Тъй, като темата вероятно е акцентирана върху гпс-са няма да задълбавам в параметрите на телефоните. Нокия Е71 работи перфектно със Garmin mobile xt и някоя от безплатните карти за България. Mobile XT има функция запис на тракове. Тествал съм го в различни терени в голям град под многото жици работи сравнително добре. В Планината се справя отлично от към сигнал на открити части. Но ако гпс-са се позиционира между скали или в каньони сигнала доста отслабва и неточността е голяма.
Същото е като при Е71 с разликата че тази Нокия има една много полезна ( поне за мен) функция. Камерата е свързана с гпс-са. По този начин докато снимате данните за позицията на снимката автоматично се тагват във файла и ако нанасяте примерно в panoramio снимката автоматично се позиционира. 5 мегапикселовата камера прави прилични снимки за разглеждане.
Същото, както при горните с тази разлика че има тъч дисплей( за мен е по-лесно боравенето с картата благодарение на тъч дисплея) и е Windows базиран телефон. Цената е неоправдано висока. Важно е да отбележа че батерията се предава много бързо, особено, когато се използва gps-са.
Извода от тестовете на трите модела според мен е че стават за навигация в град или за временна навигация в автомобил, примерно да излезем от непознато населено място или за заобиколим примерно проблем на главен път. За планина категорично е лош избор. Основната причина е че неса устойчиви на условията в планината. Функционалността на garmin mobile XT не е фокусирана върху trail терени а по-скоро in city. Тъй, като несте конкретизирали за кaкво ще се използва това устройство решението е според конкретните Ви нужди.
Положителна черта на комбинацията gsm+gps е че се носи само едно устройство, също така е възможно( функция на mobile XT) да се изпращат location messages. Пример ако има два телефона с гпс и инсталиран mobile XT то единият може да изпрати sms с настоящите си координати на другия телефон, като получателя автоматично вижда визуализираните координати на картата и може да направи маршрут до нея.
Дано съм бил полезен.
успех в избора!
Сря Мар 11, 2009 12:40 pm
Spas
Благодаря на redex Желанието ми е да имам един уред в който да има GPS и телефон, батерията да издържа повече, камерата да е поне 3мпс, да има карта на Европа, менюто да е на български. Или искам много?
Сря Мар 11, 2009 3:47 pm
Jores
Е защо да искаш много - то всеки телефон с GPS има карта на Европа, почти всеки по-висок клас телефон е с поне 3MPx камера, единственно батерията .... хмм .... но ти разбира се можеш да си купиш още 2 допълнителни батерии и проблоема е решен
От изброените от redex телефони най-дълго ще ти изкара /при равни други условия/ Нокия Е71 в режим офлайн. Аз с нея в Пирин 2 дена по 8 часа правих трак и оставаха две чертички. Това края на октомври. Зимата - ден и половина издържа - средата на февруари в Рила. ПРОВЕРЕНО.
п.п. пе.алите от Гармин не са направили универсално устройство по обясними причини.
Най - добре си е отделно устройство /само GPS/, ама тия за коли по пътищата не са удачни за планина и обратното.
Да Колегата е прав. Нокия Е71 е оборудван с 1500 батерия и издържа доста. Камерата е 3.2 мегапиксела и прави прилични снимки за screen preview. Като цяло телефона е доста функционален и удобен особено клавиатурата. Корпуса му е метален и малко по-здрав. Иначе иделания вариант е отделни устройства. За планина за автомобил и.тн
Относно Гармин да до скоро политиката им беше да правят специализирани устройства със всичките + и --нуси но погледнато по-сериозно това е правилно. Няма универсално устройство, което да работи перфектно в различни ситуации. В момента се подготвя пускането на нова продукция на Гармин + Асус и това е Нувифон в два варианта gps+gsm но това е друга тема...
Относно картите, ако използвате вграденият софтуер и Нокия мапс незнам, мисля че България освен София друго няма.
Сря Мар 11, 2009 7:59 pm
Jores
risto_turisto написа:
От изброените от redex телефони най-дълго ще ти изкара /при равни други условия/ Нокия Е71 в режим офлайн. Аз с нея в Пирин 2 дена по 8 часа правих трак и оставаха две чертички. Това края на октомври. Зимата - ден и половина издържа - средата на февруари в Рила. ПРОВЕРЕНО.
Аз катерих преди да загубя телефона с комбинация от nokia6630 и холукс блутуут приемник ...причините да избера тази комбинация от стар телефон с възможности бяха няколко, първо ..... мога да изпусна, счупя, загубя, както стана телефона и няма да ме е яд понеже е евтин ........ със стара операционна система е и има купища софтуер за него (вече има и за новите, така че този довод може да отпадне) ..... вънншият приемник има в пъти по добър обхват от телефоните с вграден такъв изключаю навигатор серията като и там съм с особено мнение, не ми се спори проверил съм го многократно, приемникът беше със взаимозаменяема батерия като апаратa, а именно BL5-C която нова струва 20тина лева и имаш запас от батерии за извънредни ситуации .....ако държиш на нов телефон сега в 2be има промоция на N78 Поздрави
Сега пак ще взимам някакъв евтин апарат само за в планината, защото когато съм сам не ползвам пътеки и на няколко пъти ми се разминава на малко губенето, а не си е работа, въпреки че в България трудно може да се загубиш....
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети