По време на майските празници смятаме да направим следния маршрут: х.Мазалат-х.Триглав-з.Ботев-х.В.Левски. Намерихме информация за маршрутите, някои от тях съм ги и вървяла. Разполагам и с туристически карти на Стара планина, но не мога да намеря информация за прехода х.Мазалат-х.Триглав. Може ли някой от Вас, ако го е вървял, да сподели как е? Единственото, което разбрах е че от един момент нататък няма маркировка.
Благодаря Ви предварително!
Нед Мар 16, 2014 3:51 pm
vladofff
Ходенето от х.Мазалат до х.Триглав/ако под това разбираш бунгалата на ДЗУ под южния склон на Кадемлията/ представлява ненужно отклонение от трасето, освен ако не сте си поставили за цел да ходите до водопадите в околията. От тактическа гледна точка по-добре би било, ако ще ходите наистина там, само заради водопадите, да качите Кадемлията през седлото с Росоватец, от където по южния гребен да слезете на х.Триглав. Там да правите каквото ще правите и после по пътя да се качите на х. Тъжа, където да спите-ще отнеме още около 1,5-2 часа. Така ще си спестите ценен ресурс, които да използвате на следващия ден в района на Ботев, където при лошо време, всеки час е от полза. Ако пък няма да ходите на Триглав, от Росоватец през Жабата и Гърмящата гора много бързо може да идете на х.Тъжа. Там околията предполага много места, които да посетите - Зелениковец, Марагидик, може пък и да слезете до Кадемлийското пръскало, без да ходите до х.Триглав, по пътя.
По отношение на маркировката: от Мазалат до седлото между Росоватец и М.Кадемлия - червена билна маркировка/която продължава през Гърмящата гора до х.Тъжа/. От седлото до м.Кадемлия - отново билна, с жалони. От върха/м.Кадемлия/ право на юг - няма маркировка няколко километра, почти до около 1 км над гората/според мен за да се оправиш там в лошо време/мъгла се иска да си ходил преди това и да познаваш района, иначе може и да се позагубиш. Затова може от Малкия да се качиш на големия Кадемлия , за да хванеш южното ребро - там няма как да се загубиш. После от х.Триглав, по пътя до х.Тъжа, маркировка не ти трябва. Ако имаш още въпроси, питай. Преди време това ми беше нещо като гората над дома и имам известни претенции да познавам района.
От върха/м.Кадемлия/ право на юг - няма маркировка няколко километра, почти до около 1 км над гората/според мен за да се оправиш там в лошо време/мъгла се иска да си ходил преди това и да познаваш района, иначе може и да се позагубиш.
vladofff: Според мен искаш да кажеш право на запад и да хванат подсичащата пътека, която върви малко над горския пояс и слиза до х. Триглав. Ако говориш за нея по добре вообще и да не се опитват да я търсят. Особено в посока Мазалат-Триглав. На обратно е по-лесно, но някой трябва все пак да ти покаже началото й.
katya: Наистина само за да уплътните 5 нощувки на различно място не си струва да се слиза до х. Триглав. По добре спете два дена на Мандрата ако е отворила или на Тъжа при Румен и Ч. (Ох как не исках да го казвам точно това ) и се разходете без раници наоколо. Както каза vladofff наоколо има много що да се види. А и до тогава може снега още да си е горе по високото
Пон Мар 17, 2014 11:11 am
vladofff
Не искам да казвам нищо, различно от това което вече съм казал. До тази подсичаща пътека, за която говориш /синя маркировка/или камуфлажна маскировка, защото е трудно забележима/ от Билото има много, и то немаркиран път, там е проблема. Освен това синята пътека, при слизане от Малкия Кадемлия не може да се ползва за достигане до х-Триглав, а само до достигане до пътя над завоя след х.Русалка. Слизането трябва да завърши доста по нагоре - при достигане на пишман-еко пътеката Бабско пръскало, където вече се завива надясно/запад/. Дори и да не се намери тази /жълта маркировка, официално пишман-пътеката се води затворена със заповед на Парковата оправия-за да не ходим да гледаме колко бързо са изгнили летвичките, за които някои другари са взели една камара пари/ просто ще се слезе по синята, не много още, почти до завоя преди х.Русалка, от където по пътя за х.Тъжа да се тръгне или към х.Триглав или към самата х.Тъжа.
