ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
въпрос за маршрут
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
въпрос за маршрут
Автор Съобщение
GeorgiP11

Мнение въпрос за маршрут Отговорете с цитат
понеже нямам карта пред себе си искам да питам от хижа Плевен как се ходи до хижа Рай, а именно колко часа е прехода и минава ли се през връх Ботев и ако основният път не е през връх Ботев, какво е отклонението ако искаме да минем от там
Вто Май 27, 2014 3:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мнение Отговорете с цитат
През вр.Ботев е точно основният и най-пряк път. Летния път минава от границата на гората над х.Плевен /м.Пещта/ на изток, излиза над водопадите и достига седлото на Млечния чал и вр.Ботев/където е заслона/. От там следва стръмно изкачване и се достига върха /дотук между 3 и 4 часа в зависимост от темпото/. От върха има лятна и зимна пътеки като лятната влиза в едно дере, а зимната с жалоните слиза по ясно изразено ребро. двете пътеки се събират на излаза на Тарзановата пътека, която по широки скални тераси слиза до хижата/още около 2,5-3,5часа/.
Вариант без Ботев - или изкачвате Жълтец и от там право на юг до раздела за хижите Равнец и В.Левски, или по съседното /но немаркирано ребро/ се върви право на юг, където се засича пътеката от преждеописания раздел. Това е пътеката от х.Левски за Рай, която обикаля из огромните южни улеи и след срутената Башмандра стръмно слиза надолу към гората, на чиято граница не след дълго се засича с Тарзановата пътека и двете достигат до х.Рай. Виж ги и на гугъла, доста ясно са изразени.
С червено съм обозначил зимния и основен маршрут. С жълто е летния път. Със зелено са основните трасета от юг, а със зелен пунктир са възможни преки трасета, немаркирани. Схемата е надраскана на ръка и особено за зелените линии нямам претенции за особена точност, просто ориентировъчно...

Последната промяна е направена от vladofff на Вто Май 27, 2014 5:15 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Вто Май 27, 2014 5:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
toc

Местожителство: Велико Търново

Мнение Re: въпрос за маршрут Отговорете с цитат
sa6089 написа:
понеже нямам карта пред себе си искам да питам от хижа Плевен как се ходи до хижа Рай, а именно колко часа е прехода и минава ли се през връх Ботев и ако основният път не е през връх Ботев, какво е отклонението ако искаме да минем от там

През връх Ботев е най-прекия път - прехода е около 6 часа . 3-4 от х.Плевен до връх Ботев и около 2,30 от Ботев до х.Рай.
Другия вариант е като стигнете до заслон Ботев да хванете маркировката за Башмандра и ще излезете на лятната пътека от х.Левски до х.Рай - при този вариант маршрута ви се удлъжва с около 4 км. /около 1,30-2 часа повече/.

ЕДИТ: Варианта на vladofff от Жълтец на юг е по-добър - по-кратък с около 2 км. от колкото през заслон Ботев.
Вто Май 27, 2014 5:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
GeorgiP11

а как е пътят от хижа Рай до Калофер, вървял съм го преди 6-7 години, но не знам защо нямам абсолютно никакъв спомен. За колко време се минава и до градът ли се стига директно ? Интересува ме и дали се минава през пасища с животни и кучета, които нападат туристите. Същият въпрос важи и за участъка хижа Рай- хижа Левски и хижа Левски - Карлово

Все още обмислям маршрута ни за началото на юли, като засега съм се спрял на :
Априлци - хижа Плевен ( нощувка ) - връх Ботев - хижа Рай ( 1 или 2 нощувки ) и после евентуално или надолу към Калофер или още една нощувка на хижа Левски и от там на Карлово
ако имате някакви идеи или подобрения, моля споделяйте
Пет Юни 06, 2014 12:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Ами пътят към Калофер от Паниците е новоасфалтиран, че преди време беше чупи-кола. Ако не разчиташ на автостоп, можеш да си продължиш по черния път по хребета и да на слезаш към Паниците, аз лично го предпочитам, той пак в Калофер слиза. За песовете -може да има , може да няма, според зависи. Инак какво да ги правиш не мога да помогна, последното двадесетолетие не са ме нападали, щото ги гледам лошо и те бягат, инак, като дете ги ритах по муцуните точно когато нападат и те губеха свяст и с квичене се оттегляха. Даже не знам как да го обясня, преди време каракачанката на х.Русалка тръгна да ме лае, че съм и доближавал малките, с бързи скоци доближи, поговорихме си (без бой) и си тръгна. Секунди след това една кифла биде захапана за задника на същото място и с панически крясъци и разпран анцуг се изнесе от мястото на трагедията. Може би най-важното е с поведението си изпърво да покажеш, че не те е страх - зверовете са факири в това отношение, да се държиш нормално и спокойно, все едно не ги виждаш и са част от пейзажа или в крайна сметка да заиграе дървото, камък или шут по муцуната - те и от бой разбират също. Страшни са само специално обучените караулни и погранични песове, защото при тях не важат гореописаните механизми. Там трябва да си много бърз, а това се отдава обикновено само на трениращите с тях спецназовци, които ги поразяват с точен и премерен еднократен шут в носа. Не успееш ли от първия път, спукана ти е работата....
Пет Юни 06, 2014 1:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ledena_kukla

По темата за кучетата - има ги по поляните на пасището Параджика. На слизане от х. Рай в посока Калофер скоро имах неприятна среща с кучета-охранители на едно стадо крави, размина ми се, щото пасището е голямо и алтернативни пътеки много. На друго място в този район не съм срещала. Smile

Последната промяна е направена от ledena_kukla на Сря Юни 11, 2014 9:21 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Юни 06, 2014 11:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
trix

Кучетата и кучките са странни животни, Пинокио. Е сега видях как опраат хората наедно с хората кучки. Говори някакъв по телефона и се разхожда неуверено до кафенето, усещам команда "този" и как мога да се взра в него тежко и безстрашно - ще отклони поглед. Усещам се и не го правя, но след малко едно куче се изтръгва от разговора със собственика си и отдалече лае и се втурва сигурно към жертвата на лова. Оня не реагира, защото е културен и за да не стане на странен и опасен в очите и сметките на околните. Собственика си вика кучето и гледайки ме му казва нещо като "не лай по кучетата".

Онзи ден изпробвах палката на една котка. Не става работата, явно трябва поне секунда-две да стои опряна, защото котката отскача бързо и й няма нищо. За голямо куче сe иска смелост, а ако се залъже да я захапе, то само трябва да държа здраво. Не знаех за ритника по носа, явно държат тези техники в професионална тайна. Тежко им ако турстите започнат да се обучават на самоотбрана.

Искрено препоръчвам когато ви праат за смях, на жертва, или какво да е унизително да си носите флагче и да го вдигате като знаменосец. Един истински такъв няма да остане.

Нед Юни 08, 2014 6:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Трикс, не се опитвай да ни омагьосаш и объркаш завинаги. Всички си имаме кусури, ама ти явно си изчел прекалено много конспиративна литература. Проветрявай си главата редовно по баирите и черните сили ще намалеят. Жив и здрав.
Нед Юни 08, 2014 7:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
trix

Мене са ме лаяли по пътя от Ботев, в по-ниското. Така ми влезе наблизко, че нямах шанс - завира се изотдолу директно. Не помна от кучегона-ташак ли се спря, но не ме яде. Огромно бяло и рунтаво. За това рекох да кажа, не защото таа е кукла. Тя си е ваша бе хора, не е моя Very Happy, смее ли човек.. Както и да е - кучеразгона го завещах някъде по едни безумни за преминаване хълмове към Амбарица.

Миналата седмица (тъкмо придобил два успешни опита за ритник в движение) се пльоснах на асвалта. Много ми беше шоково - рядко падам, а напоследък съм наддал 13 кг. Предната гума се подхлъзна от рязката смяна на равновесието, не прецених че е мокро.

А това другото - вече съм казвал от личен опит, че си прават пробив и те владеят когато си поискат. Проблема си е мой и изключение, не се занимавайте с опити да надделеете, не е разумно, а и какво ще си помислат наблюдающите за нормалния дневен ред - бива ли такъв тон да им държа?! Мразат ме бе, личи си.

Някога са ги използвали за вадене на мандрагор от земата, а той има човешка форма. Льобовта е свързана с него и с бесенето. И с кучетата. Той е бил некаква основа в на "магьосниците" за създаването и на разните му там гилдии. В които пък всеки по-жив трябвало да бъде. Някога. Така че трябва ли ми льобов от кукла или словенска пинокиьо, то ще си извада такъв корен и ще се посвета на притежанието на тез същества.

Нед Юни 08, 2014 8:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Не знам какво ти дават да пиеш/пушиш, ама понамали дозата, че кривиш словореда...
Пон Юни 09, 2014 8:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
trix

Аре не ми мажи като ги предавам какво представляват, цела се директно в сърцето им, а кретените в мене в същото време. Поне няколко дена щяха само да скимтят.
А това, че приличното поведение те държи докато те лаат, хакат и таковат, простите бръзи животни, спор няма. Винаги сте държали лаяния. Щото "те познават лошите хора".

Пон Юни 09, 2014 9:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milenski

Местожителство: В. Търново

trix, извинявай но ти имаш ли си име. И ако да, би ли го споделил с нас.
Пон Юни 09, 2014 10:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
trix

Не, още нямам. Но като си го измисля, няма да го споделя. Не съм си интересен и все отлагам. Може би Товарник?

Момчета, стига вече, казах ви че не е моя и няма да си искам. Обещавам. Аз съм болен човек и нямам вашите права. Ако можех щях да живеа в Гърциа, не между творящите кланета курви. Не съм я онижавал, че да се поставям в такова долно положение. Да не би.., да не би да е Низия? А?
И шоколада не съм крал! Не съм го крал и е вреден, ама те като нищо от властните си продавачески седалки излъгаа и ме обвиниа, щото могат и те разни работи, майка им проста. А като продължа да нося вината и се получават разни изродии, ама те си се харесват така.

Мене са ме възпитали отдавна мангали и затворници с татуировки и рязани пръсти. Хващаха ни пред блока, явно за да чукат съседските си булки. Голям страх беше, оттогава нещо ми има, оплешивях рано-рано. Като погледнеш съотношението на силите между тези и едно хлапе, то ще разбереш, че ловът им се е разпространил в годините, рушейки социалистическия ред и съветската власт. Можете да ми имате доверие че съм напълно безопасен, актосано е многократно. Дали са ченгета, затворници цигани, мафии.. аз си знам - от българина по-страшно няма и трябва да му се слугува основно по този мой начин. Дори вече ме управляват умствено и са някои от моите личности. така се е оказало че се развива льобовта им. разбираш те няма неща, които да ме реваншират, и които да не са предназначени евентуално за тях. Дори напоследък обесняват как евроценностите били се навирали в хората да си живеят прикрити като зад маски. Ето, че кучетата и другата обител на тогавашната неявна власт е знаела и практикувала това. Всеки може да се възползва от това, всеки. Само трябва да го хванете. Аре на бг кофитееее!!!

В следващия урок ще ви обесня защо и как да се поддържате, че да станете приближени на луксозните кукли, спортуващи по магазините. И да си сложите ски в името! Ето ви дотогава малко таблетки: Shocked Confused Oops Arrow Question Exclamation Shocked

Аре сега, че са намалели по улиците, да вървя да покарам на фарче.

Вто Юни 10, 2014 12:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
goldhand

Местожителство: B-S

mani go tia laijna bre ..naturalnoto si e naturalllno!! Alcohol
Вто Юни 10, 2014 3:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Триксче.............кефиш пич.
Вто Юни 10, 2014 9:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.