ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 224, 225, 226  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
igurbev

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Но нека да видим какво са написали опитните, патили и препатили планинари, запознати прекрасно с този терен в техния си форум, посветен на тази част от Балкана:

На мен толкова ми беше достатъчно от тази статия Laughing
Чет Май 22, 2014 3:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Бахти, от тази статия излиза, че Дарик, Блиц, Млич и другите медии са взели информация от мен. А последно в планината бях началото на април и то от северната страна.

Чет Май 22, 2014 3:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva

igurbev написа:
Между другото и аз бях започнал да се питам кои са и откъде се пръкнаха тези 4 хеликоптера. Доколкото съм чувал ПСС не разполага с такива.

Доколкото разбрах от думите на песесарите пред телевизиите, едната машина е била частна (вероятно в чисто транспортна версия), а другите са на ВВС и Гранична полиция, оборудвани с техника за търсене и спасяване:

ВВС издирват изчезналите туристи

Написано от Списание АЕРО

ПОНЕДЕЛНИК, 19 МАЙ 2014 19:47

Дежурен вертолет от състава на Военновъздушните сили излетя в 14,15 часа, днес, 19 май, за изпълнение на полети за търсене и спасяване в труднодостъпна планинско-гориста местност. Това съобщават от ВВС.

По искане на Планинската спасителна служба при БЧК, вертолетът ще се включи в акцията за търсене и спасяване на тримата младежи, изгубени в района на връх Ботев, Централна Стара планина.

Екипажът на вертолет AS 532AL Cougar от 24-та авиационна база, който е назначен в дежурство по аварийно-спасително осигуряване, ще изпълни специални полети за оглед на района, включително със специализираната апаратура на борда (оптико-електронна система за обзор), и издирвателни и спасителни дейности от въздуха.

http://aeropress-bg.com/novini/36-news/2250-vvs-izdirvat-izcheznalite-turisti.html

И Гранична полиция се включи в издирването на туристите

Написано от Списание АЕРО

ПОНЕДЕЛНИК, 19 МАЙ 2014 19:57

Вертолет на Главна дирекция „Гранична полиция” се включи в издирването на изчезналите край връх Ботев трима туристи. Това съобщава БНР, позовавайките се на дежурният в Планинската спасителна служба Камен Якимов.

„Днес участваха два хеликоптера за оглед от въздуха. И те не дадоха резултат. В момента работи един специализиран хеликоптер на "Гранична полиция", който е снабден със специализирана апаратура за откриване на хора от въздуха, който ще работи до 19.30 часа . Много разчитаме на него.”, това е казал Якимов пред програма „Хоризонт” на БНР.

По-рано през деня стана ясно, че в акцията се е включил и вертолет Cougar от състава на ВВС. Все още, обаче няма следи от изчезналите туристи.

http://aeropress-bg.com/novini/36-news/2251-i-vertolet-na-granicna-policia-se-vkliuchi-v-izdirvaneto-na-turistite.html
Чет Май 22, 2014 5:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Ето една смислено звучаща статия (без криминално звучащия елемент, да ви разочаровам). С информацията достъпна до тук това е най-правдоподобното обяснение, поне по мое мнение:
http://stoyan71.blog.bg/turizam/2014/05/22/.1267200
Чет Май 22, 2014 5:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Ясен написа:

Аз напълно споделям мнението на автора на тази статия, ако и нещата вътре да са попресилени. Защото прекалено много въпроси чакат отговор. Най-вече защото никой не може да ме убеди, че те са слезли по долината на река Тъжа. А да слезеш на юг западно от долината на реката и да не се натъкнеш на пътя за връх Ботев, си е живо изкуство и ще бъде трудно и за най опитните-планин ари! Както забелязвате, не коментирам времето - може да са се мотали и седмица накъде. Откъде обаче минаха, за да стигнат до село Тъжа?!? Ей това питам аз.
Smile

