Автор |
Съобщение |
Todor
|
|
гара Цепина - крепостта Цепина |
|
Оставихме си колата на гара Цепина - намира се по линията на теснолинейката. Тръгнахме по жълтата маркировка към крепостта Цепина през Жълтата скала /в някой от картите се нарича Лещарска скала/.Пътеката е на север от р.Лещарица. Изкачването е стръмно, пътеката обрасла. Гара Цепина е на 450 м.н.в.р скалата на около 1000 м.н.в. Разстоянието е окло 4 км. Стига се нормално за около 2 часа. От там започва спускане и се пресича река Лещарица минаваща от северната страна на крепостта Цепина. За още около 1 час се стига до Мулешки чучур - чешма от източната страна на крепостта. Минава се през широка долина в която често пасат стада с агресивни кучета. В близост до бившите овчарници на АПК има беседка, а до нея кладенец. Това е разклон на пътеките за лет.св.Константин, Гара Цепина, Гара Костандово, крепостта Цепина. Тръгваме по синя маркировка за гара Цепина, този път южно от р.Лещарица. Много скоро маркировката става червена - червената боя е върху синята. Маркирано е добре, има и много табелки. Пътеката на места е почти заличена. Просто се подсича много стръмен слон /на места до 60 градуса/, като от време на време се прескачат паднали дървета. Добре, че е маркирано сравнително нагъсто. Накрая пътеката рязко се спуска към гара Цепина.
Това е приятен натоварващ еднодневен преход със страхотни гледки.
следа
снимки
|
|
|
Нед Ное 10, 2013 10:25 pm |
|
|
ivailo.hr
|
|
|
Хубава разходка!
|
|
|
Пон Ное 11, 2013 10:01 pm |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
А х.Цепина работи ли??Че ние не сни много по едноднвевките,а маршрута верно е хубав и не съм ходил из района(освен с кола до крепостта)
|
|
|
Вто Ное 12, 2013 10:55 am |
|
|
Todor
|
|
|
|
|
|
А х.Цепина работи ли??Че ние не сни много по едноднвевките,а маршрута верно е хубав и не съм ходил из района(освен с кола до крепостта) |
Работи. Не знам подробности. Ама ако имате интерес ще ви препръчам по-интересен маршрут Например гара Костандово - х.Цепина - м.Ечменище - св.Константин и съответно х.Румен за нощувка. На другия ден прибиране през Пещера или Батак, а защо не и през Цигов чарк.
|
|
|
Вто Ное 12, 2013 11:54 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Хубава идея, само това за кучетата не ми хареса...Друг вариант около тях?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Вто Ное 12, 2013 1:06 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
|
|
Хубава идея, само това за кучетата не ми хареса...Друг вариант около тях? |
Ами те си имат пастири и в повечето случаи няма никакви проблеми, но миналата година имахме инцидент. Обходихме стадото от около 200-300 метра, от него излезе 1 агресивно куче и започна да ни преследва въпреки, че се отдалечавахме от стадото и пастира уж му викаше. Нервите ми издържаха докато сви уши и започна серия от атаки. Гръмнах един път във въздуха и то сви опашка между краката и изчезна.
Стадата са само на широкото място до бившите овчарници. Ако се хване нашият път през Жълтата скала, малко след Мулешки чучур има разклонение с жълта маркировка и табелка за х.Румен /св. Константин/ и по този начин не се избягва излизането на поляната. Така маршрута става гара Цепина - св. Константин.
Между другото, някъде между Жълтата скала и пресичането на р.Лещарица видях табелка "с.Паталеница" на пътека отиваща към билото, но не видях маркировка. Планирал съм в най-скоро време да я проуча.
|
|
|
Вто Ное 12, 2013 3:10 pm |
|
|
peca
|
|
|
Тодоре, може ли да ми кажеш колко е като време от Спирка Цепина до хижа Цепина
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Нед Апр 13, 2014 3:52 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
|
|
Тодоре, може ли да ми кажеш колко е като време от Спирка Цепина до хижа Цепина |
Около 2-3 часа в зависимост от темпото. Минете по жълтата маркировка през Жълтата скала. Другата пътека е доста заличена на места. Подсича много стръмни склонове с паднали дървета за прибавка.
Ако има въпроси - насреща съм .
|
|
|
Нед Апр 13, 2014 9:53 pm |
|
|
peca
|
|
|
Следването на маркировката няма да е проблем, с ГПС съм и смятам да следвам тази която е на БГ Монтайн.
Само малко времето ме дразни и дано да не гвачим два дни.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Пон Апр 14, 2014 8:57 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
|
|
Следването на маркировката няма да е проблем, с ГПС съм и смятам да следвам тази която е на БГ Монтайн.
Само малко времето ме дразни и дано да не гвачим два дни. |
Синята маркировка през Лайковица, както е дадена в БГМ, на местността не минава точно така. Подсича Лайковица. Не знам - все се каня да проверя, може да е по-добра пътеката показана в картата. Жълтата съвсем я няма показана в картата, но реално съществува.
Ето трак
Завъртели сме обиколка по жълтата и по синята /която на места е червена /
и още
|
|
|
Сря Апр 16, 2014 10:13 am |
|
|
dido
|
|
|
Сря Апр 16, 2014 11:55 am |
|
|
peca
|
|
|
Тошко мерси за трака, ще ми е от помощ ако някъде жълтата марка се губи.
|
|
Сря Апр 16, 2014 12:28 pm |
|
|
|