Продължава издирването на тримата младежи, изгубени в района на връх Ботев. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС).
Времето е благоприятно за търсене. „Надяваме се днес акцията да приключи с благоприятен край”, добавиха от ПСС.
Tази сутрин в Сопот се събира национален кризисен щаб заради изчезналите в Стара планина момчета. До момента няма информация за тримата младежи, които се изгубиха в района на връх Ботев.
Очаква се в търсенето на младежите тази сутрин да се включат още десетина души. 24 спасители и доброволци от Карлово, Сопот, Калофер, Пловдив, Троян и Априлци от вчера претърсват огромен периметър в планината. Работата по издирването се затруднява от мъглата и преваляванията в района, който е силно пресечен.
Изчезналите младежи са на възраст около 20 години, двама са от Велико Търново, а един е от Стара Загора. Те тръгнали с кола от Карлово и атакували върха без подходяща екипировка, не са носили и храна.
Вчера сутринта те съобщиха по телефона, че са добре и че са пренощували в пещера. После връзката с тях се губи.
Разсеяните студенти били неподготвени за поход, единият си зарязал якето в колата
11 часа са вървели без посока и без да знаят накъде отиват изгубените в Калоферския балкан момчета. Те са били абсолютно неориентирани, защото пътят от местността Паниците до хижа „Рай“, закъдето са тръгнали, е 4 часа. Загубено е ценно време, тъй като в 19 часа, когато младежите подават сигнал, че са се загубили, на хижарите, те не се обаждат на Планинската спасителна служба (ПСС), а когато след 3 ч. се свързват с тях през конферентна връзка с тел. 112, дежурният Иван Драгошинов започва да ги увещава да се върнат там откъдето са минали, защото е имало хижа и телефонна връзка.Момчетата отказали, защото били уморен и премръзнали. Това коментира пред БЛИЦ днес в Сопот Иван Драгошинов, който пристигна от София и заедно с още 18 спасители тръгват за Калоферския балкан. Там ги чакат и спасители от Пловдив, които също ще се включат в акцията.
Момчетата са студенти, стана ясно днес. От вчера сутринта няма телефонна връзка с тях. Въпреки че мобилният оператор локализира района, където се намират, той е голям за претърсване – около 30 км и много труден, осеян е с пещери и скали.
Парапланеристи ще излетят днес от местността Паниците и те също ще търсят. Не е ясно защо момчетата са потеглили за хижа „Рай“. Никога досега те не са предприемали такъв поход. Родителите им не са знаели къде отиват. Тръгнали са неподготвени, едното момче си е оставило якето в колата.
Пълна мистерия е тази детинска постъпка, казаха спасители. Според тях, има шанс момчетата да оцелеят, тъй като времето не е толкова студено. Родителите на две от момчета от Велико Търново и от Стара Загора са в местността Паниците. Бащата на единия от тях вчера се сключи в спасителната операция.
Издирването на момчетата продължава. Вече е вдигнат и хеликоптер Кугър с термокамера. Има и парапланер, който е готов да им хвърли храна. Нещата стават доста сериозни. Да се надяваме, че до няколко часа ще ги намерят в задоволително състояние. Съмненията ми, че са се прибрали и не са се обадили от срам губят почва. Родителите на момчетата са в Карлово.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
_________________ форумната фауна тук-
Освен това се виждаха няколко много докачливи старчета, готови да се засегнат при най-малък повод и от нещо най-незначително.
Вто Май 20, 2014 12:26 pm
tortomanin
Мнението ми до голяма степен съвпада с това на Емил. На мен също много работи не ми се връзват, но ако се връзваха, досега да съм ги намерил. Уточнявам обаче, че повечето младежи не изпускат телефоните от ръце. Ако са правили снимки, пращали снимки и съобщения, ровили някъде, записвали пътя си, за 12-15 часа могат да си скапят батериите за глупости и да нямат заряд, когато им трябва. Освен това всички дървени философи тук съдим по себе си, а тук сме хора с опит, често многогодишен. Кой знае какви уж умни идеи са им идвали в главите и са се оказвали неприложими.
Освен това журналистите предложиха противоречива информация по темата и разсъжденията ни се опират на съмнителна база.
tortomanin написа:
Мнението ми до голяма степен съвпада с това на Емил. На мен също много работи не ми се връзват, но ако се връзваха, досега да съм ги намерил. Уточнявам обаче, че повечето младежи не изпускат телефоните от ръце. Ако са правили снимки, пращали снимки и съобщения, ровили някъде, записвали пътя си, за 12-15 часа могат да си скапят батериите за глупости и да нямат заряд, когато им трябва. Освен това всички дървени философи тук съдим по себе си, а тук сме хора с опит, често многогодишен. Кой знае какви уж умни идеи са им идвали в главите и са се оказвали неприложими.
Освен това журналистите предложиха противоречива информация по темата и разсъжденията ни се опират на съмнителна база.
Хм, докато напиша това, мнението на Емил изчезна.
Хм, явно някой ми е хакнал профила, защото не съм писал по темата.
Явно се случват такива неща.
Може може,нали расте едно гейско поколение от лигльовци и мамини синчета,свикнало само с молове и чалготеки.Кой да си скубе веждите и да си лакира ноктите.То планината иска и мислене,но по лесно е някой друг да мисли вместо тях.Положението е отчайващо.
Може може,нали расте едно гейско поколение от лигльовци и мамини синчета,свикнало само с молове и чалготеки.Кой да си скубе веждите и да си лакира ноктите.То планината иска и мислене,но по лесно е някой друг да мисли вместо тях.Положението е отчайващо.
Може да е по-разумно да се въздържаме от подобни обобщения, без да отричаме наличието на трески за дялане тук и там. Аз лично срещам много повече хора в планините напоследък, отколкото например преди 10-15 години и намирам по-голямата част от тях добре подготвени и приятни люде, в това число и по-младите всред тях.
Сря Май 21, 2014 3:51 pm
НИКОЛАЙ Т.
Vedrin,по принцип си прав,но и фактите са си факти.Ясно е ,че говоря за друга част от младото поколение,а не за тази за която говориш ти.Освен това не мисля да водя безмислени спорове с никого.Истината е някъде по средата в повечето случаи.
Сря Май 21, 2014 4:02 pm
Rincewind
mislesht написа:
Аз така и не разбрах, как от Тунджа са стигнали до Тъжа, без да нацелят ни един ПЪТ(не пътека) !!!
Мдааа ...
И на мен ми е пълна мъгла това. Цялата история мирише, та не се трае.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети