ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Връх Мазалат и водопад Тъжанско пръскало
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Връх Мазалат и водопад Тъжанско пръскало
Автор Съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
krasy написа:
С какъв модел GPS е правен показания трак?

Oregon 450, перфектна машина, за съжаление е вече извън производство, поостаря модела!
Новите попълнения в Oregon графата - Oregon 600, Oregon 650 изглеждат доста напудрени и лъскави, дали обаче ще са толкова "корави"........... Idea Отпред дисплеите им са изнсени доста плашещо, предвид предназначението им...

Пет Апр 11, 2014 10:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
t.hristov

Oregon 450 добра машинка
Пет Апр 11, 2014 6:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Връх Мазалат и водопад Тъжанско пръскало, поправителна сесия! Smile

Непристъпните скали, около красивият и див водопад Тъжанско пръскало над село Тъжа ни посрещнаха още в ранното неделно утро. Време беше за поправителна сесия! Smile Идеята беше на Жоро, с който следим изкъсо водопадите в България, от около две години и обменяме безценен опит и информация за знайни и незнайни водопади. Прогнозата за времето поначало беше плашеща, 70 процента вероятност за гръмотевични бури и дъжд, което по билото на Стара планина е сериозна беда. Той обаче искаше да го заведа до водопад Тъжанско пръскало, аз пък реших да допълня прехода и с изкачване на връх Зли връх, до който се качвам за трети път от месец насам. Първият път лошо време и бурни ветрове ни върнаха на час от върха, при второто посещение непрогледна мъгла ни следва през целият преход. В общи линии връх Мазалат (Зли връх) заслужава прозвището Зъл.

Тъжанско пръскало не беше толкова буйно колкото друг път, снеготопенето е към своят край и водопадите започнаха да се успокояват.

След двоумене и бегли погледи към сивите облачни маси нахлуъващи в долината, пресякохме реката под водопада и излязахме бързо над него покрай скалите над Елидере. Зли връх се откри за кратко, това беше евентуално нашата цел, освен ако времето не реши да ни подложи на огнен спектакъл, от което се опасявахме през целият ден. Именно адреналина и желанието да стигнем котата се отплати с бързината, с която направихме това. Нормално до върха от село Тъжа се стига за около шест часа, ние акустирахме горе за малко под четири с преодоляване, на около 1400м. възходяща денивелация.

Елидире остава зад нас.

На запад въпреки ниските облаци ясно се открояваха Петкановите водопади и ждрелото на Дълбоката река. Оттам някъде уж тримата "бедстващи" младежи бяха слезли в село Тъжа през ждрелото на река Тъжа, след като четири дни ги издирваха хеликоптери и спасителни екипи.

Продължаваме по билото, черните облаци ни настигнаха. Необяснимо е усещането в такива ситуации, човек да се намира на метри от облачните маси, докато прогнозите за времето крещят - гръмотевични бури и дъждове.

Корабът (военната постройка) на връх Голям Кадемлия-2276м.н.в. се показваше в буреносното небе. Пристън на бури и ветрове на часове от градове и села, един от най-сериозните и изтощителни за преход върхове в Стара планина.

Снежните езици слизат в труднодостъпни дерета, покрай които се движихме зимата оттук с километри в непрогледна мъгла и студен вятър за да слезем в село Тъжа. Сега като гледам откъде сме минавали тогава и такива тръпки ме полазват... Безкрайни била, ориентиране единствено по гпс-а, без който зимно време тук човек не трябва да попада дори в мислите си...

Кончета пасяха на воля, необезспокоявани от черното небе. Ние обаче се целихме в скоростно слизане в ниското, където се оказа, че в бързане е останало време да се разходим и по Виа Фератата над град Карлово и водопадите там.

Интересен, див и рядко посещаван дял от Стара планина е района на Зли връх и Пръскалата в деретата южно от него. Чистота, липса на пътеки и свежест водят изследователският ни дух често по тези диви земи.

Пон Май 26, 2014 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Любими места, отдавна не съм ги спохождал.
Абе, що не се обади на хеликоптера да дойде да ви свали бързо? Ще кажеш, ще сте се загубили. Very Happy После и в новините ще те изтипосат.

Пон Май 26, 2014 10:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
martin555

mislesht написа:
Любими места, отдавна не съм ги спохождал.
Абе, що не се обади на хеликоптера да дойде да ви свали бързо? Ще кажеш, ще сте се загубили. Very Happy После и в новините ще те изтипосат.

Защото ме е страх после каква сума ще е изписана на квитанцията Question Wink
Направи ми впечатление друго! Като слязохме долу не изглеждахме никак свежо и с чисти дрехи, след 8 часов преход (лицето ми беше доста поизгоряло, цялото червено)... Ум не ми го побира тези момчета как са се справили цели четири дена, освен ако не са били с наилони на главите (времето тогава беше динамично, преваляваше, печеше, би трябвало да са силно изгорели от слънцето) Дали цялата тази галимация покрай тях не беше предизборно, за да се види че "действат" службите... Хич няма и да ме учуди това!

Пон Май 26, 2014 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
t.hristov

Красотата е огромна ръкопляскания
Пон Май 26, 2014 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

martin555 написа:
Дали цялата тази галимация покрай тях не беше предизборно, за да се види че "действат" службите... Хич няма и да ме учуди това!

Е да бе, тогава щяха да се оставят да ги намерят Rolling Eyes

Пон Май 26, 2014 4:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.