с. Костенец - х. Белмекен - вр. Белмекен - х. Гургулица...
Здравейте,
на 19ти април мисля да направя маршрута
с. Костенец - х. Белмекен - вр. Белмекен - х. Гургулица - с. Костенец
Някой минавал ли е скоро - по-точно ме интересува има ли и колко сняг нагоре?
И колко кал и мокро... чудя се дали да ходя с маратонките, с които тичам или туристическите си обувки. (или и двете , но предпочитам да съм по-лек )
И изобщо всякакви съвети и мнения също не бих отказал, в тази част на Рила не съм ходил до сега.
Благодаря!
П.С. зелена, после жълта маркировка, имам туристически gps.
Пет Апр 11, 2014 3:20 pm
Rincewind
Цитат:
чудя се дали да ходя с маратонките, с които тичам
Това е първото, за което трябва да забравиш.
За останалото - по-късно.
Добавка: Условията ще са гарантирано зимни*, чакат те над десет часа ходене, а най-вероятно и доста повече (+/- половин-един час в зависимост от това как ще идеш до Костенец и откъде точно ще тръгнеш - от селото или от "курорта").
Шансовете да се набухаш в клек и да се забавиш непредвидено не са никак малки.
Три пъти мери, веднъж режи!
Благодаря за отговора, ако има снеговалеж през седмицата ще съкратя маршрута, иначе и аз смятах, около 9.5 - 10.5 часа ходене, но ще тръгна пеша преди 07:00, за да се прибера по светло.
Началото ще ми е от водопада (курорта).
И явно определено ще съм с туристическите обувки.
Четох за клека в теми преди моята, но и час да се мотая поне посоката ще знам коя е и се надявам да не е сериозна драма преминаването му, ако случайно не го заобиколя.
П.С. Аз като цяло не държа на точно този маршрут, дори денивелацията от 1400м не ми е нужда, искам да навъртя километри, не толкова да се катеря, та ако някой случайно може да предложи маршрут в този край на Рила (аз ще съм в гр. Септември всъщност, имам кола, т.е. мога да се придвижа 50-60км, ако се налага) и да е 40+км ще съм благодарен
Пет Апр 11, 2014 4:30 pm
vladofff
Този маршрут ми е от любимите, както неведнъж съм казвал. Най-добре обаче е да го правиш наобратно. Считам за абсурд, освен ако не си братчет на Херакъл, при тези снежни условия да го направиш за по-малко от 15-18 часа(то и за това време надали може да се направи без смъртна умора наведнъж). По това време, и със снегоходки, едва съм успявал да направя х.Гургулица-вр.Белмекен - х.Гургулица за около 10 часа, а ходенето оттатък и то нагоре ще те съсипе още към хижата Белмекен, а тепърва ще те чака още качване и после огромното слизане. Всичко това, съчетано с незнание на характерни особености на маршрута, липсата на добри ориентири, които няма как да добиеш само по описание, ти гарантират бивак някъде из клека... Например слизането от Белмекен към Плевнята не става по лятната пътека, а направо върху клека(лятос е невъзможно от там), Плевнята пък се минава зимно доста по-нагоре(по невъзможно през лятото място) от "жълтата маркировка"(където си е чист лавинарник), някои характерни серпентини из гората по-надолу също може да ти изиграят лоша шега.
Затова най-добре се качи с колата на яз. Белмекен от към спортната база, от там тръгни по коловете за Мусала, като излезеш на първото било преди слизането към Ибър свърни надясно към Острец, ако е хубаво времето качи Равни чал и Белмекен и се върни на базата при колата - само за това ти гарантирам цял ден ходене, ако има и сняг. Преимуществото, е че ако нещо се повреди с времето сравнително по-бързо можеш да се върнеш в базата, докато оттатък те чакат доста обилни преживявания. Иначе на спортната база бях преди няколко седмици и сняг си имаше, ставаше и за панти и за снегоходки, но за маратонки категорично не. Изобщо с маратонки в Рила - само след средата на Юли, въпреки че и тогава има разни улеи с фирн дето да се пребиеш.
Пет Апр 11, 2014 4:59 pm
igurbev
Принципно от Спорната база край яз.Белмекен на запад в посока Ибър и х.Заврачица по зимната маркировка е често изпозлван от бегачи маршрут. Открито е, общо взето няма опции за объркване. До седловината над Заврачица са 10 -на (или малко повече км.) Ако идеята ти е само за спорта, може да пробваш там.
Пет Апр 11, 2014 5:13 pm
igurbev
ZCEZBPM написа:
Предлагаш му да бяга със зимните обувки ли?
Предлагам му един много приятен при хубаво време маршрут, който става за неговата цел, поне както я разбирам. Иначе зимни обувки, аз тази зима все още не съм слагал.
Пет Апр 11, 2014 5:28 pm
Rincewind
vladofff написа:
Считам за абсурд, освен ако не си братчет на Херакъл, при тези снежни условия да го направиш за по-малко от 15-18 часа (то и за това време надали може да се направи без смъртна умора наведнъж)
Абсолютно. Това имах предвид, когато написах
Цитат:
над десет часа ходене, а най-вероятно и доста повече
като "десетте часа'" ги оставих само от уважение към тичащия и може би все пак малко или много добре подготвен физически човек.
В тази връзка напълно съм съгласен с
ZCEZBPM написа:
Нормално това е маршрут за два дена в този сезон
.
Аз лично никога не бих тръгнал по това време без опция за спане в хижа Белмекен.
вече съм убеден, че няма смисъл да се пробвам с първоначалния си маршрут, явно има много повече сняг отколкото си мислех, ще го оставя за по-лятно време.
Благодаря за съветите и предложения маршрут, vladofff, ще го огледам маршрута при първа възможност по картите.
Благодаря за линка и трака, ще разгледам предложените маршрути, но на мен целта ми е по-скоро километраж, отколкото да газя в прекалено много сняг, ще се придържам изглежда на по-ниска надморска височина. А относно маратонките - лятото в планината съм си все с тях, защото освен, че ходя и тичам и е доста по-удобно с маратонки, отколкото туристическите ми обувки. Малко сняг не е проблем, бързо се мокрят, но и бързо съхнат
igurbev - да, идеята ми е да потичам/походя малко в планина, ще погледна предложеният маршрут. Като цяло исках да съчетая гледки със спорт
Rincewind - не съм супер добре подготвен, защото последната година поради раждането на синът ми нямах възможност да се шматкам много из планините както преди, но поддържам формата си донякъде с тичане. Но съм и участвал вече два пъти на Витоша 100.
Отново благодаря на всички за коментарите им, като цяло искам да направя тренировка за Алеко 100 май месец, което пък ми е тренировка за Витоша 100 юни месец.
Затова търся и километри (освен планина ).
И като послепис добавям малко снимки от зимни преходчета, за да не мислите, че не съм виждал сняг
Рила(декември и януари), Стара планина (януари), Витоша (януари +март), Пирин (януари):
[/img]
Пет Апр 11, 2014 9:13 pm
iozkan
Re: с. Костенец - х. Белмекен - вр. Белмекен - х. Гургулица.
jubotho написа:
Здравейте,
на 19ти април мисля да направя маршрута
с. Костенец - х. Белмекен - вр. Белмекен - х. Гургулица - с. Костенец
Някой минавал ли е скоро - по-точно ме интересува има ли и колко сняг нагоре?
И колко кал и мокро... чудя се дали да ходя с маратонките, с които тичам или туристическите си обувки. (или и двете , но предпочитам да съм по-лек )
И изобщо всякакви съвети и мнения също не бих отказал, в тази част на Рила не съм ходил до сега.
Благодаря!
П.С. зелена, после жълта маркировка, имам туристически gps.
Зарежи я тая работа както е замислена, това е много сериозно ходене. Само от Вилите по пътя до Адживалица са над 8 км, а ми нагоре...Много добре, всички са ти обяснили, за какво иде реч. Каквато и зима да имаме тази година, горе си е зима, това не са Родопите. Тия жълти маркировки дето си ги писал, все едно ги няма, ще буаш из клеко и снего, като прасе. За маратонките няма да ти казвам нищо...
Утре, се надявам между 8 и 9 да сме на базата на Белмекен. Между двете стени на язовира по това време не се чисти обикновено, по добре е да се мине през юндола, а не през Сестримо. Преди 3 дена си смених и зимните гуми на колата , дано не се пързаляме много. Вчера говорих с Жоро на хижата и обстановката беше зимна, надявам се, че няма да вали много днес. Подходящо екипиран, може да направиш маршрута, който ти предлага vladofff, и това никак не е малко. Ние също смятаме да се насочим натам, но ще видим и преценим на място.Успех!
Пет Апр 11, 2014 9:27 pm
jubotho
vladofff - твърде зимни условия, пак минавам 2500м надморска височина, предпочитам на по-летни да походя
Нов маршрут:
- старт на Костенски водопад
- към хижа Венетица - над 1400м не се качвам, 3ч път (червената маркировка)
- после към хижа Гергиница - слизам до 850м, 1.5ч път (жълта маркировка)
и после освен да се върна по същия път... не виждам други варианти, 9ч-10ч, може, ако ми се ходи още, да ида до Гургулица и да се върна после
Ще звънна до Венетица да питам как са условията, все ми се иска да съм си с маратонките... ама надали...
Пет Апр 11, 2014 11:52 pm
iozkan
Новият ти маршрут е ок , само не забравяй че си баш и Мечкарнико, и бай Мецан се е събудил вече, и един от най-любимите му маршрути е Вилите - Венетица .
Съб Апр 12, 2014 12:06 am
tortomanin
Като си отворил темата за този район и си от Септември, ето едно предложение и от мен, макар че аз предпочитам време с по-малко сняг, обикновено го правя в края на май. През Юндола се качваш на язовир "Белмекен". От южната стена отиваш на Равник, прехвърляш Острец /или Сивричал/, следва Каменити и затваряш кръга през спортната база. Аз го правя за седем часа, защото имам излишни години и тегло. Като по-натрениран човек ти можеш да пуснеш лъчове до връх Белмекен и Ибър. Така си отстрелял всички върхове в района, красиво е, високо е, всичко е основно пасище. Камънакът е малко, има едно елементарно ръбче на Сиврията, осигурено с парапет. Като изключим ръба, стръмното е между Каменити и базата, ти си знаеш дали искаш да качваш или спускаш, може и в другата посока. Пътеките са ясно очертани, възможност за набутване не виждам.
Не плашете толкоз хората с тези мечки, защото скоро ще почнем да се молим за здравето на бракониерите.
Съб Апр 12, 2014 8:05 am
jubotho
В крайна сметка изправен пред угрозата да джапам в сняг, да бъда изяден от мечки и т.н. избрах Родопите, защото са и доста по-близо до гр. Септември, където бях за празниците.
Ето тук има кратко описание на преходчето ми: http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=73403
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети