Здравейте,
Малко офтопик, но понеже вече е ставало дума в темата си позволих да попитам. С приятели планираме Лакатник - Буново в началото на май и тъй като спането на палатка или спален чувал под навес не е вариант живо ме интересува актуално състояние на хижа Тръстеаня, хижа Лескова и спланята на Витиня - може ли да се спи, какви са условията, храна и т.н.
Предварително благодаря на всички отзовали се с актуална информация!
Последната промяна е направена от kom на Вто Апр 08, 2014 2:58 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Апр 08, 2014 8:29 am
Rincewind
Лескова работи, има грижливи стопани, в добро състояние е, дори може да се хапне в нея. Извън уикендите през ловния сезон е тиха и спокойна. Актуален телефон за връзка: 0882077718.
За Тръстеная не мога да дам съвсем актуална информация, но хижата принципно работи, а според последните мнения в тази тема трябва да е в прилично състояние и дори да предлага някаква елементарна храна.
Витиня, мисля, че вече не е опция за спане. Мургаш така или иначе не работи от години. Хижа "Чавдар" над Буново работи с пълна пара.
Нека подскажа още, че разстоянието Лескова - Мургаш се взема за около 7 - 8 часа, Мургаш - Витиня е поне 6 часа, Витиня - Чавдар - около 4 - 5 часа.
Иначе казано, от х. Лескова до следващата сигурна нощувка в хижа Чавдар ходенето може да стигне и 15 - 20 часа... И е необходимо да се мисли за междинна нощувка, евентуално май може в някаква пристройка на х. Мургаш.
Вто Апр 08, 2014 11:18 am
Rincewind
ZCEZBPM написа:
Може да няма и къде да спите ако е сезона на берачите.Звъннете им.
Човекът пита за началото на май.
Що се отнася до останалото: преход Лескова - х. Чавдар/с. Буново е непосилен за един ден. Но мисля, че това се подразбира, та реших да не го споменавам.
Цитат:
и тъй като спането на палатка или спален чувал под навес не е вариант
Може да няма и къде да спите ако е сезона на берачите.Звъннете им.
Човекът пита за началото на май.
Вярно, но Вапцаров е доказал, че септември ще бъде май.
Приемаме , че обратното също е вярно, тоест май ще бъде септември, а тогава по спомен има орехи, грозде...и други разни неща и затова е логично да има берачи.
Ей така се доказва теорема и се излиза от неловко положение.
Иначе ако са в добра форма и леки раници Лескова -Чавдар ще го направят.
Около 15 часа е с тежки раници и доста почивки. Поне два-три часа ще смъкнат с леки раници. Това е единствения вариант.
То принципно много неща са възможни за много хора (не и за мен!), но доколкото разбирам нашият колега пита за неколкодневен преход, при това не екстремистки.
То един директен марш на скок Лакатник-Лескова е много по-приемлив вариант от Лескова-Чавдар, близо два пъти по-кратък е. Както се казва, ако ще е така, няма какво да се пита за Тръстеная.
Аз лично не се наемам за един ден да изходя 52-та километра между Лескова и Чавдар с денивелация +2300/-2300 (приемаме, че Мургаш не се качва, а се минава транзит през Белия камък), освен ако не трябва да спасявам човешки живот в крайната точка и съм единственият на планетата, от когото зависи това. Ако някой го може без подобна мотивация, не ми остава да кажа друго, освен БРАВО!
Да, става дума за тридневен преход от Гара Лакатник до Буново с две нощувки. Тъй като в групата има и кашкавалени туристи (визирам себе си ) си мислех, че ако може да се спи на Лескова и Витиня това би било един удачен вариант.
Аз на Витиня не знам да има за спане , ама има по-запознати да кажат
Аз също не мога да дам информация от първа ръка, но ще постна мнения от другаде за тамошната туристическа спалня , които са от август и септември 2013, т. е. сравнително пресни са:
Цитат:
Голяма мизерия ! Ако искате да преспите в място, което изглежда като извадено от филм на Хичкок, направен по книга на Стивън Кинг - това е мястото ! Порутено, почупено, строшени прозорци. Течаща вода почти липсва, казвам "почти" , защото тя идва от маркуч, излизащ от поляната, който и не тече постоянно. Тоалетната е също на поляната. За "обслужването" обаче нищо лошо не мога да кажа, хората са супер коректни и любезни, гостоприемни и се стараят да помогнат с каквото могат. Жената, която отговаря за мястото ни осигури храна, каквато й поръчахме и ни помогна с каквото можа. Тя там само работи и от нея нищо не зависи, проблемът явно идва от по-горна инстанция. Ако минавате по Ком-Емине и нямате друг избор е много по-добре от палатка, но иначе - не ви препоръчвам.
Цитат:
Наложи се да останем там една нощ. "Хижарката" ни осигури храната, която поръчахме, и имахме късмет, че пазачът на входа на съседното горско ни предложи да се изкъпем в банята за персонала. Иначе диагностицирахме дървеници и бълхи, мнооого боклук и потискаща, гадна миризма вътре и около постройката. Според мен единственото решение е бомба или булдозер. Ако имате палатка, потърсете къде да я разпънете в околността и само ползвайте водата.
kom написа:
Да, става дума за тридневен преход от Гара Лакатник до Буново с две нощувки. Тъй като в групата има и кашкавалени туристи (визирам себе си ) си мислех, че ако може да се спи на Лескова и Витиня това би било един удачен вариант.
Предлагам ви да замените една буква "н" с буквата "х" и да направите тридневен преход гара Лакатник - Бухово с две нощувки (на Тръстеная и Лескова). Първият ден ще е за разгрявка (около 3 часа), вторият по-сериозен (около 6-7 часа или мааалко повече в зависимост от това искате или не да изкачите Издремец и/или Чукава), третият - най-натоварващ (около 10-11 часа ходене, от които последните 4 часа плавно слизане, а след това градски транспорт за София).
Последната промяна е направена от Rincewind на Вто Апр 08, 2014 3:53 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Апр 08, 2014 3:10 pm
boris_borisov
Винаги съм се чудил какво толкова не й харесват хората на туристическата спалня на Витиня Имаш покрив над главата си, в случай на зор имаш и електрически печки за стопляне, имаш креват и завивки колкото щеш, навън вода и тоалетна (добре де, кенеф ) и една добра женица, на която можеш да си поръчаш да ти купи и занесе горе хапване, отделно от гъбите и другите горски дарове, които винаги се намират там...
И, ZC..., не сте видели спалнята, понеже тя е към 50-100 м зад чешмата и е закрита от разни дървета и други постройки
Винаги съм се чудил какво толкова не й харесват хората на туристическата спалня на Витиня Имаш покрив над главата си, в случай на зор имаш и електрически печки за стопляне, имаш креват и завивки колкото щеш, навън вода и тоалетна (добре де, кенеф ) и една добра женица, на която можеш да си поръчаш да ти купи и занесе горе хапване, отделно от гъбите и другите горски дарове, които винаги се намират там...
И, ZC..., не сте видели спалнята, понеже тя е към 50-100 м зад чешмата и е закрита от разни дървета и други постройки
Не я харесват, защото не са ходили в армията или са забравили какво представляват караулните помещения.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Вто Апр 08, 2014 6:51 pm
Rincewind
Момци, планинарството не е само сървайвъл. Забравяте, че планината не е резерве само за склонни на всякакви компромиси със себе си (вкл. с личната си хигиена и здраве) люде. По-голямата част от туристите се надяват след многочасово ходене на топла вода и чисти чаршафи. Причините са толкова кристално ясни, че няма да ги коментирам.
ПП Това, че имам общо 66 дни на палатка на полигон "Корен", не ме кара да смятам, че всички трябва да живеем по този "романтичен" начин.
Не е толкова зле туристическата спалня, в смисъл че не застрашава здравето на хората. Отвън вярно че е такава мизерия, че човек може да го втресе като приближи, но отвътре е приемливо. Ако щете вярвайте, но на по-удобно легло не съм спала никъде другаде в Стара планина. Чаршафи няма, ама какво им пречи на хората да си вземат спален чувал, пък ако нямат спален чувал - едни леки чаршафчета в раницата, едва ли тежат повече.
Иначе бълхи, кърлежи, змии и мечки (освен онази на чешмата) не съм виждала.
А, аз там съм се къпала и прала с топла вода, стоплиха ми я в една тенджера на газовия котлон
На други места, дето уж дават чаршафи съм виждала по-голяма мърсотия и мизерия и даже мен ме е било гнус да спя, а аз не се плаша лесно
В края на крайщата нека хората си преценят дали прехода си струва спането на такова място или не.
А не беше ли споменал някой някъде по темите, че на Витиня е спал в някаква вила? Или нещо подобно в ДДС-то? Имам такъв спомен, но не ми се рови сега...
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Апр 08, 2014 8:45 pm
kom
Благодаря на всички споделили мнение и положили усилия да ми отговорят. Ако не излезе нещо непредвидено, планът остава непроменен:
ден 1 - Гара Лакатник-Лескова
ден 2 Лескова-Витиня
ден 3 Витиня-Буново
Обещавам да споделя после как е минало и най-вече да кача снимки от въпросната туристическа спалня и всеки да си прецени дали е склонен да спи там или не.
Пък ако някой знае спане по вили на около Витиня е добре дошъл да сподели.
Благодаря на всички още веднъж! Ще се радвам ако мога и аз да съм ви полезен някой път.
kom написа:
За този първи ден ви съветвам да си спестите досадното ходене от гарата до селото по асфалта, като разучите кога има бусче, а спестеното време да използвате за качване на вр. Издремец или вр. Чукава, най-добре и на двата, разбира се
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Апр 08, 2014 9:18 pm
kom
Mariana1000 написа:
kom написа:
За този първи ден ви съветвам да си спестите досадното ходене от гарата до селото по асфалта, като разучите кога има бусче, а спестеното време да използвате за качване на вр. Издремец или вр. Чукава, най-добре и на двата, разбира се
Мина ми през акъл, но сме се зарекли стъпим ли на Пътеката да не се возим нито метър
Момци, планинарството не е само сървайвъл. Забравяте, че планината не е резерве само за склонни на всякакви компромиси със себе си (вкл. с личната си хигиена и здраве) люде. По-голямата част от туристите се надяват след многочасово ходене на топла вода и чисти чаршафи. Причините са толкова кристално ясни, че няма да ги коментирам.
ПП Това, че имам общо 66 дни на палатка на полигон "Корен", не ме кара да смятам, че всички трябва да живеем по този "романтичен" начин.
Гледай сега, принципно си прав, но в крайна сметка никак не си прав. В природата няма резерве. Така както може да закъсаш в планината, може да закъсаш и в полето. Топла вода и чаршафи - хмммхм. Където има ток е добре, ама където няма? Хубаво, че има бойлери на дърва, ама в гората дърветата са кът. Най-вече в парковете. И ако няма поне 4 души да се изкъпят паленето на бойлер е неоправдано. (само за протокола - сутринта в Емона се изкъпах два пъти, като се прибрах един път и на другия ден 4 пъти. Това го казвам да добиеш представа, колко обичам топлата вода.) Когато има подслон, колкото и да е лош е добре. По добре сухо и прашно, от колкото свежо и мокро, па и студено. По-добре да има такива бази, отколкото бази като Планински извори или Бутора. Но темата е доста обширна.
П.С. По брой дни ме биеш, ама това зимата ли беше. Не, че друго, но зимата си е по романтично, един вид.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 3 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети