ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Златишко-Тетевенска планина (около Свищи плаз)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Златишко-Тетевенска планина (около Свищи плаз)
Автор Съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
Сега се връщаме от района-заради пустите заслончета бая път минахме от Мургана и едва не си натрошихме краката по слизането на Козлуелоси..(не знам кой е решил че там има пътека и че може да се слиза по нея,та я е праснал и на картата чак!).Тъй като времето не беше много подходящо за вр.Свищи Плаз(бай ти Мишо от хижата ни разкандърдиса по телефона) слязохме от Кашана доста надолу по асфалта че после по черния път-обратно нагоре към Мечеш,после-през мандрата и покрай Козлуелоси издрапахме до з.Скалата-само за да хапнем и да пийнем по 1-2-3...трак имам ма не мога тука да ги качвам(май е крайно време да се науча)-не че ше свърши работа на някой,освен ако не е умопомрачен,мазохист или се е хванал на някакъв кофти бас(и естествено е изгубил) Laughing
до ivailo hr.-Иво,обединих ти точките с трака в едно-ако искаш ше ти го пратя на некъв мейл или по някакъв друг начин
Нед Мар 09, 2014 10:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

http://dox.bg/files/dw?a=fe101aeec0
еб*си кадърния се извъдих Cool -ей го трака!
Нед Мар 09, 2014 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
starterwrc

Местожителство: Ст. загора

Голямо ходене сте дръпнали. В града вятъра беше доста силен, представям си при вас как е бил.
Браво за прехода!
Поздрави!
Нед Мар 09, 2014 11:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Абе търпимо беше..даже ако не беше хижаря щяхме да тръгнем нагоре...може пък да е било за добро че ни предупреди че от ридчето като се показахме на открито и задуха силно а и едни черни облаци взеха да надничат откъмту север..бързо прелитащи... Smile
Пон Мар 10, 2014 9:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pelitko

Местожителство: СОФИЯ

Здравейте и от мен!

Поздрави за интересния маршрут. Видях по трака, че сте достигнали до река Бревенска и сте я заобиколили. Сигурно е било много стръмно и е нямало пътека за слизане към нея? Искам да попитам също за състоянието на Златишката мандра. Става ли за подслон или е в руини? Относно пътеката от вр. Козлуелоси надолу - писал съм в пътеводителя, че се раздвоява и съм сложил трак към разклонението към вр. Венковия егрек. По пътеката по която Вие сте слезли към м. Салтаалан не съм слизал и за нея нищо не мога да кажа. Само си спомням, че слизаше много стръмно към един скалист, трънлив и тъмен казан. По пътеката към вр. Венковия егрек съм минавал лично. Трябваше да ползвате трака и да слезете по нея. Тя е достатъчно широка и никъде не се губи. Тази пътека минава през единственото възможно място по което може да се стигне от вр. Козлуелоси към вр. Венковия егрек, така че е много важна и правилно е сложена на планинарската карта. Двете пътеки се разделят на една малка и равна скалиста площадка с панорама на юг към пропастта между двата върха.

Пон Мар 10, 2014 10:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
fena73

Ами трябваше ама...на моята карта тая пътека я няма а трака не го качих щото мислех че дублира пътеката,а и мислехме да слезем по другия ти трак през Балабанчовица към Църквище(който бях качил)...освен това съм много зле с тая техника и си мислех че съм качил 3 трака(качвах ги поотделно и един след друг) а се оказа че всеки следващ трие предичния така че се оказах с един само-споменатия по-гореSad вероятно трябва да се направят на един файл някак си и да се качат наведнъж или *бъ ли маа му как...
обстаноската в мандрата е 3и1/2 по шестобалната...маса,2 легла печка дърва,в другата стая-дърварник с малко дърва още,но доста мръсно и разхвърлено Sad ама за лошо време става
Пон Мар 10, 2014 3:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr

Местожителство: София

Хубаво приключение сте си спретнали по Козлуелоси!
Бе то не е лошо и някой да маркира с урудка двете стари, маркирани пътеки за х. Свищи плаз от Златица:
червената по Курудере през сипея и нагоре с червените лентички по дърветата;
синята отделяща се вдясно след бетонния каптаж и минаваща през/покрай местността Нивите.
Няма ги в BG Mountains - факт.
Пон Мар 10, 2014 8:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

ivailo.hr написа:
Бе то не е лошо и някой да маркира с урудка двете стари, маркирани пътеки за х. Свищи плаз от Златица:
синята отделяща се вдясно след бетонния каптаж и минаваща през/покрай местността Нивите.

Синята маркировка я въведох преди месец в картата (11.02.2014) по данни оттук, но само в участъка до северозападното подножие на вр. Калето, където пряката пътека се влива в черен път. Би било полезно да се уточни дали синята маркировка продължава оттам нагоре към хижата (по черния път?). Червената маркировка е дадена само в долния край на Курудере и също би било полезно да се уточни трасето ѝ по-нагоре към хижата.
Пон Мар 10, 2014 9:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Rincewind

vedrin написа:
Синята маркировка я въведох преди месец в картата (11.02.2014) по данни оттук, но само в участъка до северозападното подножие на вр. Калето, където пряката пътека се влива в черен път. Би било полезно да се уточни дали синята маркировка продължава оттам нагоре към хижата (по черния път?). Червената маркировка е дадена само в долния край на Курудере и също би било полезно да се уточни трасето ѝ по-нагоре към хижата.

Тъй като синята маркировка е въведена по мои данни, се считам за длъжен да направя следното уточнение: маркираната с бяло-светлосиньо-бяло пътека се слива с черния път от Златица към х. Свищиплаз под връх Калето, където свършва както пътеката, така и маркировката.

Що се отнася до червената, тя върви по долината на Курудере, има я налична в OFRM, но не съм минавал по нея и не мога да гарантирам, че пътеката все още е използваема и маркирана.
Вто Мар 11, 2014 12:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

vedrin написа:
ivailo.hr написа:

Да се изкажа и аз ако позволите - де подготвен, де не. За немаркираните пътеки може много да се спори - има ли ги, ама откъде минават, ама сигурно ли е. Дълга тема, подходяща за хора които обичат да експериментират и рискуват. Или са достатъчно ОК с ориентацията и нямат проблем. Или вообще не им пука от къде минават и къде отиват.

Останалите по неинтересните (поне за мен) пътеки са маркираните. Тях ги има и по карти и по табели, и по разни пътеводители. Там вървиш и се оглеждаш повече отколкото ако вървиш по немаркирана такава. И защо ли - ми защото си се парил достатъчно много по такива, дето хем са маркирани, хем водят в нищото. Ама това си е мое лирично отклонение, или може би прелюдие.

Около Златица и Свищиплаз има много пътеки, повечето от които немаркирани, но да не кажа всички, ама повечето от тях (заради терена ли или нещо друго) са невъзможни човек да се обърка и да не излезе нейде на билото, без глиганинг и без сериозни надирания и контузии. Е който тръгва по немаркирани е редно да предвиди някой и друг белег за спомен по някога.

Другото интересно за този район е, че има пътеки които са толкова добре маркирани а пък няма никакво инфо за тях. Ама никакво. В такива райони ме хваща най-много яд и там осъзнавам, че има голяма нужда да се опишат, разкажат или покажат. За да може и други хора да ходят в тези места и да не се притесняват, че няма да могат да стигнат.

И двете пътеки от Златица са маркирани чудесно. Първата (която се води червена маркировка и която някога сигурно е била такава) си тръгва покрай Курудере и през водохващането си излиза на хижа Свищиплаз, а от там ако искаш продължаваш по пътя към вр. Свищиплаз или се изкачваш през гората над хижата към билото. Като бонус по нея има и навързани вързалки по дърветата. Проблем по нея не виждам къде може да има. Интересното за тази пътека е защо маркировката е само с две бели линии, а между тях никой. Не са измислили цвят ли, некачествена боя ли та се е изтрила. Неразбрах ама пътеката е лека и готина.

Втората пътека тръгва от Курудере от бетонната шахта леко в дясно и плавно се изкачва по склона през кошарите на камионния път към хижа Свищиплаз. Този маршрут си е направо маркиран в синьо и тук объркване вообще не може да има. По пътя се достига до Голямата поляна и малко преди хижа Тихия кът се завива през гората в дясно и се излиза на подсичащата билото пътека Ком-Емине. Тук синята маркировка свършва и може да се продължи в различни посоки: малко по-насевер се излиза на Източната Лопянска пътека по която се излиза на седловина Гроба; на изток по подсичащата пътека (маркирана червено+зелено) се достига до големите корита от където може да се продължи към билото или към Косишкия превал или към хижа Паскал; на запад над гората може да се продължи към хижа Свижиплаз или вр. Свищиплаз.

Освен тези две пътеки има и така маркиран с жълто, която се откланя от първата пътека (маркираната с червено) и излиза на поляната където е била базата на геолозите. И ако добавим тази нова екопътека през заслоните то района около Златица си е много добре от към пътеки и маршрути, стига да има кой да ги покаже, разкаже и опише. Най-вече заради такива неизвестни и такава липса на информация се захванах да издавам моя пътеводител. И въпреки, че беше по-добре да започна с втората част която щеше да се търси повече, започнах подред и заради тези по-малко незнайни и непоказани места. Специално за този край ме запали и настоящия хижар на Свищиплаз - бай ти Мишо, който е готин и знае много. Толкоз от мен. Повече инфо в книжката Laughing
Вто Мар 11, 2014 12:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivailo.hr

Синята маркировка не свършва след сливането си с пътя за хижата, а продължава по него, защото по дърветата има марки. Моментът на излизането й на пътя ми се губи, защото и на качване и на слизане от хижата я губех там и го карах на импровизация.
Червената се движи по Курудере и минава през сипея над горното водохващане с къщичката. След сипея се излиза на равно място с няколко поляни. Маркировката се отделя надясно и нагоре веднага след като пресече малко поточе, източен приток на Курудере. Маркировка е силно казано, защото първите марки и табели от едно време се появяват някъде по-нагоре. Дотогава има вързани лентички по дърветата от едно състезание по планинско бягане през лятото на 2012 г. ако не ме лъже паметта. Пътеката е проходима и излиза точно под хижата (южно), като през цялото време се движи в гората. Минавал съм по нея през лятото на 2012 г. Просто трябва да се премаркира, но въпросът е с какъв цвят, тъй като не е основна билна маркировка. В картата на Стара планина (от новия комплект 3 броя карти) тази пътека е дадена в син цвят, докато синята, за която говорих по-горе въобще я няма.
С най-голямо удоволствие при първа възможност ще мина по двете пътеки с урудката, за да ги отбележа заедно с по-важните неща (чешми, заслони и т.н.). То много задачи ми се събраха в района и да видим кога ще сколасам, защото мен нещо почва пак да ме тегли на юг към една друга планина, където, както се пее в една песен:
Всяка нощ когато спя на меко
и в огнището светлее жар
нейде по родопските пътеки
тихо, тихо крачи...................

Вто Мар 11, 2014 12:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

ivailo.hr написа:
Синята маркировка не свършва след сливането си с пътя за хижата, а продължава по него, защото по дърветата има марки. Моментът на излизането й на пътя ми се губи, защото и на качване и на слизане от хижата я губех там и го карах на импровизация.
Червената се движи по Курудере и минава през сипея над горното водохващане с къщичката. След сипея се излиза на равно място с няколко поляни. Маркировката се отделя надясно и нагоре веднага след като пресече малко поточе, източен приток на Курудере. Маркировка е силно казано, защото първите марки и табели от едно време се появяват някъде по-нагоре. Дотогава има вързани лентички по дърветата от едно състезание по планинско бягане през лятото на 2012 г. ако не ме лъже паметта. Пътеката е проходима и излиза точно под хижата (южно), като през цялото време се движи в гората. Минавал съм по нея през лятото на 2012 г. Просто трябва да се премаркира, но въпросът е с какъв цвят, тъй като не е основна билна маркировка. В картата на Стара планина (от новия комплект 3 броя карти) тази пътека е дадена в син цвят, докато синята, за която говорих по-горе въобще я няма.
С най-голямо удоволствие при първа възможност ще мина по двете пътеки с урудката, за да ги отбележа заедно с по-важните неща (чешми, заслони и т.н.). То много задачи ми се събраха в района и да видим кога ще сколасам, защото мен нещо почва пак да ме тегли на юг към една друга планина, където, както се пее в една песен:
Всяка нощ когато спя на меко
и в огнището светлее жар
нейде по родопските пътеки
тихо, тихо крачи...................

За тази дето се води червена има марки но са две бели ленти без средна - незнам защо. Може някой да е откраднал кутията с боя Laughing

Другата след като се изкачи до първата кошара не тръгва по пътя покрай чешмата към другата, а завива леко в дясно и излиза на завой на пътя от манастира към хижата. След това тръгва много кратко по пътя, бързо завива в ляво и навлиза между дърветата. Така сече завоя на пътя и излиза след него там където има леко раздвояване на пътя и където малко след това започва черния път през билото на рида Голеш към големите корита.

Абе трябва някой ден ако кажеш да го обходим този район и да посетим бай Мишо, за по бира две
Вто Мар 11, 2014 1:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivailo.hr

Dimo Kolev написа:

............................................................................................
За тази дето се води червена има марки но са две бели ленти без средна - незнам защо. Може някой да е откраднал кутията с боя Laughing

Другата след като се изкачи до първата кошара не тръгва по пътя покрай чешмата към другата, а завива леко в дясно и излиза на завой на пътя от манастира към хижата. След това тръгва много кратко по пътя, бързо завива в ляво и навлиза между дърветата. Така сече завоя на пътя и излиза след него там където има леко раздвояване на пътя и където малко след това започва черния път през билото на рида Голеш към големите корита.

Абе трябва някой ден ако кажеш да го обходим този район и да посетим бай Мишо, за по бира две

По "червената" маркировка има и стари жълти табели от време оно и май си беше червена марката на тях.
Ще го обходим района, колко му е. То и Петър е кандидат за вършеене в района. Един ден си трябва за минаване на двете маркировки до хижата и още един да видим екопътеката къде отива.
Вто Мар 11, 2014 2:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr

vedrin написа:
ivailo.hr написа:

Синята маркировка я въведох преди месец в картата (11.02.2014) .....................................................................

Аз имам предвид, че синята я няма в последната налична за ползване версия BGMountains20130812Cyr или греша?!
Вто Мар 11, 2014 9:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

ivailo.hr написа:
vedrin написа:
ivailo.hr написа:

Синята маркировка я въведох преди месец в картата (11.02.2014) .....................................................................

Аз имам предвид, че синята я няма в последната налична за ползване версия BGMountains20130812Cyr или греша?!

Да, там я няма, но иначе вече е въведена в изходните данни, от които в някакъв момент ще генерираме следващата версия на картата. Междувременно може и да се допълнят маркировките в района ако се намерят ентусиасти да се разходят по тях, запишат и споделят подробностите. Онзи ден например добавих участъците от екопътеката, за които стана дума по-горе.
Вто Мар 11, 2014 1:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 4 от 6

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.