ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Каньонът на река Леевица. Каньонинг през март? Да бе да...

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Каньонът на река Леевица. Каньонинг през март? Да бе да...
Автор Съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Мнение Каньонът на река Леевица. Каньонинг през март? Да бе да... Отговорете с цитат
Ждрела и каньони. В очакване на пролетта.

За да се занимава човек с каньонинг и да влиза на места, които дори слънцето заобикаля, е нужно впрягането на сили и тежката артилерия. Неудобни и хлъзгави установки, кал, тиня от хлъзгавите скали, са само частица от цялото начинание. И ако цялото това "удоволствие" трае по-малко от час, екшънът който се завихря вкъщи после, не може да се сравни с нищо. Часове наред чистене, пране на въжета и въоръжено търпение, което след дълга работна седмица е кът. Все пак зареждането с енергията от тези свети места, съчетано с еуфорята от адреналина, не могат да не оправдаят дори за миг цялата тази гламатория.

Отвесните и гладки скални брегове на река Леевица през пролетта се пълнят с вода за няколко дни, в които преминаването по способа на каньонинга не би завършило особено добре. Съдейки по покритите вирове и мощното течение на водата, съчетано с хлъзгави скали,..... не би било добре човек да се озовава там през няколкото дни в годината, в които снеготопенето придружава това. Миналата пролет хвърлих око на непристъпната клисура и дори не подозирах, че е възможно преминаването оттук.

Сега обаче, година по-късно и липсата на топящ се сняг, поради меката зима подредиха ребуса.

В горната част на водопада, има едно място за слизане, на което човек трябва да е супермен без да се пребие (слиза се на къс рапел с установка от клинове). Дву метров водопад, по който иначе да се слезе е почти немислима задача. "Пътечка" с единственото място за подход, по който изглеждаше минаваемо подсича изключително стръмният склон, от който на метър под "пътеката" се вижда това от долната снимка, само че погледнато отгоре. Натоварен с въжета и инвентар стъпвайки на пръсти, се озовах на площадката, от която изхвърлих въжето, след като разбира се го вързах за предварително направената установка. Smile

Интересните ракурси са плод на живописни скали със светещите пролуки над каньона. Изгледът е като в резерват Джендема. Тъмни сили и капещите от скалите води съпътстват интересният пейзаж тук!

Всякаквите "тъмнолюбиви зеленчуци" по скалите намацаха въжета и дрехи до неузнаваемост... Разиграх няколко начина на подредбата на самозатягащи възли и протриващо съоръжение, тъй като се видя от всички опити до тук, че е от голямо значение, за да не си прецака човек инвентара и да го надере по скалите, както се получи в предни опити по подобен терен със "камбани" по маршрута ("Камбана" е показана на долната снимка, когато човек остава да виси, а протриващото съоръжение остава по скалата, ако е закачено за прусик преди да бъде прекарано през въжето. В този случай е хубаво то да бъде максимално близо до катерачната седалка. В противен случай се надрасква).

Ждрелото и типът слизане наподобяват следващата ми каньонинг цел - водопад Сучурума, където обаче има вода, която както знам е адски студена и още толкова дълбока. С неопрен обаче и опита до тук, установката там скоро ще е факт! Практиката показва, че неопреновият костюм е желателен, за да няма изненади. Wink

В скалните утроби е страховито. Тъмнина и хлад са придружени от звънтенето на отразеният от падащите струйки вода звук.

Горната част на затвореният като пещера каньон.

Мъглата, лекият дъжд и хлъзгавите скали/треви само доутежняваха на вид лесното спускане. И всичко това на няколкостотин метра над град Сопот..... Very Happy

Последната промяна е направена от martin555 на Пон Мар 10, 2014 10:18 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Фев 24, 2014 10:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Септември месец е съвсем сухо, даже страшно човек да гледа коритото с дупки на местата на вировете. Ако не вали тази пролет ще е още по-зле.
Но за твоите занимания изглежда идеално.

Пон Фев 24, 2014 6:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
t.hristov

Ако може да пратим някой от тези снимки на г-н Фабио Мерло, Мартин бързо ще стане рекламно лице на Ломер Very Happy
Пон Фев 24, 2014 8:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

krasy написа:
Ако може да пратим някой от тези снимки на г-н Фабио Мерло, Мартин бързо ще стане рекламно лице на Ломер Very Happy

Идеята не е лоша! Само че как да се свържа с въпросният!? Smile А и обувките им биват подлагани на нечовешки страдания, при това безотказно, дано изкарат и тази години! Confused

Вто Фев 25, 2014 10:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
martin555

mislesht написа:
Септември месец е съвсем сухо, даже страшно човек да гледа коритото с дупки на местата на вировете. Ако не вали тази пролет ще е още по-зле.
Но за твоите занимания изглежда идеално.

Миналата пролет успях да хвана каньонът в пълното му величие през пролетта по време на слаб дъжд. Беше свежо, водите силни и кристални, дръвчетата тъкмо се бяха раззеленили...... За съжаление тази пролет водата вероятно ще е кът, освен ако през април не завалят поройни дъждове...

Митко, в съседното дере на Манастирска река тогава заварих това. Беше изключително красиво и шумно...

Има и добри сезони, само трябва да се дебне и ходи да се Wink

Вто Фев 25, 2014 10:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
martin555

Докато снеговете освобождаваха планинските склонове и ждрелата се пълнеха след обилните дъждове от изминалата седмица, главата ми генерираше порции след порции в началото на март. Идеята май като цяло бе моя, а Сашо с когото се запознахме след описването на тази публикация веднага потвърди реализацията и. Да спуснем каньонът на река Леевица по алпийски способ от последният водопад до долната част на ждрелото. Тъй като той имаше работа за довършване по екипирането с анкерни болтове и планки, и тъй като водопадите се оказаха пълноводни, решихме че точно сега му е времето. После пък разбрах, че досега не е правил каньонинг преди месец април... Какво по-свежо начало на месец март от това? Бушуващи ледено студени водопади и съпътстващият ги грохот на падащите в бездната води.

Оказа се, че освен със завидните умения в области като пещерното спасяване и алпинизма, Сашо разполагаше и със солидно количество от неопренови костюми. Дори националният отбор по плуване би му завидял... Smile И тъй като се оказа, че зимната летаргия ми се е отразила с наднормено тегло, изпробвах дузина от тях, докато снежинките от задаващата се снежна буря започнаха да прелитат покрай нас. Подухваше си вятър, бяхме интересна картинка, суетящи се в проба-грешка на неопреновите костюми. Smile

Спускаме въжето по водопада, по който слизах на рапел преди две седмици (така де, някои спускат въжета, други скътават под предлог че снимат). Smile

И спускнето, което както се оказа в последствие дойде повече от освежаващо... Smile Еуфория не липсваше! Smile

И историята от мероприятието с всички снимки от екстремният "пролетен ден"... http://martinpetrov555.blogspot.com/2014/03/blog-post_9.html

Пон Мар 10, 2014 10:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
t.hristov

Марти, неопреновия костюм ти стои много добре. Имаш очевиден напредък с екипировката
Няма да е лошо да се пробваш и в някой пещера с подводна река Smile
Пон Мар 10, 2014 7:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

krasy написа:
Марти, неопреновия костюм ти стои много добре. Имаш очевиден напредък с екипировката
Няма да е лошо да се пробваш и в някой пещера с подводна река Smile

Благодаря! Неопреновият костюм ползвах от хората, с които бяхме в каньона, но работя по въпроса да се сдобия с такъв! Smile Върши перфектна работа, без него да се пуска човек по водопади през февруари и март си е чиста доза лудост... Razz Има една пещера, която съм запланувал за в близкото бъдеще - Голубовица в Родопите, ако си чувал за нея? Относно река Леевица, като се продължи нагоре по нея е възможно излизане без пътека на Залъмица, но си е доста изморителен вариант! По скалите нагоре "шунтираш" водопадите (5-6 на брой) и се излиза в по-равна част над тях, откъдето се върви покрай реката Поздрави от мен! Very Happy

Вто Мар 11, 2014 10:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pitar

Местожителство: пловдив

Какво е това шунтираш?
Вто Мар 11, 2014 5:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Даваш на късо.

Вто Мар 11, 2014 5:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
pitar

Не разбирам как на късо?
Вто Мар 11, 2014 6:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

pitar написа:
Не разбирам как на късо?

Късо съединение, както в електрическите вериги... Smile

Сря Мар 12, 2014 12:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pitar

Нищо не разбрах отново.Както и да е,за мен истината е в спускането искачването не ми е цел поне за сега.За това и ви питам може и аз да опитам но явно че не става,потайни сте не знам защо.
Сря Мар 12, 2014 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

pitar написа:
Нищо не разбрах отново.Както и да е,за мен истината е в спускането искачването не ми е цел поне за сега.За това и ви питам може и аз да опитам но явно че не става,потайни сте не знам защо.

Попитай каквото ти е неясно, ще ти бъде отговорено подробно!

Сря Мар 12, 2014 9:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pitar

Няма значение аз питах имам познати, те ми обесниха и общо взето вече ми е ясно.Успех и да ти е гот все така ти желая............... Very Happy Very Happy Very Happy
Чет Мар 13, 2014 9:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.