Да попитам тези, които са навътре в материята. Формата на координатите как аджеба, трябва да е:
Градусови - hddd.ddddd
Градуси и минути - hddd mm.mmm'
Градуси, минути и секунди - hddd mm'ss.s
Четох, търсих, пак четох, ама нъц. Предполагам, че на най-разпространеното. А според мен са градуси и минути. Проверявах, дава си отклонение.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Чет Фев 20, 2014 11:20 pm
dido
Принципно няма значение в какъв формат се ползват координатите - кой както е свикнал.
Аз лично ползвам градуси минути секунди и фракция от секундата - ddd mm'ss.s.
Удобното на този формат е, че една секунда се равнява съвсем грубо на 30 метра на нашите ширини и ползвайки 60-ична бройна система можеш да намериш приблизителна дистанция между две близки точки с няколко прости сметки, смятайки дори наум ако дистанцията е в рамките на няколко километра.
Аз пък така и не успях да запиша трака на К-Е -некви настройки явно не бях направил и след 3-4 дена почна да ми ги архивира участъците и след това по хронология почнаха да изчезват/от най-старите/
Това е странно. Ти записваше ли си траковете по дни например или караше на един общ трак? 200 записани трака по 10000 точки са много, би трябвало да ти стигнат.
Не не записвах нищо-бях го оставил сам да си го прави-карах на общ трак.Общо взето сутрин паля,вечер-гася и толкоз!
ZCEZBPM написа:
Темата би трябвало да се казва **Въпроси от хора, които нямат желание да разучат как работи gps-ът им**
Спокойно, повечето сме като теб.
Знам че всяко лято го правиш това Ком Емине и ако няма ъпдейт на бг маунтайнс за източната част на Стара планина до лятото, може да ползваш моя трак.
Тъкмо и водата съм ти вкарал наготово.
Прав си-или по-точно-за тези които са разучили гпс-ът си толкова,колкото им трябва...
За К-Е-правил съм го 2 пъти само и то 1-я-без гпс...
а относно източна Ст.Планина-имам си ОФРМ карта така че...
п.п. в този ред на мисли темата може и да е "въпроси от тези които им се свиди да си купят карта и се мъчат да си направят трак върху друга.."или"с пръдня-боя"
а за водата-не се кахъри-с повече от литър не съм тръгвал и никога не съм изпитвал липса...
Имам следния проблем. Навигацията ми е Garmin Dakota 20. Преди известно време надградих firmwear-a (да ме пита човек що) и започна да губи обхват на места където преди това го имах. Днес се изключи 3 пъти от самосебе си. Имате ли идея как да си върна старата версия на firmwear-a или по -какъв начин да го хакна, а ще помогне ли да го трясна? (да кажем в стената)
бързи два тъпи въпроса за машинка etrex 30
1. Как да си извадя на екрана компютъра и да видя инфо за трака който съм направил. Немога и немога
2. Като си сваля трака с и в mapsource ми излиза. Ама като съм го правил съм маркирал няколко точки а те не излизат. Като го свалям давам отметки на всичко освен да ми сваля картата
толкоз. Тъпи са сигурно въпросите а ма то и автора не е цвете
Чет Мар 27, 2014 1:49 pm
netman220
didogen написа:
Имам следния проблем. Навигацията ми е Garmin Dakota 20. Преди известно време надградих firmwear-a (да ме пита човек що) и започна да губи обхват на места където преди това го имах. Днес се изключи 3 пъти от самосебе си. Имате ли идея как да си върна старата версия на firmwear-a или по -какъв начин да го хакна, а ще помогне ли да го трясна? (да кажем в стената)
Стари версии на firmaware на Дакота 20 може да намериш оттук http://gawisp.com/perry/dakota/ Копираш избрания GCD файл в директория Garmin на уреда .Преименуваш файла в GUPDATE.GCD. Името е важно, за да може уредът да разпознае firmware. Може би навигацията ще те пита дали наистина искаш да свалиш версията на firmware. Важно предупреждения: Трябва да имаш заредени батерии, защото спирането на ъпдейта, когато не е завършил, ще повреди твоята навигация (не е фатално, но е доста неприятно).... Ако това не помогне има начин да флашнеш навигацията чрез RGN файл. Там процедурата е по-сложна и не препоръчвам да я правиш, ако не си уверен в себе си. Но ако настояваш мога да ти опиша как става.
Нетман благодаря! За сега изчистих всичката каша от паметта и мисля, че вече нямам проблем. Все пак не е работил повече от два часа след това. Ако се появи проблем си запазвам правото на въпроси.
Чет Мар 27, 2014 3:25 pm
netman220
Dimo Kolev написа:
бързи два тъпи въпроса за машинка etrex 30
1. Как да си извадя на екрана компютъра и да видя инфо за трака който съм направил. Немога и немога
2. Като си сваля трака с и в mapsource ми излиза. Ама като съм го правил съм маркирал няколко точки а те не излизат. Като го свалям давам отметки на всичко освен да ми сваля картата
толкоз. Тъпи са сигурно въпросите а ма то и автора не е цвете
По първия въпрос: В диспечера на следи избираш следата, която те интересува. Там избираш "Покажи картата". Там натискаш Меню бутона и избираш "Преглед на следата". Излизат ти : общо изкачване, общо слизане, дължина, най-висока, най-ниска височина ......
По втория въпрос: Ползвай програмата BaseCamp. С нея няма да имаш проблеми с точките. MapSource е стара програма и има гореспоменатия проблем с точките с новите Етрекс-и. Мога да се впусна в по-големи подробности, но да не разводнявам поста.
Последен въпрос за етрекс 30 (поне за тази седмица )
След като направя трак, т.е. мина един маршрут после какво се прави:
1. Качвам го на компютъра и го трия от ГПС
или
2. Го оставам без да го пипам. Ама тогава следващия ще се свържи с права линия с първия
или
3. Ива вариант да го запиша (или архивирам) по някакъв начин. Тогава ако това е възможно и направя примерно 10 трака, мога ли да си отварям по някога примерно 3-ти трак, друг път само 5-ти и т.н.
Пет Мар 28, 2014 10:50 am
netman220
Dimo Kolev написа:
Последен въпрос за етрекс 30 (поне за тази седмица )
След като направя трак, т.е. мина един маршрут после какво се прави:
1. Качвам го на компютъра и го трия от ГПС
или
2. Го оставам без да го пипам. Ама тогава следващия ще се свържи с права линия с първия
или
3. Ива вариант да го запиша (или архивирам) по някакъв начин. Тогава ако това е възможно и направя примерно 10 трака, мога ли да си отварям по някога примерно 3-ти трак, друг път само 5-ти и т.н.
Навигацията записва следата в Current.gpx. Ако искаш да съхраниш дадена следа това става по следния начин:
1. Ресетваш текущата следа.
2. Тръгваш да ходиш и навигацията записва трака в Current.gpx.
3. След като стигнеш до крайната точка от похода, отиваш в Диспечера на следи и там избираш текущата следа.
4. Там има "Запис на следата". По този начин се записва текущата следа в отделен файл. Тук е моментът да спомена, че може да запишеш и само фрагмент от следата. Това става като избереш "Запис на фрагмент".
5. След записа на следата, навигацията предлага да изчисти текущата следа. Ако искаш да продължиш записа в текущата следа, трябва да откажеш. Ако искаш да започнеш нова следа, потвърждаваш изтриването. Трябва да спомена, че данните се трият само от Current.gpx. Записаната от теб следа остава в паметта на уреда.
Уредът позволява запис на 200 следи в паметта, така че не е необходимо да ги триеш постоянно от навигацията. Няма никакъв проблем запаметените следи да се показват на карта, да им се виждат параметрите, да се вижда височинния профил и да се навигира по тях.
Ако следите в паметта приближат 200, може да архивираш част от следите. От менюто на следата избираш "Архивиране на следата". Файлът на следата се прехвърля в директория Garmin\GPX\Archive. Там архивните следи може да са 2000. Ако искаш може да върнеш архивирана следа обратно при другите следи.
Накратко това е, което мога да напиша по темата.
Поздрави!
Последната промяна е направена от netman220 на Пет Мар 28, 2014 1:39 pm; мнението е било променяно общо 1 път
имам един въпрос колеги.
Като вкарам кординати на gps за дадено място не зависимо къде ми изписва Грешка при изчисляване на маршрута.Къде е проблема някъде в настройки те ли.
имам един въпрос колеги.
Като вкарам кординати на gps за дадено място не зависимо къде ми изписва Грешка при изчисляване на маршрута.Къде е проблема някъде в настройки те ли.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети