
още повече че ще съм сигурен че ще мога да се върна по Жандармите ако ги мина на отиване |
Жандармите не са проблем, има си пътека.
Не вярвам да е останал сняг по самия ръб.
|
|
|
Вто Юни 17, 2014 12:37 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Това е фалшификат някакъв.
|
|
Сря Юни 18, 2014 1:21 pm |
 |
 |
igurbev
|
|
|
 |
 |
От едната страна си е пропаст |
Хаха, точно Дидо с една чета миналата година по това време се бяха евакуирали заради гръмотевиците в пропастта. Може да са паднали, ама да не си признават. 
|
|
|
Сря Юни 18, 2014 1:58 pm |
|
 |
peca
|
|
|
Аз разбрах, че скоро си ходил из Пирин няма ли да пуснеш нещо, да оплакнем окото, и да видим как са условията за летен туризуъм.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Сря Юни 18, 2014 9:12 pm |
|
 |
Fifi
|
|
|
от 4 до 10-ти Юли
Подготвяме такъв маршрут х.Вихрен две нощувки за да може да се качим и до в. Вихрен и кончето. На следващия ден хижа Вихрен се отправяме към х.Синаница една нощувка там. На 7-ми се отправяме към заслон Тевно езеро там също имаме 2-ве нощувки. На 9-ти се отправяме към х.Безбог и на 10-ти слизаме към Добринище.
Посъветвайте ме моля Ви за екипировката и колко храна да нося.
|
|
|
Чет Юни 19, 2014 9:11 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
От едната страна си е пропаст |
Хаха, точно Дидо с една чета миналата година по това време се бяха евакуирали заради гръмотевиците в пропастта. Може да са паднали, ама да не си признават.  |
 |
 |
Това е фалшификат някакъв. |
Дидо къф фалшификат ве?
От там си минахме.
Слагай по едно ухилено човече, когато се майтапиш. |
Мързи ме да пиша напоследък, ще сложа човече следващия път
Иначе нямам спомен за чак толкова люти стръмнини, ще да си завъртял наляво камерата май
@Fifi - след две седмици се стегнете като за хладно и мокро време с доста останали преспи тук-там.
Храната разбира се ще я предвидите като за 7 дена. На х. Вихрен, х. Синаница и з. Тевно езеро готвят, но 7-дневно изхранване няма да ви излезе особено евтино. Та - преценете си колко ще си носите и колко ще поръчвате на място. Също е добре да предвидите суха храна като за едно обедно ядене, когато ще сте на път между хижите.
|
|
Чет Юни 19, 2014 10:23 pm |
 |
 |
igurbev
|
|
|
 |
 |
При всички положения за аджамии ще е стресово това минаване. |
Ай стига, не случайно пуснах снимка от онзи път, когато се извървяхме група от 15 човека + куче оттам - повечето рядко ходещи. Всичките се хилеха през цялото време, не видях никой уплашен.
|
|
|
Чет Юни 19, 2014 11:00 pm |
|
 |
Mariana1000
|
|
|
 |
 |
 |
 |
При всички положения за аджамии ще е стресово това минаване. |
Ай стига, не случайно пуснах снимка от онзи път, когато се извървяхме група от 15 човека + куче оттам - повечето рядко ходещи. Всичките се хилеха през цялото време, не видях никой уплашен. |
Няма връзка между честотата на ходене и страхът от високото. 
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Чет Юни 19, 2014 11:38 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
Човек, опитах се дебело да ти намекна, че ставаш досаден. Каза си мнението - чудесно, всички го разбрахме от първия път. Не е нужно да го повтаряш, тотретваш и незнам си кой пътваш. Страх те е било ... ми хубаво, страх те е било.
|
|
|
Пет Юни 20, 2014 12:05 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|