Ще се радвам следващите редове да бъдат прочетени от повече туристи, които за разлика от нас да имат благоразумието да заобиколят х. Козя стена, вместо да нощуват там.
На 01.05 около 13,00ч. група от пет възрастни и четири деца потеглихме от Беклемето към х. Козя стена. По пътя ни валя отвратителен дъжд. Децата се държаха геройски, успешно преодоляхме разстоянието до хижата. Когато пристигнахме от всички ни буквално шуртеше вода.
И-и-и, да си дойдем на думата- столовата пълна, не можем да вредим децата по- близо до печката. Като ни настаниха в стая /обща за всички/, съпругът ми помолил за допълнително дърва, защото всички сме подгизнали, а и определено- заради децата в стаята трябваше да се поддържа сравнително нормална температура. Хижарят отказал да му даде допълнително дърва, защото нямало. Отидох и аз да се моля- в крайна сметка бяхме с четири деца, за чието здраве носехме отговорност. Стигам и до същинската причина да пиша:
Трите момчета, безгрижно разположили се в добре отоплена столова, отделена от общата, първо ми обясниха как това било билна хижа /сякаш мен хеликоптер ме е пуснал в хижата а и някак съм пропуснала да отбележа къде е разположена/, второ ми разказаха как имали само 4 колички дърва, пък навън валяло и не се знаело кога ще могат да си съберат още, и да съм се засрамела, щото- ето- виждам ли го онова момче- то било изкарало цяла зима без печка, аз какво съм искала... На довода ми- с четири деца сме, задължително ни трябват дърва, ми обясниха каква съм безотговорна майка, щото ако съм била отговорна и съм искала да си водя децата на планина, да съм го правела август, когато не трябвало да се палят печки!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Е, побеснях! Доста думи си надумахме, и в крайна сметка и дърва ми дадоха, па макар и крайно неохотно! Ама на тая хижа скоро няма да ида! Жалко, жалко, защото в студентските години освен на бригади на х. Ехо, сме ходили и на Козя стена- и аз, а и съпруга ми. Жалко, защото очаквах нещо съвсем различно като посрещане, и като отношение от хижарите! Жалко, защото именно това беше първата среща на три от четирите деца с хижа и хижари... Не забелязах в тяхната столова да беше студено, вярвайте ми- в общата столова печката не се поддържаше. Когато сутринта туристите станаха и потърсиха живителна топлина поне в столовата, там ги посрещна температура, близка до тази навън! Няма работеща баня!
В нашата стая по стените буквално се стичаха струйки вода...
На фона на всичко това едно от хижарчетата навън развиваше теории- ще речеш, че то собственоръчно, с тия две ръце, е вдигнало хижата, при това- през последната година...
Добре, че след всичко това отидохме на х. Ехо. Топло, с гостоприемни и загрижени за туристите хижари. Място, където нямаше нужда да се молим за дърва, за да стоплим децата си, или да ни гледат като изтребители, както попитаме за баня. Място, където всики ние се почувствахве добре дошли.
Впечатленията ми от х. Козя стена напълно се потвърдиха от думите на всички други туристи, които след нас пристигнаха от същата хижа...
Така, приятели... И три пъти си помислете, преди да решите да спите на х. Козя стена...
А за тези момчета- жалко!
След като постнах подобен текст на стената на х. Коза стена във Фейсбук, изтриха поста ми след около 25 минути. А след като се заинатих и продължих да им пиша- ето отговора:
Хижа Козя стена Не смятаме, че трябва да ви даваме обеснения!!! Който познава планината и местността не би довел децата си тук през пролетта и зимата, или да прави късни преходи следобяд по билото. Извиняваме се, но грешката не е наша! Няма да ви трием коментарите, пишете каквото искате! Приятен ден!
И моя коментар: Не мисля, че трябва да ми давате обЯснения. Двама възрастни от групата прекрасно познавахме местността, и прехода от 13,00 до 17,00 часа беше единственият вариант, тъй като не живеем в подножието на планината. Вие сте първите хора, които се опитват да ме убедят, че не трябва да водя децата си в планината! Не си спомням с някое мое действие да съм ви накарала да имате по- особено отношение към мен и групата ни, нито пък- да сме объркали маршрута, да сме се изгубили, и да се е наложило да ни спасявате. Каквото и да ми говорите, достатъчно отговорен човек съм да направя планинска застраховка на всички от групата. Ще си изкривите душите, ако кажете, че не се бях обадила предварително, за да направя и резервация за нощувките на групата. Направих го, при това- достатъчно рано. След като сме си довели децата живи и здрави до хижата ЕДИНСТВЕНОТО, което очаквах от Вас беше да отидем на топло място, да имаме възможност да се преоблечем, и поне децата да спят на топло! Приятен ден и на вас!
