Автор |
Съобщение |
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград |
|
От с. Тъжа до Голям Кадемлия и Зли връх |
|
Нещо не мога да кача днес снимки затова пускам този кратък разказ и препратка за всички снимки най - отдолу.
Прехода се осъществи за два дни с нощувка на з. Г. Кадемлия.
За около 2 часа се качих до х. Русалка и докато изям вкусната гъбена супа и изпия студената бира дойдоха двама човека. С единият от тях, Митко от Ст. Загора продължихме към върха. След хижата вървяхме по пътя до един десен завой откъдето започва маркираната в жълто еко пътека до Бабското пръскало. От самото начало пътеката е стръмна и така си остана до самият връх.
На около час два от върха сложихме котките и продължихме нагоре движейки се предимно от западната страна на хребета. Снега беше на петна, а където нямаше сняг се вървеше по трудно. Близо до върха всичко се белееше, но не се затъваше много.
Горе на заслона ни застигна весела група туристи от В. Търново. На върха в смях и наздравици премина около час и вече отпочинали Велико Търновските туристи и моят спътник заслизаха надолу. На заслона останахме аз и Пецата. Той пристигна малко по - късно, но пък остана за цялата вечер.
Залезът беше впечатляващ, нямаше вятър, беше тихо и спокойно.
Когато се стъмни започнаха да се показват звездите - на земята и на небето.
На другият ден се събудихме точно за изгрева. Снимах го и тръгнах за Зли връх. Снегът беше стегнат и се ходеше лесно, не беше много студено.
Бяла приказка, беше много хубаво.
На заслона се върнах в 10 часа, починах си добре и с една последна снимка тръгнах надолу. Не бързах, нямаше за къде, а беше много хубаво.
На х. Русалка си починах малко докато хапвах от вкусните гозби на леля Надка. А по надолу имах късмет да ме качат в ладата на парковата охрана и така ми спестиха леко досадното слизане до с. Тъжа.
https://plus.google.com/photos/107282661563501826521/albums/5994310374316305889
|
|
|
Вто Мар 25, 2014 10:48 am |
|
|
Plamen К
|
|
|
Бравус! Защо казваш, че "Заслонът не е заслон"?
|
|
|
Вто Мар 25, 2014 12:39 pm |
|
|
starterwrc
Регистриран на: 07 Сеп 2011 Мнения: 64 Местожителство: Ст. загора |
|
|
|
Браво!
За заслона сигурно има предвид, че по-скоро е като "вила за отдих", заради условията!
|
|
|
Вто Мар 25, 2014 12:57 pm |
|
|
Йосарян
|
|
|
Именно, много хубав заслон. Другите заслони обикновено влагата ги прави с времето доста некомфортни, а този точно обратното, стига да не ти свърши водата докато си там. . Пълно щастие няма.
Ние от каптажа не можахме да си налеем и затова топихме сняг, но пък печката работи безпроблем. Изгорихме много малко дърва и в момента има сухи за повече от една вечер.
|
|
|
Вто Мар 25, 2014 3:27 pm |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Човека,с който си вървял-Митко Жечев е "виновник" да се радваме на този заслон!Изнесе цялата тежест за облагородяването му!Сега беше тръгнал да оправя бравата на вътрешната врата-не знам станала ли е???
|
|
|
Сря Мар 26, 2014 10:20 am |
|
|
Йосарян
|
|
|
Той ми разказа разни неща. Голям късмет да се кача с него. Веднъж в рила срещнах Румен Грънчаров, даже лагерувахме на едно и също място. Голяма работа са старите планинари.
Митко донесе дръжка за вратата, но нямаше металната част на която се завиват винтовете. Само от вътрешната страна има такава. Поръча ми да сваля от една разбита врата, която беше оставена за горене да сваля тази част, но аз успях само да развия винтовете, но не и да сваля самата метална част. Винтовете ги сложих на вратата, но не са завити докрай, че ми се счупи върха на ножа. Който ходи натам ако има подходящо ножче или инструмент може да ги дозавие.
|
|
|
Сря Мар 26, 2014 10:56 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
|
|
Поръча ми да сваля от една разбита врата, която беше оставена за горене да сваля тази част, но аз успях само да развия винтовете, но не и да сваля самата метална част. . |
Ами ние с Пламен като складирахме дърва я оставихме преди месец като нощувахме там с тази идея-да се свали дръжката...ще го оправим-другия път....
|
|
|
Сря Мар 26, 2014 7:58 pm |
|
|
|