По темата за х. Рай и пръскалото, сняг няма, нямаше и толкова кал, колкото си представях. Пролет, кукувички в гората, идилия. Въпреки че времето си мени мнението през половин час от слънчево до порой с гръмотевици или пък гъста мъгла, си заслужава няколкочасовата разходка. Пръскалото буйно, та буйно. Вчерашни ентуасиасти за Ботев май не останаха, времето не предразполагаше изобщо, поне към сутрешните часове.
_________________ Get lost in nature and you will find yourself...
Пон Май 05, 2014 8:47 am
EXIIIT
На 04.05 се качвахме до Рай и пръскалото. Времета беше идеално но само на 04.05 на другият ден ни валя през целият ден.Пръскалото толкова пълно не съм го виждал от 20 години.
Сря Май 07, 2014 9:22 am
Хараланова
Здравейте! Някой може ли да ми даде информация за проходимостта на Тарзановата пътека, има ли сняг по нея? Запланували сме едно спускане от Ботев през Рай до Калофер около 24 май, нямаме голям опит и затова се интересувам от обстановката. Мислите ли, че ще имаме някакви затруднения по този маршрут?
Сря Май 07, 2014 1:59 pm
JimBoj
Днес 7 май на връх Ботев по Информация на ПСС снега е 64 сантиметра и условията за туризъм а добри, но за неопитни хора не мисля, че е подходящо да ходят по Тарзана до като има сняг
Сря Май 07, 2014 8:36 pm
Хараланова
Да, и ние смятаме така и затова търся информация за обстановката горе. Може би ще го отложим за юни месец. Мислите ли, че тогава ще има още сняг по Тарзановата пътека? Надявам се тогава водата на пръскалото да не е намаляла значително. Ще съм много благодарна, ако някой минава през този маршрут до края на месеца да сподели каква е ситуацията.
Сря Май 07, 2014 11:18 pm
toc
Регистриран на: 09 Юни 2013 Мнения: 76 Местожителство: Велико Търново
Хараланова написа:
Да, и ние смятаме така и затова търся информация за обстановката горе. Може би ще го отложим за юни месец. Мислите ли, че тогава ще има още сняг по Тарзановата пътека? Надявам се тогава водата на пръскалото да не е намаляла значително. Ще съм много благодарна, ако някой минава през този маршрут до края на месеца да сподели каква е ситуацията.
Аз смятам да ходя около 22-23 май и ще споделя информация след това.
Чет Май 08, 2014 1:11 am
Antoon
х.Левски - х.Рай
А някой да знае как е пътеката (подсичащата) х.Левски - х.Рай? Дали има още преспи по улеите?
Чет Май 08, 2014 3:46 pm
Хараланова
toc, ще съм Ви много благодарна! а и на всеки споделил впечатления от този маршрут и най-вече за Тарзановата пътека, че там ни е най-голямото притеснение.
Чет Май 08, 2014 4:10 pm
ralica_peneva_
Утре смятаме да тръгнем рано-рано за Райското пръскало. Някой ходил ли е тези дни - много ли е кално?
_________________ "Хубава си, татковино,
име сладко, земя рай,
сърце младо и невинно
за теб трепка, та играй."
Пет Май 23, 2014 4:30 pm
Gamina
Бая народ се повъртя в района последните дни, кой загубен, кой го търси...
извинявам се за офтопика, но просто не се стърпях
Иначе имам информация от преди 2 седмици, когато е било доста кално, но сега не знам
Регистриран на: 09 Юни 2013 Мнения: 76 Местожителство: Велико Търново
Хараланова написа:
toc, ще съм Ви много благодарна! а и на всеки споделил впечатления от този маршрут и най-вече за Тарзановата пътека, че там ни е най-голямото притеснение.
Преди малко се прибрах от х.Рай., като се качихме до вр.Ботев и слязохме по зимната пътека през з.Маринка и Рудината.
Сняг по Тарзановата пътека няма, няма и по лятната маркировка над Тарзановата пътека до връх Ботев /с изключение на голямата пряспа в улея захранващ Райското пръскало, но на мястото където се пресича към чешмата няма сняг/ . Може да се качите по лятната пътека без притеснения. Снегът на самия връх Ботев е на петна.
За кал..., днес поваля на няколко пъти, но аз останах сравнително чист..., чак голям проблем не мисля че е.
Пет Май 23, 2014 10:19 pm
Хараланова
toc, БЛАГОДАРЯ много за информацията! Според вас колко часа е слизането от Ботев до Рай през Тарзана и после от Рай до Паниците? Понеже нямаме много опит в планината ще ни затрудни ли слизането по Тарзана и има ли някаква вероятност да се отклоним от маршрута Ботев-Рай-Паниците-въпреки, че бил много добре маркиран. Някъде четох, че от Ботев до Рай е добре утъпкана пътеката, но се притесняваме евентуално при мъгла дали има вероятност някъде да се объркаме. Планирали сме го да е някоя неделя, като се надяваме да има и други туристи, нагоре и надолу по маршрута.
Пет Май 23, 2014 10:55 pm
t.hristov
За времето на вр.Ботев може да се доверите на тази прогноза
Според това, което съм изчела има голямо разминаване в ориентировъчното време на прехода и за това искам мнение и от Вас, че ще се наложи да гоним влак, за това ми е важно да знам. Ние няма да се качваме, а ще слизаме от Ботев през Тарзана до Паниците. Ботев - Рай почти навсякъде го дават 2.30ч, но Рай- Паниците колко е, без почивките? Наясно съм и, че всичко е много индивидуално, но все пак нещо средно като време.
Съб Май 24, 2014 9:46 am
ПАВЕЛ
Хараланова написа:
...... но Рай- Паниците колко е, без почивките? Наясно съм и, че всичко е много индивидуално, но все пак нещо средно като време.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети