Автор |
Съобщение |
igurbev
|
Гърция - остров Евбея / Евия |
|
Напоследък позанемарих малко ъпдейтването на документацията в блога, като гледам пиша основно за Гърция и Пирин, но в действителност тази дъждовна пролет мина основно в дълга серия обиколки из Родопите. Но както и да е.
Та на въпроса: за великденските празници се събрахме една сериозна компания и хванахме отново на юг, към Гърция.
Прилагам първата част от описанието на обиколката ни из втория по големина гръцки остров, Евбея:
http://blog.igurbev.net/2014/05/euboea.html
|
|
|
Чет Май 08, 2014 6:25 pm |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Супер си беше...!
Интересна трактовка за двучасовия инфарктен ремонт ,с който гръцкия тарикат(добре че все пак беше там) се опита(и успя!) да изкара половината си месечно възнаграждение по Великден!!!
апропо -четката не беше позлатена а ЗЛАТНА!!!
Айде-чакаме за Кандили...
п.п.-Ксировуни се оказа най-интересната(за мен)планина от трите-направо си заслужаваше цял ден...
|
|
|
Чет Май 08, 2014 8:42 pm |
|
|
starterwrc
Регистриран на: 07 Сеп 2011 Мнения: 64 Местожителство: Ст. загора |
|
|
|
Ей разцъкахте я тази Гърция! Браво! Много интересни планини!
|
|
|
Пет Май 09, 2014 10:26 am |
|
|
Plamen К
|
|
|
"Жените накладохода огън." Железни!
"После грабнаха лъковете и се шмугнаха в гората да осигурят вечерята, докото ние се мъчехме с бирата и ракията". Това дали го прочетох или съм го сънувал?
Ама иначе поздравления за пътешествието!
|
|
|
Пет Май 09, 2014 10:34 am |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
"После грабнаха лъковете и се шмугнаха в гората да осигурят вечерята, докото ние се мъчехме с бирата и ракията". Това дали го прочетох или съм го сънувал?
|
Огън, та огън! Опушиха ни като чевермета на тоя въртящ се вятър.
|
|
|
Пет Май 09, 2014 12:03 pm |
|
|
Gollum
|
|
|
Огън на открито в Гърция?!
Добрe,че на са ви надушили "малаките",че глобите са страшни.
Иначе планината е супер,хем красива,хем дива-точно по мой вкус.И аз съм го мислил тоя остров ама ....
Последната промяна е направена от Gollum на Пон Май 12, 2014 10:05 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Май 09, 2014 3:00 pm |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
Ама иначе поздравления за пътешествието! |
Аа ние им намокрихме дървата да се мъчат повече и да ни оставят на мира
|
|
|
Пет Май 09, 2014 4:48 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
Огън на открито в Гърция?!
Добри,че на са ви надушили "малаките",че глобите са страшни.
|
За глобите в Гърция и аз съм чувал и чел. На места пишат, че и палаткуването било забранено. Досегашната практика обаче (да чукна на дърво), показва, че особено край по-дивите селца положението не е чак толкова страшно, дори напротив, не е било рядкост хората от преминаващите покрай палатковите лагери традиционни пикапи да ни оглеждат с интерес и да ни махат дружелюбно. Случвало се е и да си зарязваме палатките за цял ден на някоя полянка. В Теодоряна миналата година питахме местните къде можем да опънем палатки и те ни пратиха на стадиона край училището без да дават вид, че виждат нещо нередно в начинанието. По-преди се случи така, че пристигнаме много късно и поради липсата на избор опънахме палатки под Микро Папинго и под табелите за парк и забрането палаткуването. На сутринта, разбира се, бързахме да се изнесем, но все пак ни изпревари върволица от коли, към които ние поглеждахме доста уплашено, но пътниците насреща ни се хилеха.
В по-подчертано туристическите райони обаче, положението вероятно е друго. Все пак човек трябва да си има едно на ум.
|
|
|
Пет Май 09, 2014 9:16 pm |
|
|
igurbev
|
|
Сря Май 14, 2014 6:22 pm |
|
|
Valio
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца |
|
Моят фотоотчет |
|
Evia (Eubea) Island in Greece - 17-21.04.14
Снимките:
|
|
|
Сря Май 14, 2014 7:57 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Сря Май 14, 2014 8:04 pm |
|
|
isometrus
|
|
|
|
Браво на вас.Хубава дестинация.На мен също повече ми хареса Ксировуни,мисля че заслужава повече време за траверс на рида и спускане от другата страна.Заслужава си да се съчетае и с палаткуване за почивка след това на морето,което е много чисто и красиво, на половин час с колата от най-високата точка на прохода.Това за силните ветрове е вярно,зимата и двете планини изискват добра подготовка и екипировка въпреки сравнително ниската надморска височина.На снимката ви с колоната на върха се виждат по земята разпилени остатъци от катастрофиралия по време на буря военен самолет преди доста години,мисля с две жертви.Първия път отидохме с жена ми зимата,достигнахме само до средата на пътя до върха на Дирфи,но поради ураганен вятър и адски сняг и студ се отказахме.Тя тежи 43 килограма и се налагаше постоянно да я държа да не я отвее.За пример едно клипче с обичайното зимно време там http://www.youtube.com/watch?v=YfE_W-RzNGQ&feature=share&list=LL6PdD4qA2oratN3SyS3C5qQ .За Ксировуни с тези стръмни улеи не можеше и да се мисли.Хижата беше затворена и както е обичай в Гърция здраво залостена с метални капаци.Тази година отидох през юни,нищо общо...приятно,лесно и красиво.Невероятни аромати на билки.Оставихме колата на паркинга на последната таверна на селото Стени,от следващия завой на шосето започва маркирана живописна пътека през кестенова гора водеща стръмно за 2 часа до хижата.Този път я заварихме отворена,но хижаря не даде да се пали огън отвън,макар там да имаше огнище.Когато го няма то явно се ползва.Питейна вода в района има единствено от извор, намиращ се в края на пътя от хижата,преди началото на изкачването на конуса на Дирфис,по пътечката вляво от паметника на загиналия планинар.Ето и клипче от нашето приключение http://youtu.be/GwDtqJW2aAU ,за съжаление с не добро качество.
|
|
|
Съб Юни 07, 2014 10:50 pm |
|
|
fena73
|
|
|
Сега хижата беше заключена,но пристройката беше отворена-вътре 2 нара,и що-годе прилични условия за бедстване даже дърва имаше за малко кюмбенце...
|
|
|
Пон Юни 09, 2014 9:31 am |
|
|
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
Пон Юни 09, 2014 9:01 pm |
|