Хайде и аз да изкажа мнение /доста фантастично/:
Първо предположение: Предполагам, че тръгвайки от Паниците момчетата въобще не са хванали пътеката към хижа Рай през Долен Параджик, защото още там на Паниците не са видели, че трябва да минат р. Тунджа през железния мост, да се движат покрай бунгалата и след това да оставят реката и да се качат по маркираната пътека наляво /запад/ в гората.
За мен е много по вероятно те просто да са захапали камионния път към връх Ботев. Отворям скоба, малко вероятно ми се вижда да са набрали височина по Заногата, директно нагоре, пресичайки директно камионния път няколко пъти и следвайки коловете, маркиращи кабела. Те не са знаели, че може така бързо да се изкачат нагоре.
И предполагам, че са вървели километри по пътя, докато най -сетне са излезли над горския пояс. После обаче пътя се изкачва още нагоре, но от тази височина /около 1400-1500м/ няма пряка видимост към връх Ботев, защото пътят се вие по скоро по юг-югоизточните склонове, слизащи от Юрушка грамада. Чак после се качва горе на високото, откъдето се вижда Ботев връх вляво, ама то нали е било мъгливо и облачно, най-вероятно въобще нищо не са видели натам, ако въобще са стигнали толкоз високо. Обаче от един момент още от ниското отдясно / изток, или все още на североизток/ страховито се извисява Голям Кадемлия. Той има сгради на върха, както и Ботев, е няма кула, ама нашите сървайвъри така или иначе не познават планината. Та той /Кадемлията/ може да им е превлякъл вниманието още тогава, след първите часове ходене и те са се устремили към него, поне в мислите си. Предполагам, че те още са набрали височина по пътя, но Кадемлията е държал вниманието им.
Второ: В един момент момчетата може би са излезли на около 1800-1900м, там нейде пътят за връх Ботев върви на север, но после почва да подсича Юрушка грамада на сев. запад към Пилешки полог. Но те едва ли са стигнали дотам. Виждайки, че техният "Ботев" /Кадемлията/ остава все по надясно те може да са тръгнали или по т.нар Русалийска пътека /продължили са още на север до централното било/, което си е пак камионен път, или на изток напряко през възвишенията /защото Кадемлията е на изток, търсели са пряк подход/. Ако са хванали напряко през Голямата Дюза и т.н. са се затапили яко в района, щото следват Пенчовска река, и после отвесите на Малка Козя стена. Може там някъде да са нощували и после да са слезли в дерето на река Тъжа, доколкото в по-горното си течение то може би е по-проходимо.
Ако са стигнали до билото на планината по Русалийската пътека или по друг начин, после може да са слезли в местност Смесите по тъмно, Логично е да не видят хижа Тъжа, защото тя остава встрани и нагоре, но ако са се обръщали и е нямало мъгла, но вече е било тъмно щяха да видят светлините на хижата. Ако хижа Мандрата не е светела може да не са я видели. Може да са видели Вецката /постройката, за която са казали на дежурния/, може да са видели частния имот на Смесите, но понеже те гонят върха, да са тръгнали нагоре към Кадемлията, а не надолу по пътя за село Тъжа. Но това изглежда много невероятно.
По-скоро са се мотали някъде между пътя за връх Ботев и западния бряг на Тъжа. Там пътища няма. И по някое време са слезли донякъде в ждрелото може би, но вече в долната си част то е с много наклонени стени и може би са минали по нависоко. Непроходимо ми изглежда в долната си част, макар, че съм чувал, че лятото момчета, като тях слизат по реката, скачайки по вировете, но през месец май това е невъзможно, а и те не казват нищо за подобни действия
Може би някак си така, припълзавайки по бреговете на реката са се озовали до Вец Тъжа, откъдето дежурния ги е закарал с кола до центъра на селото.
ЗАГАДКАТА ОСТАВА!
Smile
Това доста съвпада с линка, дето го е пуснал Иван Smile

На снимката е ждрелото на Тъжа, последния километър преди реката да излезе в равнината, вижда се и село Тъжа, а момчетата казват, че са виждали населен пунк и са вървели към него:

Последната промяна е направена от Plamen К на Чет Май 22, 2014 7:14 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Чет Май 22, 2014 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

ZCEZBPM написа:

Всъщност написаното в тази статия се основава на голи предположения.
Това, че е смислено не значи, че е вярно.

Любителите на конспирациите имат много повече опорни точки.Smile
Не всеки ден ръководителите на спасителните екипи казват по разни телевизии, че нямат желание да се срещнат с тези които са издирвали и настояват за полицейско разследване.
Какво да си мисли човек като хората които са вътре в нещата и знаят доста повече факти от автора на статията, приказват такива неща.

Напротив - аз бих казал точно обратното.
Отностно "хората които са вътре в нещата и знаят доста повече факти" - ами тях можем да ги цитираме едва след като споделят това, което им е известно.
Чет Май 22, 2014 6:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Mariana1000

Все още не разбирам защо трябва да се измислят разни смислени хипотези като действащите лица са живи и здрави и могат да си кажат какво е станало?
Доста време мина откакто слязоха, толкова ли не искат да говорят или пък толкова ли няма желаещи да ги разпитат? Shocked

Чет Май 22, 2014 6:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

Mariana1000 написа:
Все още не разбирам защо трябва да се измислят разни смислени хипотези като действащите лица са живи и здрави и могат да си кажат какво е станало?
Доста време мина откакто слязоха, толкова ли не искат да говорят или пък толкова ли няма желаещи да ги разпитат? Shocked

Те няма да могат да обяснят откъде са минали, освен , ако не ги заведат на място и да ги питат "Това място познато ли ви е?", но не вярвам че ще се направи такова "разследване"?
Чет Май 22, 2014 6:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

ZCEZBPM написа:

Дал съм линк към тяхно интервю, където споделят макар и с половин уста някои неща.
Пределно ясно е какво искат да кажат, но естествено няма да го направят директно, защото иначе ще вземат да ги осъдят за клевета.

Какви неща споделят и какво е ясното, което искат да кажат? Надвам се няма да те затрудни да го пресъздадеш тук.
И какво всъщност се е случило спред теб?
Чет Май 22, 2014 7:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Mariana1000

Plamen К написа:

Те няма да могат да обяснят откъде са минали, освен , ако не ги заведат на място и да ги питат "Това място познато ли ви е?", но не вярвам че ще се направи такова "разследване"?

Аз затова написах да разкажат какво е станало, а не откъде са минали.
И дали са направили снимки в началото на пътя ми е чудно?
За мое съжаление ми се струва че ще си остана с чуденето само.
Мистерията "Триглас" Laughing

Но по-добре така, макар и със съмнения, отколкото нещо да се беше случило с тези деца. Че бях почнала по едно време да се съмнявам в благоприятния изход. Все пак си е около нулата нощем и четири дена глад изтощават... абе добре е че са живи, пък каквато и да е истината.

Между другото не е лошо част от парите, които може би дължат да са под формата на труд в планината. Дали ще чистят, дали пейки да направят, но мисля че ще има възпитателна полза? Макар че по-вероятно е да няма.

Чет Май 22, 2014 7:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Единственото ясно в интервюто е, че хората от ПСС обвиняват тримата, че не са направили така щото да бъдат забелязани от хеликоптерите. (Дали това е преднамерено от тяхна страна или реално в дън дерето нищо не са можели да направят - това предполагам скоро ще стане ясно).
Относно подмятането, че не изглеждат като бедстващи хора, човекът сам си каза, че се базира на "репортажа" - т.е. на това, което е видял по телевизията, а не на вътрешна информация.
Чет Май 22, 2014 8:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Stefak

Местожителство: Видин

След прочетеното тук
Цитат:

http://stoyan71.blog.bg/turizam/2014/05/22/.1267200

и след това прочетеното тук
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4097078
мисля,че е време да се кротнем и в края на краищата момчетата са живи и здрави.
Както огнедишащ каза,няма научен който за пръв път стъпва в планината като такъв.Да подходили са лековато,наивно и глупаво дори,но кой от нас не го е правил някога в живота си.
Чет Май 22, 2014 8:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

ZCEZBPM написа:
Ясно е, че спорът е безсмислен.
Все едно съм в парламента. Наду ми се тиквата.
Един куп празни приказки и нищо сигурно, което да уличи или оневини тримата пишман туристи.
Остават съмненията.

Що така бре, ЗЦМЦ, не сме ли разумни хора, които говорят един и същ език? К'во се фръцкаш като ученичка? Bleh
Чет Май 22, 2014 9:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

След като изгледах ТОВА ВИДЕО , поне за себе си съм убеден, че няма никаква конспирация. Според мен момчето говори откровено, а и очите на майка му също казват много...... Но за мен остава загадка как е възможно трима човека да се държат толкова неадекватно в продължение на близо четири дни Rolling Eyes !

Чет Май 22, 2014 10:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Plamen К

ПАВЕЛ написа:
След като изгледах ТОВА ВИДЕО , поне за себе си съм убеден, че няма никаква конспирация. Според мен момчето говори откровено, а и очите на майка му също казват много...... Но за мен остава загадка как е възможно трима човека да се държат толкова неадекватно в продължение на близо четири дни Rolling Eyes !

Павка не са неадекватни Smile Smile "Триматэ от запа,,,," опс,,, от планината " се справиха, Някой друг не се справи, Не си познават района,,, Very Happy
Чет Май 22, 2014 11:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 224, 225, 226  Следваща
Страница 12 от 226

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.