ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Млади дядовци в Стара планина. Рай.

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Млади дядовци в Стара планина. Рай.
Автор Съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Мнение Млади дядовци в Стара планина. Рай. Отговорете с цитат
Квартетът "Млади дядовци" се роди в четвъртък около маса, откъдето произтекоха всички предполагаеми последствия. Освен мен в него се включиха още един стар турист и двама авджии, които решиха да наваксат житейските пропуски, опитвайки туристическата наденица.

В събота, 11 май, празникът на просветителите започна с ранно ставане и в 6.00 се понесохме към Калофер, носейки съмненията за пореден дъждовен ден. Честитихме на доайена Киро, който малко се изненада, но няма не искам.... В града на Ботев вече имаше гладни, ядохме банички, започнах да се изпълвам с някакъв песимизъм. Не обичам да плюскам преди ходене, но какво да се прави - група.
Оставихме колата на поляната преди Тунджа и захапахме сипея. Темпото беше прилично, говорехме привичните глупости, значи задъхани няма. Така до Параджика, където масите отключиха разни асоциации и предупрежденията на Димо Колев за анасонлийката придобиха реални измерения. Нямаше смисъл да давам зор, всичко щеше да бъде приписано на завистта на шофьора, който трябва да се съобразява. Потеглихме пак и се навряхме в дерето, където ВиК, демек вода и кал имаше достатъчно. Потоците гърмят, зелено отвсякъде, като в туристически каталог. От Паниците до хижата стигнахме за три часа и петдесет минути със забежките и отклонение до Малкия купен за снимки. Тръшнахме се на най-разгледната маса и се отвориха раниците, а като възпитани туристи уважихме и хижарския бар. Бирата беше само "Болярка" в пластмасови шишета, което приехме философски.
Постепенно заприиждаха хора. Браво, много млади хора! Няма да се затрие туризмът, не всички клюфтят по кафенетата.

А ние си обрахме чуковете. Заради ходенето, слънцето и масите имаше олово в краката и слизането продължи почти колкото качването. Четиринайсет часа след отпътуването изсипах групата в Хасково. Зададоха ми въпрос: Ти с този маршрут да ни запалиш за туризма ли искаше, или да ни откажеш? Хм... И тази седмица ще има четвъртък. Върти ми се един белмекенски траверс в главата. Да видим какво ще кажат.
http://tortomanin.snimka.bg/mountain/rayisko-pr-skalo.818116
Ето и малко снимки от походчето.

Последната промяна е направена от tortomanin на Вто Май 13, 2014 6:28 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Май 12, 2014 4:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
peca

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Хубаво ходене сте си спретнали и хубави снимчици си направил, аз всеки Май си правя една еднодневка до пръскалото и после много рязко през целия сезон заобикалям тази хижа (не заради нея, а заради екземплярите които я посещават през Лятото) виждал съм горе как пристига човек с 5л. дамаджана вино която дори не носеше в раница а на ръце Shocked
Иначе когато съм спал там винаги съм случвал на добро обслужване, и съм си изкарвал добре.

П.П. Май като се замисля аз съм спал в тази хижа само през края на Октомври.

Пон Май 12, 2014 8:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tortomanin

От 1998г всеки май правя еднодневка до "Рай". Пропуснах само миналата година, че бях пиринясал до крайност. На хижата никога не съм спал, нямам наблюдения, помня само че по някакъв слънчев Гергьовден имаше зверско дублиране на нощувките и хората основателно скърцаха. Обяснението беше, че хижарят правел резервации, правели и туристическите дружества в няколко града и станало мазало.
Пон Май 12, 2014 8:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ralica_peneva_

Запланирали сме този уикенд или другия да отидем до Райското, обаче все дъждовно го дават времето...На кой сайт за прогнози на времето се доверявате?

за теб трепка, та играй."
Сря Май 14, 2014 4:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Irha

Местожителство: БГ

Аз винаги се доверявам на тази прогноза за вр.Ботев.

http://www.mountain-forecast.com/peaks/Botev/forecasts/2376

Прогнозата за снега не е точна, това е прогнозата за новата снежна покривка без да е включена съществуващата стара покривка.
Обърнете внимание и на скоростта на вятъра.
Сря Май 14, 2014 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Разликата във височините на хижа "Рай" и връх Ботев е цели 900 метра. Прогнозата за върха, освен за валеж, не е валидна за района на Пръскалото. Задължително ще е по-топло и вятърът, присъщ за билото, ще е по-слаб. Ако обаче навсякъде пише, че ще вали, не се сърдете на сайтовете. Най-вероятно ще вали. Иначе трябва да сте готови за валеж и кал, дълъг преход в мокрото и взаимни обвинения защо сте тръгнали. Ако не сте изпечени туристи, на които не им пука, просто отложете за по-слънчеви прогнози. Ако продължи да вали, водата във водопада няма да намалее. Важна е водата, а не датата, иначе всеки ще ви каже, че на Рай се ходи в началото на май.
Успех!
Сря Май 14, 2014 7:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.