|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Plamen К
|
Марагидик - от Априлци, през Турски рът |
|
В изборния ден ние избрахме това:
Априлци /от ВЕЦ "Видима/ - по пътя към Видимско пръскало - Турски рът /Екопътека на балканджиите/ - Кънчевото /премката между Юрушка грамада и Марагидик/ - Марагидик - паметник на Цанко Дюстабанов - екопътека "Бунаря" - Мечо чакало - ВЕЦ "Видима". Преходът е 18 км, денивелацията е над 1380м, пътеките са маркирани със синя маркировка в изключение на участъка: погледна площадка с показалец на Турски рът - Кънчевото /премката/ - Марагидик - паметник на Ц. Дюстабанов, но пътеките са добре видими и лесно проследими.
На Марагидик му запуши главата, като разбра, че ще го инспектираме:
Покрай пътеката за Видимско пръскало - красоти:
Началото на Екопътеката на балканджиите, която се качва към Турски рът:
Турски рът:
После се качихме нагоре към премката между Марагидик и Калпака, която ми казаха, че се наричала Кънчевото:
По пътеката към премката:
Поглед към Джендема - Михова планина /коригирано/:
Скали:
и водопади:
На Марагидик:
Слизаме на север от Марагидик към паметника на Цанко Дюстабанов:
Поглед назад към Марагидик:
Паметникът на Цанко Дюстабанов:
Линк към всички СНИМКИ
.
Последната промяна е направена от Plamen К на Пет Юни 06, 2014 2:00 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Май 26, 2014 6:59 pm |
|
 |
t.hristov
|
|
|
|
Направили сте най-добрия избор за разходка, а и времето е било със Вас!
Ние в неделя бяхме на вр.Ком ала не можем да се похвалим с такова време.
|
|
|
Пон Май 26, 2014 8:42 pm |
|
 |
ledena_kukla
|
|
|
|
Прекрасна разходка. Точно преди година бяхме по тези пътеки от Марагидик през паметника на Дюстабанов в посока Острец. На моменти в гората си беше лабиринт поради трудното следене на маркировката, която се губеше на моменти. Даже глиганите, дето срещнахме, разбраха. Та да използвам случая да питам - все още ли е такова състоянието на маркировката? 
_________________ Get lost in nature and you will find yourself... |
|
|
Пон Май 26, 2014 11:57 pm |
|
 |
toc
Регистриран на: 09 Юни 2013 Мнения: 76 Местожителство: Велико Търново |
|
|
|
 |
 |
Прекрасна разходка. Точно преди година бяхме по тези пътеки от Марагидик през паметника на Дюстабанов в посока Острец. На моменти в гората си беше лабиринт поради трудното следене на маркировката, която се губеше на моменти. Даже глиганите, дето срещнахме, разбраха. Та да използвам случая да питам - все още ли е такова състоянието на маркировката?  |
Ммм, по-миналата година и аз имах същото приключение /но без глиганите /. След паметника на Цанко Дюстабанов за малко да продължим право на север по една прекрасна маркировка, която явно щеше да ни свали към центъра на Априлци, а не към Острец, но навреме се усетих и се върнахме и намерихме вярната пътека. Особено забавно беше слизането от поляната с ловджийското чакало... - няма такива трънаци и къпинаци... 
|
|
|
Вто Май 27, 2014 12:37 am |
|
 |
Plamen К
|
|
|
 |
 |
Прекрасна разходка. Точно преди година бяхме по тези пътеки от Марагидик през паметника на Дюстабанов в посока Острец. На моменти в гората си беше лабиринт поради трудното следене на маркировката, която се губеше на моменти. Даже глиганите, дето срещнахме, разбраха. Та да използвам случая да питам - все още ли е такова състоянието на маркировката?  |
Как е маркировката на север от паметника в посока Острец не знам, защото ние тръгнахме горе долу обратно в посока Турски рът, сиреч на югозапад. От чешмата до паметника почва чудесна синя маркировка, това е подсичаща реброто пътека, която слиза в дерето до т.нар. Мечо чакало и после покрай дерето се излиза до пътя за Видимско пръскало. И после се върнахме назад до ВЕЦ "Видима", където бяхме оставили колата. Получи се кръгов маршрут. Тази пътека със синя маркировка се нарича "Екопътека "Бунаря". Пътеката е много стръмна, ако ще се ползва за изкачване, но има пейки за почивка тук-там. Ще приложа схема тия дни.
|
|
|
Вто Май 27, 2014 10:35 am |
|
 |
kibik
|
|
Re: Марагидик - от Априлци, през Турски рът |
|
Чудесна кръгова разходка, която често правя(последно беше на 20 май )
 |
 |
Поглед към Джендема. На това май му казват Централен ръб:
|
това е Михова планина, продължението на Голям осрядък
|
|
|
Вто Май 27, 2014 11:22 pm |
|
 |
toc
|
|
|
Здравей,
Понеже мисля тази събота/неделя да се кача до Марагидик по твоя маршрут да попитам в този участък - Турски рът /Екопътека на балканджиите/ - Кънчевото /премката между Юрушка грамада и Марагидик/ - има ли нещо по-особено за което да внимавам. Доколкото се ориентирам по триизмерната карта на БГМаунтинс вероятно пътеката трябва да продължава по нещо като ребро нагоре докато се излезе на премката/то пътека няма на картата де, ако мина ще запиша трак и ще пратя за добавяне/?
Ето скрийншот на картата, с червено съм маркирал къде мисля, че минава пътеката:
https://lh3.googleusercontent.com/JQfrdGxB07cKulnNgxBTrkYrcytWOnMy3ECBYsGjKIjQ=w1458-h933-no
|
|
|
Сря Авг 12, 2015 11:15 pm |
|
 |
planinar
|
|
|
|
Човече, тъй както си завъртял картата хич не мога да вдяна, какво имаш предвид.
Пътеката по турски рид е голяма и широка и ако вървиш нагоре, ще се иска сериозен талант да я объркаш. При слизане не е точно така. Особено трудно се хваща началото.
Като се качваш, след голямата поляна на Турски рът влизаш в гора. Тук пътеката се провира между многобройни скали, но следва най-общо ръба. Като се излезе от гората, пътеката завива на дясно, изоставя ръба и почва да подсича докато те изкара на седловината.
От там е ясно: газ през хвойната до Мара гидик.
Тука може да видиш терена как изглежда.
|
|
|
Чет Авг 13, 2015 11:16 am |
|
 |
toc
|
|
|
 |
 |
Човече, тъй както си завъртял картата хич не мога да вдяна, какво имаш предвид.
Пътеката по турски рид е голяма и широка и ако вървиш нагоре, ще се иска сериозен талант да я объркаш. При слизане не е точно така. Особено трудно се хваща началото.
Като се качваш, след голямата поляна на Турски рът влизаш в гора. Тук пътеката се провира между многобройни скали, но следва най-общо ръба. Като се излезе от гората, пътеката завива на дясно, изоставя ръба и почва да подсича докато те изкара на седловината.
От там е ясно: газ през хвойната до Мара гидик.
Тука може да видиш терена как изглежда. |
Картата съм я завъртял в посоката на движението От стрелката горе вляво се вижда накъде е север - пада се на 8 часа. Горе вляво се вижда и Марагидик, така че не знам какво не й е ясно на картата
Благодаря това ми трябваше като информация - ще го качваме само, така че объркване няма да има Към Марагидик е ясно, а слизането ще е през паметника на Цанко Дюстабанов, да видя колко по-обрасло е станало от последното ми минаване там 
|
|
|
Чет Авг 13, 2015 11:29 am |
|
 |
planinar
|
|
|
|
 |
 |
не знам какво не й е ясно на картата  |
Изрязал си части, които са ми нужни за да бъда прецизен, но: там, където излизаш от гората си го начертал напред и наляво. Това е грешно. Пътеката завива надясно, изоставя ръба и почва да подсича надясно, докато те изкара на седловината.
|
|
|
Чет Авг 13, 2015 11:54 am |
|
 |
toc
|
|
|
 |
 |
 |
 |
не знам какво не й е ясно на картата  |
Изрязал си части, които са ми нужни за да бъда прецизен, но: там, където излизаш от гората си го начертал напред и наляво. Това е грешно. Пътеката завива надясно, изоставя ръба и почва да подсича надясно, докато те изкара на седловината. |
Да, благодаря, разбрах че не ми е много точен чертежа от предния ти пост , иначе на картата ясно се вижда, че седлото се пада малко вдясно, но не бях сигурен от къде точно минава пътеката затова прокарах линията догоре по реброто.
|
|
|
Чет Авг 13, 2015 12:02 pm |
|
 |
denevp
|
|
|
Ще съм благодарен, ако някой сподели трак за слизане от Марагидик през паметника на Цанко Дюстабанов до кв. Острец.
Ходил съм два пъти до върха, но все по стандартната пътека.
|
|
|
Чет Авг 13, 2015 1:09 pm |
|
 |
toc
|
|
|
 |
 |
Ще съм благодарен, ако някой сподели трак за слизане от Марагидик през паметника на Цанко Дюстабанов до кв. Острец.
Ходил съм два пъти до върха, но все по стандартната пътека. |
В събота ще ходя в района и вечерта или в неделя ще мога да ти дам трак до паметника на Цанко Дюстабанов и от там към ВЕЦ Видима.
Имай в предвид, че към Острец ходенето си е почти глиганинг Рядка маркировка, доста обрасло, почти никой не ходи и няма видима пътека. Макировката, която дават по картите в частта от паметника надолу съответвства донякъде само на действителносттта - в един момент /след връх Седлото ако не се лъжа/ трябва да се отклониш наляво /запад/ за да излезеш на една поляна с ловно чакало и от чакалото да се спуснеш директно по един обрасъл с капини склон до дерето и пътя. А според картата маркировката трябва да държи дясно /изток/ и да се спусне в съседно успоредно дере, но там явно е имало сечище преди много години и съответно представялва един непроходим гъсталак с никаква маркировка.
|
|
|
Чет Авг 13, 2015 1:34 pm |
|
 |
denevp
|
|
|
Значи слизането да е към ВЕЦ-а. Разбрах. И без това смятам да се качвам през х. Плевен до Ботев и от там към х. Тъжа и надоло.
Благодаря ти предварително.
|
|
|
Чет Авг 13, 2015 2:26 pm |
|
 |
toc
|
|
|
 |
 |
Значи слизането да е към ВЕЦ-а. Разбрах. И без това смятам да се качвам през х. Плевен до Ботев и от там към х. Тъжа и надоло.
Благодаря ти предварително. |
Ето обещания трак: http://dox.bg/files/dw?a=7d234addf9 - хванал съм го от началото на Екопътеката на Балканджиите до слизането отново на пътя за ВЕЦ Видима, минавайки през Турски рът, вр.Марагидик, паметника на Цанко Дюстабанов, Мечо чакало и от него по черен път до пътя ВЕЦ Видима - Видимско пръскало. Линкът ще бъде активен до неделя 30.08.15.
Ето и малко снимки от вчера - https://goo.gl/photos/s9nq6E9SoWAkJajL6
|
|
|
Нед Авг 16, 2015 11:00 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|