към vladofff: аз ти говорих за друго. От малък Кадемлия тръгваш на запад сечейки склона на Голям Кадемлия. Като наближиш горския пояс пътеката извива покрай гората и през Ченгене егрек завива на юг. От там следва гората и след като пресече Кайнаклъ дере излиза до х. Триглав. Малко преди хижата се слива с тази пътека която тръгва от поляната в североизточна посока и изкачвайки се през големите скали над хижата тръгва на изток и се съединява с пътеката от Бабски рът нагоре към вр. Голям Кадемлия. Иначе тази към х. Русалка е трудна за уцелване отгоре и има кофти участък около Пауна. А и слиза много ниско към с. Тъжа
Пон Мар 17, 2014 5:55 pm
katya
Здравейте, момчета!
Благодаря за отговорите! Вече се бях отчаяла, че ще получа такива. Относно прехода - тръгвайки от х.Мазалат ще качим Кадемлията и продължаваме към х.Триглав. Пътят до Кадемлията не ме притеснява, защото вече 3 години ходя по този маршрут. Веднъж х.Соколна-х.Тъжа, друг път х.Соколна-х.Мазалат, трети заедно с х.Плевен. Лошото на това, което ми пишете са тези няколко километра, по време на които няма маркировка. От обясненията и на двама Ви и справката в картата, мисля че разбрах как да се оправим.
Благодаря и за съветите да нощуваме в х. Тъжа или на Мандрата, но двама от компанията са решили, че трябва да спим в х.Триглав, понеже в х.Русалка вече няма места. Хижа Тъжа е на около 2 часа от Триглав, но тъй като прехода бил твърде малък, идеята отпадна.
vladofff, Dimo Kolev: Може ли да ми кажете нещо повече за х.Триглав - з.Ботев, че малко се стреснах от написаното "Така ще си спестите ценен ресурс, които да използвате на следващия ден в района на Ботев, където при лошо време, всеки час е от полза".
Последно преди няколко години съм ходил точно по това време на централното било. Много е относително - Ехо-Козя стена-Дерменка - чисто, но например в гората непосредствено преди Добрила, от страната на Дерменка се гази сериозен сняг, защото е усое и не се е стопил,на Амбарица до Ботев по самия траверс няма нищо, но за сметка на това по в улеите на "южната" пътека Рай - Левски има също сериозни залежи от сняг. 1997г например зимата беше безснежна, но точно последните дни на април падна около 2 м нов тежък и мокър сняг, който направи мазало - за малко снежната маса да събори клозетите на Мазалат..... В Стара Планина снегоходки след средата на април попринцип не нося, освен ако нямам изрични данни, че има сняг, докато в Рила поне до края на май нямаш шансове да не газиш и е добре да си ги носиш...
Сря Мар 19, 2014 9:54 am
katya
Благодаря на всички за изчерпателните отговори!
Хижа Тъжа ще я пропуснем като място за нощувка, защото така е решил нашият организатор, въпреки моите доводи за х.Триглав. То е ясно, че ще се върви Дано само времето да е хубаво, особено по пътя за Ботев. Бях се притеснила малко за тези километри без маркировка, но ме успокоихте. И най-вече клипчето с нинджите
Благодаря и за снимковия материал. Ще се отчета и аз с някоя и друга снимка. Блогът на колегата Иван го открих случайно, докато търсих инфо за зимната маркировка по пътя за вр. Мальовица. Снимките на колегата Мартин също съм ги виждала, понеже е фотограф, а аз се интересувам от такива неща
Съб Мар 22, 2014 12:19 am
vladofff
Нинджа по оригиналното определение дадено от възточните народи означава убиец, дебнещ из засада и под прикритието на нощта, целящ да ликвидира многократно по-силен от него противник, срещу когото в открит бой не би имал никакви шансове. С една дума - подлец. Известност добиват само заради холивудски и хонконгски кино продукции, иначе в Китай и до ден днешен си ги квалифицират като най-обикновени престъпници, които като бъдат заловени, се бесят по площадите в почивен ден по обяд. Такива ли ви изглеждаме?
Пон Мар 24, 2014 10:42 am
vladofff
Майтап си правех.
Вто Мар 25, 2014 3:51 pm
katya
Здравейте,
Много ми се ходи в Стара планина и понеже не открих къде да си задам въпроса, пиша тук. Има ли желаещи за 14-15.06.2014 г. по маршрут х.Левски-х.Рай с една нощувка в Левски?
Ако тези предложения за планина се записват в друга тема, моля да ми кажете къде.
Благодаря!
Чет Юни 12, 2014 1:59 pm
Mariana1000
katya написа:
Здравейте,
Много ми се ходи в Стара планина и понеже не открих къде да си задам въпроса, пиша тук. Има ли желаещи за 14-15.06.2014 г. по маршрут х.Левски-х.Рай с една нощувка в Левски?
Ако тези предложения за планина се записват в друга тема, моля да ми кажете къде.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети