ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До връх Мусала за един ден
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
До връх Мусала за един ден
Автор Съобщение
Valio

Местожителство: София, Враца

Мнение До връх Мусала за един ден Отговорете с цитат
03.03.09г.
Имах идея на днешния ден да навестя Черни връх. Но след като дремнах вчера следобяда /след като се върнахме от Паничище/, ми дойде някакъв импулс за друго предизвикателство - изкачване първенеца на Балканите връх Мусала за един ден. Още повече, че през тази зима не се бях качвал.
С превоза до Боровец всичко бе като по часовник. В 7.30 часа от автогара „Юг” в София и 8.30 часа от Самоков.
Така в 8.50 часа вървях първоначално по асфалта, а след петнадесетина минути и по Мусаленската пътека, която е превърната в писта до Маркуджик 1.
единствената слънчев снимка

тук слънцето се скри и не се показа повече

Преди Велчовото мостче настигнах мъж и жена. „Да спрем да си починем малко, ти ми обеща...”, каза жената на мъжа. Към 10.20 часа минах през мостчето.
Движех се добре, времето бе облачно, но приятно за ходене. Не усещах умора /през двата дни в Паничище изминахме около 32 км/. Преодолях около 630 метра денивелация за 1.30 часа ~ 5.70 км.
2.00 часа след като тръгнах от Боровец, бях на пистата Маркуджик 1. Натам нямаше да внимавам толкова за „летящи” скиори и сноубордисти. В интерес на истината сутринта не бяха много. Сигурно още спяха...
Малко преди хижата срещнах една девойка и двама младежи. Поздравихме се и те много се зарадваха, че възнамерявам да се кача на върха, защото девойката си загубила ръкавиците някъде на слизане от заслона. Но не знае, къде точно. Даде ми номера на GSM-а, ако ги намеря да и звънна.
В 11.30 часа бях на хижата. Хижарката Галя ми даде един пакет, да го предам на физиците на върха. Останах 10 минути в хижата, колкото да си поема дъх.
На първата стръмнина след хижата започнах да спирам по често. Срещнах един скиор, а като изкачих стръмнината - още двама. Там някъде на един голям камък видях изгубените ръкавици на девойката.
стръмната част

ръкавиците...

Малко след 13.00 часа бях на заслона. Оставаха около 200 метра денивелация до върха. Продължих нагоре по въжето. Снега бе доста твърд. Имах котки в раницата, но не ги сложих. Снегоходки дори не бях взел /нямаше нужда/. През декемви 2007 г., когато катерихме нагоре, имаше един проблемен участък. Въжето бе затрупано от снега и правехме дупки в снега, като ги използвахме като стъпала. Участъка бе около два метра. Като го наближих, умувах, че ще се наложи да вадя котките все пак. А там е доста стръмно... Но за моя радост установих, че е сложен допълнителен кол и допълнително въже. Участъка е много добре обезопасен.
допълнителния кол - поглед назад

и поглед напред

След този участък е почти равно до върха. В 13.50 часа бях на върха. Докато се чудех как да се самоснимам, или по-точно къде да поставя фотоапарата, се появи един човек. Оправда се, че не вижда добре, но успя да ме снима. Занесох пакета на физиците и влязох в станцията.
на върха /само минус 4 градуса е/

влиза се през прозорчето

Оказа се, че човека, който ме снима се е качил на върха за 22 път през тази година... и има десетина изкачвания на Черни връх за тези два месеца. Попита ме за колко време съм се качил от Боровец до върха. Като му казах, че за 4.50 часа съм се качил, той отвърна - а аз за 3.15 часа... Онемях от изумление.
Останах половин час на станцията. Надолу бе по-лесно. За 15 минути по въжето и общо един час до хижа Мусала.
До Маркуджик 1 нямаше никакви хора, но по Мусаленската пътека бе пълно със спускащи се скиори и сноубордисти. Трябва да имаш очи и на тила, за да бъдеш винаги нащрек. Изобщо слизането бе много изморително психически, като почти през цялото време гледах назад...
Както и да е - в 17.05 часа бях в Боровец. Изминах 25.22 км за 7.35 часа. В 17.30 хванах буса за Самоков и 18.00 часа автобус за София.

През този облачен ден не съм правил много снимки, но все пак тук са всички.
Пет Мар 06, 2009 11:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Брей, много мъгли, много нещо. Ама има и такива дни де, не може все да е слънце. Поздравления за ходенето.

Пет Мар 06, 2009 11:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
albena :-)

ти летиш из планините бе човек Very Happy
Пет Мар 06, 2009 3:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
metro

Местожителство: с.Куртово

Страхотна разходка.Поздравления BG

Пет Мар 06, 2009 5:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vasil111

Местожителство: велинград

Супер Валъо! А ти Албена я не се самоподценявай, че клониш и ти към групата на състезателите както казва Христо.
Пон Мар 09, 2009 4:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dobrudjan4e

Местожителство: София

Да не пускам нова тема ....
Качването ми отне точно колкото и на теб ... На х.Мусала бях за 2 часа и половина, но от там нагоре КПД-то спадна рязко, може би поради това че месец не бях ходил по баири Smile. Целия ден беше слънчев и тих с изключение на вятъра на самия връх...
Снимки тук.
На някои качеството в ъглите е кофти, заради дефектите при 18-те мм на китака..., новобранска работа.

Пон Мар 16, 2009 11:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Kat

бре, Цеци, щом снимките са с инициали IMG е Канон... ма хич не си се похвалил, кажи нещо, раздухай - как, какво, кой Wink

Пон Мар 16, 2009 11:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
dobrudjan4e

Местожителство: София

Мне... пентакс е ... К200д Smile. Ама не ми се обработваха снимките от raw, снимах директно в jpeg и после разбрах за този проблем на обектива... както и да е. Като цяло добро му беше сефтето, на най- високата точка в България Smile.

Пон Мар 16, 2009 11:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

Браво градски, добри снимки си направил ръкопляскания

Интересни ефекти докарва - все едно си сложил поляризатор ...

Вто Мар 17, 2009 12:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Valio

Зажаднял съм за тези гледки. Very Happy
Не съм имал този късмет с времето в района от декември 2007 г. Sad
Вто Мар 17, 2009 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Valio

Мнение За мен само до хижата... Отговорете с цитат
05.04.09г.
Сутринта звъни алармата на GSM-а. Имам чувството, че преди малко съм си легнал, толкова много ми се спи. Гледам часовника - показва 06.15 часа, значи трябва да ставам. Тръгвам да ставам и... разбирам, че имам страхотна мускулна треска. Няма да ме бъде, си казвам.
В 07.30 часа се събрахме четири човека и отпрашихме за Боровец.
В Боровец една тарапана от скиори и сноубордисти, дошли да използват последния сняг и да покарат, се подреждаха за лифта за Ястребец.
След един час ходене започнах да изоставам от останалите. Въпреки това до Велчевото мостче не бях изостанал много. От Боровец до там стигнах за 1.45 часа. Нагоре работата загрубя доста. Изобщо не се затъваше, но вчерашното газене си каза думата. Реших, че няма да бавя другите и ще остана на хижата да ги изчакам, докато те отидат до върха и се върнат. До хижата стигнах за 3.30 часа.

След 16.00 часа отличниците се върнаха и след кратко размотаване продължихме заедно надолу.

Снимките:
П.П. Снимките от хижата до върха и обратно са на колегата Георги Пантев.
Сря Апр 08, 2009 5:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Е отличници сте си Smile И ти, въпреки Витошката умора, 3.30 до хижата си е доста прилично време Smile
Как ми се ходи пак по високото, ама за сега - Витоша и Балкана утъпквам.

А снимките са... страшни! Досега никога не съм се качвала на върха в ясно време... тая зима за малко, ама точно горе бяхме в облак.
ръкопляскания
Сря Апр 08, 2009 11:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
pepino_bg

Мнение Мусала - 14.03.2009 Отговорете с цитат
Най - накрая остана време и за тези снимки.

Действат ми доста добре в жегата. Very Happy
Сря Юни 17, 2009 11:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
albena :-)

Мнение Re: Мусала - 14.03.2009 Отговорете с цитат
pepino_bg написа:
Най - накрая остана време и за тези снимки.

Действат ми доста добре в жегата. Very Happy

страхотни Smile

0195 какво е?
красиво е много
Сря Юни 17, 2009 12:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Re: Мусала - 14.03.2009 Отговорете с цитат
albena Smile написа:
0195 какво е?
красиво е много

Скалното образувание "индианеца" - на качване към върха в дясно се вижда. Забележи издатъка на скалата в ляво - уникално прилича на профил на индианец.
Те го лятно сниман:

Баси ква ми е смотана снимката Laughing

Сря Юни 17, 2009 1:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.