Чет Май 08, 2014 1:32 pm
mikesli
Жалко за хубавата хижа
Ами, май ще трябва да планираме ходенията си в този красив район без да броим хижа Козя стена. Още на зимната форумна среща останах с такова предчувствие .... нещата се потвърждават. А не сме ги похвалили много . Все пак нали се сещате - котето, кучето, димката ....
Чет Май 08, 2014 2:50 pm
EXIIIT
Напоследък се чуват все повече неприятни неща за тази хижа ........какво става там?Минавам от там честичко 5-6 пъти годишно не спя там но имах други впечатления за трите момчета. Явно нещата се променят.Ако някой от тях чете тук и там да започне да си прави изводите по раничко не когато стане твърде късно и безлюдно.
Аз миналата година два пъти минавах от там и се спирах за почивка, но не забелязах такова поведение от тяхна страна,
явно като имат повечко работа(хора) и се поизнервят, което никак не е положителна черта за такава професия.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
На 9 март в изобилен сняг и навявания успяхме да се доберем до Козя Стена , хижарчето не му помня името не беше и предполагало че в такова време ше има туристи , бяхме 5 човека ....покани ни в кухнята и през цялата вечер бяхме негови гости , запали ни печка в спалнята и това ни беше достатъчно...искам да кажа че отношението го имаше , и бяхме доволни от комфорта при тези условия.... това е което мога да кажа по този повод...
На 9 март в изобилен сняг и навявания успяхме да се доберем до Козя Стена , хижарчето не му помня името не беше и предполагало че в такова време ше има туристи , бяхме 5 човека ....покани ни в кухнята и през цялата вечер бяхме негови гости , запали ни печка в спалнята и това ни беше достатъчно...искам да кажа че отношението го имаше , и бяхме доволни от комфорта при тези условия.... това е което мога да кажа по този повод...
Винаги има повече мнения и винаги всички мнения са правилни, стига да са безпристрастни! Давам пример - аз лично, никога не съм оставал недоволен от каквото и да било на хижа Рай, но за сметка на това, какви неща съм чел за хижаря... Просто нямам думи... Сигурно и аз, просто съм целил такива моменти, същото е и с една бивша хижарка на Козя стена - Олга - ами, малката групичка, с която бях там за 3 дни, я познаваха от преди, когато е била хижарка на друго място и бяха супер очаровани от нея, но когато отидохме там, въпреки, че в хижата бяхме почти само ние, отношението и беше супер нагло и арогантно, което мен много ме озадачи... Друго се очаква от хората, стопанисващи хижите - добри и приветливи домакини! Явно наистина всичко това са случаи на хора с прекалено променливо настроение, което, както каза колегата по-горе, е неподходящо за длъжността (призванието) ХИЖАР!
Моля, никой да не си прави илюзии, че тази зима (2013-2014год) на х.Козя стена положението е по-различно от миналата зима.
Настоящите русенски хижари нямат зимен опит с х.Козя стена и тази зима е първа за тях на тази хижа.
Не искам да засягам тези младежи, това се фактите за тази хижа.
Чета, чета и си викам не се обаждай. Ама нема - ке си кажа и аз мнението пък кво то.
Момците от хижата съм ги увидел само един пат ка бехме на зимнита сбирка февруари. Карам наред:
1. Не ми хареса, че чакахме всици да се зберем преди да ни разпределят по каютите.
2. Половин вечер гонихме някаква си котка да не ни влези у багажу, щото била хижарската и много крадлива. Много тъпо на фона на т.3
3. Изгониха горкото куче, щото някой се оплака. Добре де (да ме извинява Цецко) ама ако правилата са да нема животни в трапезрията - ОК, ама първо трябваше да се изгони котката, после кучето. Между другото съжалявам, че не съм видял на живо как котката се качва на кола пред хижата бегайки от кучето
4. Ами мишките - що не изгониха и тях. Сори ама с тази пушилка дето се получи от великата димка трябваше и те да се изнесат с пушилката, ама само роптяхме и нищо не направихме. Май ние бяхме мишките, а?
До тук с мненията - МОИ, САМО МОИ, С КОИТО НЕ ИСКАМ ДА ОБВЪРЗВАМ НИКОЙ.
Ама искам да открехна и една друга страница за тази хижа. Какво беше тя преди да дойдат момчетата. Да не би да цъфтеше и връзваше с предното управление. Колко хижари се смениха, колко оплаквания от тях имаше. Според мен много повече.
Все пак те сега почват. Като ги гледам имат желание, пробват, мъчат се. То на такова място си е мъчение. Зимно време обстановката горе си е ненормална. Момчетата ги е страх - ще им стигнат ли дървата, водата да не замръзне и спука тръбите, ще могат ли се справят. Никой не се ражда научен и подготвен. Нека пробват. Нека стиснем зъби една зима. Да видим - ще стане ли, няма ли. Времето ще покаже. Да не би на Амбарица да е по-розово - и там дървата и топлото са кът, и там ядене не винаги има. И какво от това - Ема също е без опит и тя пробва и се мъчи. И там ще видим какво ще стане. Ама и там не е било по-добре преди нея.
Винаги някъде някой от нещо няма да е доволен - било от липсата на дърва, било от студената супа или изстиналата печка. И няма да е прав. Никой хижар не е длъжен да ходи зад задника на всеки турист. Достатъчно е след дълъг преход да има къде да си легнеш и починеш. Според мен това е достатъчно. А че нямало баня, супа или дърва за печката - майната му. Една вечер мога и без баня, винаги си нося спален чувал за да ми е топло, храна също си нося, а дърва мога и от гората да си взема, ако ми трябват. Единственото нещо което не мога да приема на една хижа е пиянството на един хижар, който с няколко негови апапа се напива до безпаметност почти всяка вечер и от това страдат обикновенните туристи, които имат нужда от почивка - е това е за мен капак на селската простотия. С това съм се сблъсквал само на една хижа в България - знаете за коя говоря.
Толкоз. Дано и на Козя стена и на Амбарица новите хижари успеят, защото планината и планинарите имат нужда и от двете.
Пет Май 09, 2014 12:13 am
НИКОЛАЙ Т.
И аз като Димо се чудех дали да се обадя,но ще кажа какво мисля по въпроса.Абстрахирам се от това ,че хижарите са ми градски,не ги познавам от преди и не страдам от селски патриотизъм,пък и въобще не ми пука кой от къде е.На хижата съм ходил няколко пъти от както са те хижари и отношението винаги е било добро.Много често ние не разбираме и не дооценяваме трудноста на хижарската работа особено на хижи до които няма път.Козя стена винаги е била тудна за снабдяване с храна и дърва,а що се отнася до водата то тя от години е с малък дебит.Знам,че е клише,но пак ще кажа,че хижите не са хотели и от тях не следва да се очакват условия като във хотел.Хижарите са нови и наистина нямат необходимия опит което понякога се отразява на работата им,понякога сигурно им идва в повече,особено когато има капризни туристи.Това разбира се не оправдава лошо отношение от тяхна страна.Сигурен съм ,че не им е лесно.Както каза и Димо това им е първа зима и е нормално да не са предвидили всичко.Знам и ,че вината за малкото дърва на хижата не е само тяхна,но това няма да го коментирам.Факт е ,че от както те са на тази хижа потока от туристи се е увеличил в пъти за разлика от последните години и това едва ли е случайно.Наистина момчетата много се стараят,но и имат много да учат още за работата с хора.Ако се задържат и устискат на напъна новите хижари както на Козя стена така и на Амбарица мисля,че тези хижи ще бъдат още по-посещавани и предпочитани.А що се отнася до недоволните туристи , то такива винаги е имало и то навсякъде и винаги ще има.За съжаление ми прави неприятно впечатление,че в последните години по хижите взеха да ходят все повече глезльовци и да се оплакват от какво ли не.Що се отнася до призива на колежката да не се посещава хижата , мисля,че е некоректен и би отказал само някои от глезльовците, но не и сериозните туристи.
Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Пет Май 09, 2014 9:55 am; мнението е било променяно общо 1 път
Само да вметна след Николай, че освен всичко друго което казахме двамата направи ми впечатление, че са доста намахани, искат да изпъкнат, да покажат че могат, че знаят, че са пичове. Когато имаш такива черти в характера нормално е да си отвреме на време неразбран, избухлив, че даже и недружелюбен понякога. Това са черти на характера. Ама надали без да си с такъв характер би изкарал една зима на такова място. Трябва да си луд и то много луд (както казва Наско от Орлово гнездо) че да си тука целогодишно. В началото е така....... Но минава година, може и две и с времето е нормално човек на такова място да влезе в някакъв ритъм, да успее да се слее с хижата и околността така, че да е в помощ на туриста. Ако това не стане - примери много по хижи като Амбарица, Балкански рози, Тъжа и Козя стена разбира се. Но и тогава няма страшно - просто всичко ще започне отначало. Кръговрат май му викат на това
Пет Май 09, 2014 9:55 am
netman220
Здравейте, госпожо Горанова.
Мисля, че малко сте пресили краските. Бях на хижа Козя стена в същия този 1 май. Наистина времето беше дъждовно. Вие дойдохте мокри и премръзнали. Особено децата изглеждаха много зле. Именно с този факт си обяснявам Вашето минорно настроение. Аз, за разлика от Вас намерих в тази хижа добро отношение.
Поздрави: Александър
Пет Май 09, 2014 10:51 am
e_goranova
Кратко уточнение: Не очаквам условията на хижата да са като в хотел. Далеч не се смятам за глезла. Ако в групата нямаше деца- категорично не бих ходила да се моля за допълнително дърва, и вероятно нямаше и да видя очите на хижарите през целия престой.
На кротката ми молба за допълнително дърва младеж на 20- тина години, подпийнал, да започне да се държи менторски, снизходително, да ми и да ми окачествява родителските качества, е- това е отношение, което не приемам за нормално от хижар. Момчето се държа грубо. А това не е приемливо- нито в равнината, нито в планината.
Постарала се бях от хижата да не очаквам никакви екстри- нито баня, нито храна. Единствените ми очаквания бяха за топло място за спане.
На вас някой до сега да ви е казвал, че деца се водят в планина само през август, че да не усложнявате живота на хижарите с палене на печки? На мен не ми се беше случвало. Дано и да не ми се случва, де!
И към Николай- прекрасно, че хижарите са русенци. Учила съм в Русе, доста време съм била член на "Академик- Русе". Вярвай ми, пука ми какво се случва с нашите хижи. Преди да тръгнем бях чела само позитивни отзиви за момчетата, съжалявам, че личните ми впечатления не са такива.
Пет Май 09, 2014 11:21 am
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Условията на хижите в България и отношението на хижарите към туристите са близо до примитивните. Стига се до там, че не е ясно за какво точно плащаме дребната сума за нощувка.
Слава Богу, има изключения по отношение на хижарите и ние всички ги знаем кои са.
И аз имах близки срещи с хижарят на Козя стена по отношение запушен комин на печка на зимната сбирка. Държеше се като селски тарикат, не че после не се разприказвахме и помайтапихме. Просто не го приех лично.
Условията в хижите трудно могат да бъдат променени, но отношението на хижаря ...
Честно казано изобщо не ми пука за тази грозна хижа при положение, че на час два път е х. Ехо.
Пет Май 09, 2014 12:39 pm
Balkandjiq
Не мога да разбера защо се счита,че като човек иде на хижа и хижаря е длъжен да му осигури освен леглото и топло и баня и Бьов Строганов от свежо месо,подтоплен до оптималната температура от 52градуса и изящно сервиран с 23годишно бургундско вино във високи чаши...Нито пък е длъжен хижаря да му послуша дърдоренето и изповедите на личните му проблеми,явявайки се в ролята и на психоаналитик.
Ако нещо ме не лъже паметта-човек си плаща за нощувка-сиреч е редно да получи легло,на сушина.Нищо повече!Ако получи нещо повече-то това е по-добрата воля на хижаря...
В крайна сметка живеем в пазарна икономика и който не му уйдисва в дадена хижа-винаги може да я подминава и да ходи по другите хижи,където клиентина бива носен на ръце.
Винаги като са ми казвали "хижа"-в представите ми е изниквало място на Балкана,малко диво и грубо.В което място аз отивам да си почина,да се наслаждавам на природата,на мохабети с апване и пийване с приятели.
За останалато и за людете,които искат да бъдат нахранени,напоени,стоплени и начесани-си има Шератон,Кемпински,Златни пясъци,Варадеро на Волен и т.н.
Помагал съм в събирането на дървата на 2хижи...Това лято пак ще ида-безвъзмездно.
Някой замислял ли се е как се събират тези дърва?И покрива ли се тоя труд и всичкия останал труд по хижите с мизерните 10-12лева които плащате за нощувка?Щото пък ако вдигнат цените ще ревнете колко било скъпо-справка-Чавдар-дето бирата при него е 3лв.,а нощувката-15лв. и масовите отзиви из интернет какъв скъперник бил.
Колко кубика гълта една хижа зимата мислили ли сте?Да не говоря че особено ако има и парно-то пък не гори с всякакви дърва.
Да не говоря и че има бая хижи,които са във участъци голи,наблизо няма дърва-някой замислял ли се е откъде се мъкнат тия дърва?Често и на гръб или в най-добрия случай на кон.Ако го имаш коня-щото ако немаш кон-трябва да плащаш на коняри по 25-30лв. на ден минимум.
Да не говоря и че целия район в Централна Стара Планина,както всички знаем е "Национален Парк".И сечта и извозването на дърва са е забранени.Включително и на дървета които са изгнили,бутнати и прочие и надвиснали над пътеки и хижи и могат след многото валежи и да грохнат събаряйки сгради,рушейки мостове,трепейки хора?За секо едно такова дърво се иска молба,писмо да ти разрешат от парковата дирекция и една тогава можеш да го махнеш.Щот се нарушавало екологичното равновесие.Той затва един бивш управител на туристическо дружество в района се бъзикаше че "дърва се сечът не с брадва а с писмо-взимаш писмото и търкаш с него,докато го отсечеш".
Някой да се е замислял че миналата година заради многото рокади по управата на националните паркове за да се наместят на топли службици хора на новата власт-ДПС,та заради многото рокади хижите в Централен Балкан получиха разрешения за сеч в края на октомври,началото на ноември?За всеки който не знае-края на октомври в Балкана вече си е зима.И само мекото време миналия октомври и ноември спасиха положението.Иначе нищо чудно някои хижи,които спазваха стриктно буквата от закона да чакат,щяха да си останат и въобще без дърва за огрев.
Самия аз съм изключително топлолюбив и обичам да ми е 40градуса.Даже и в момента в офиса ми бримчи масления радиатор.Но това не ми пречи и винаги когато ида в хижа НЕ искам дърва-може хижаря да ми казва че ми се полага една или две сирневи тенекии-връщам му ги.Щото знам как се изкарват тия дърва- с колко пот и откъде идват!
Миналото лято имам дни в които съм прекарвал на гръб от близо 700-800м. на ден по 3-4кубика.Ай първо поносете така и вие,пък после пускайте такива теми!
Та така!
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Балканджия, ще си позволя да не се съглася с това, че съм претендирала за "баня и Бьов Строганов от свежо месо, подтоплен до оптималната температура от 52 градуса и изящно сервиран с 23 годишно бургундско вино във високи чаши" Още по- малко съм очаквала хижарят да ми послуша дърдоренето и изповедите на личните му проблеми, явявайки се в ролята и на психоаналитик. В планината съм се качила именно да си почина от дърдоренето на куп хора. И хайде по- полека с квалификациите за "людете, които искат да бъдат нахранени, напоени, стоплени и начесани"!
Ще ме извиниш, ама ако ти самият имаш деца, и си с тях в планината, ще молиш за дърва, за да може децата ти, пристигнали вир- вода в хижата, да спят на топло. Ако си се зачел по- горе- нито храна съм искала или очаквала от хижарите, нито за банята им съм заритала. Надали обаче и на теб ще ти стане приятно някой на половина от твоите години да ти обяснява проблемите на живота, вселената и всичко останало от висотата на положението си на хижар на определена хижа само защото си го помолил за допълнително дърва за печката, за които съвсем почтено си поискал и да заплатиш!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 1 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети