Автор |
Съобщение |
kubrat83
|
|
Въпрос за връх Ботев |
|
Привет на всички!
Не съм ходил в Стара планина.
Искам да започна с връх Ботев.
Бихте ли ми препоръчали към кой маршрут/изходна точка да се насоча.
По стечение на обстоятелствата искам да го направя за един ден. Без спане по хижи.
Екипировка имам и ми е все едно дали ще има сняг или не.
P.S. Като трудност/време кой маршрут е най-близко: Железница/Драгалевци/Бояна/Княжево - Черни връх; Боровец - връх. Мусала; ЦПШ - вр. Мальовица; х. Вихрен - вр. Вихрен и т.н.
Предварително благодаря за отделеното време.
Поздрави!
|
|
|
Съб Май 10, 2014 2:11 pm |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
От изброените върхове и маршрути Ботев е най-ш.....я за качване. Далеч е от всякъде и от всичко, а времето в Балкана се променя за секунди. Няма съпоставимост. Ако има сняг е едно, ако е лято е друго. Същото е от север или юг.
|
|
|
Съб Май 10, 2014 2:23 pm |
|
|
kubrat83
|
|
|
|
Чел съм подобни неща.
Времето не ме притеснява толкова ...
Просто искам първия път да е най-бързо - след това ще избирам сам.
Разполагам и с GPS.
Все пак някакво приблизително време?
И изходна точка за колата.
|
|
|
Съб Май 10, 2014 2:58 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
За мен най бързото качване на Ботев е по следния маршрут:
Априлци-Видима-паркинга на х.Плевен(Мазането)-по "кабела"-з.Ботев и върха.Този машрут при нормални условия е най-къс и става за ден.
|
|
|
Съб Май 10, 2014 3:29 pm |
|
|
Yan4o
|
|
|
Но едва ли е най-подходящ за човек, за първи път качващ Ботев, а и въобще стъпващ в района.
По-скоро покрай х. Плевен и нагоре по утъпканата пътека (лятната или зимната, според времето в което ще се качва).
При един дълъг ден ще стане спокойно в двете посоки.
Това би трябвало да е най-бързото качване по официалните маршрути. За колата - както си писал.
|
|
|
Съб Май 10, 2014 3:43 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
И по Тарзановата става за 1 ден от Паниците през х.Рай. Даже може да се завърти обиколка през Параджика и по зимната пак на Паниците. Подчертах зимната, защото на 1-2 юни съм имал доста неприятности по лятната от заслон Марика.
п.п. Отделно, гръмотевичните бури от сега до средата на юли са най-яките
|
|
|
Съб Май 10, 2014 3:47 pm |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
в момента през рай не става, през Параджика или Васил Левски е много дълго. Остава от север. Там може и кръгов. Качване през Плевен по въжето и слизане през Купата по кабела. Или обратното. Ама е доста път. Що не спиш на заслона или на Плевен
|
|
|
Съб Май 10, 2014 3:54 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
Ботев |
|
То от много места може , но по кабела е най-късия път.Тази пътека макар и немаркирана вече се наложи като алтернатива на официалната и е доста утъпкана и лесно проследима.
|
|
|
Съб Май 10, 2014 4:12 pm |
|
|
kubrat83
|
|
Re: Ботев |
|
|
|
То от много места може , но по кабела е най-късия път.Тази пътека макар и немаркирана вече се наложи като алтернатива на официалната и е доста утъпкана и лесно проследима. |
Въпросната пътека има има ли я на BGMountains? Изходни координати?
Все пак някакво приблизителни времена?
|
|
|
Съб Май 10, 2014 4:25 pm |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
В нормални условия до билото 4 часа, от там до Ботев час и малко. На обратно може и да спестиш половин час.
|
|
|
Съб Май 10, 2014 4:33 pm |
|
|
igurbev
|
Re: Ботев |
|
|
|
Въпросната пътека има има ли я на BGMountains? Изходни координати?
|
Има я. Тръгва се от паркинга под хижа Плевен. Координати: N42 44.935 E24 54.326 Принципно при денивелация (качване) > 1500 времето в часове е много относително- различни хора се движат с разнична скорост, особено на стръмното.
|
|
|
Съб Май 10, 2014 4:51 pm |
|
|
kubrat83
|
|
|
|
Много благодарности на всички!
|
|
|
Съб Май 10, 2014 5:16 pm |
|
|
milenski
Регистриран на: 24 Фев 2011 Мнения: 36 Местожителство: В. Търново |
|
|
|
Само не подценявай времето там. Както може да не те пусне да се качиш, така може да не ти даде и да слезеш. В този период вятъра ти е гарантиран, но повече внимавай с мъглата. И в никакъв случай сам за първи път. И последно, не се подлъгвай да минеш по лятната защото улеите са натъпкани със сняг и се тръгва много неусетно. През година някой се озовава в основата на Големия водопад. Успех. А за времето, ние го правим горе-долу така. От паркинга до масата на разклона за Водни дупки - 45мин. От там до лятната пътека над Купата - 45мин. До билото (Млечния чал ) - 30мин. До заслона 20 и до върха още около 30 мин.
|
|
|
Нед Май 11, 2014 11:39 am |
|
|
kubrat83
|
|
|
|
Благодаря.