Зимно. к.с. Семково - х. Грънчар през Горни Куки, 10-11.02
С близо седмица закъснение рапортувам за дозата Рила по маршрута:Ден първи, вторник Семково - Горни Куки - Джанка - х.Грънчар. Ден втори, сряда: х.Грънчар - м. Нехтеница - Семково.
Пристигнахме на "ски ваканция" с Цвети в Семково в понеделник. В кавички, щото ски карах само час и половина-два... Време прекрасно. В южните поли на Рила сме, гледката от стаята на базата на УАСГ - Пирин
Пистите не били обработени като хората, навън топличко за сезона. Ми кво да правим?
Ха-ха - ми то е ясно - ше налазим мама Рила
Цвети направи по жисиема кратка справка с приятел метеоролог какво ще е времето следващите два дена. Оказа се, че във вторник целия ден ще е перфектно, а в срядата към обяд се разваля и преминава в снеговалежно. Стегнахме раниците вечерта, сутринта на ранина си зех сухата храна и налазихме планината. Петнайсетина минути след тръгване вече сме на х. Семково 1750 м.н.в. Тук сваляме няколко ката дрехи - позагряхме, а времето...
Минахме покрай хижата и езерото и хванахме пътеката към Горни Куки - тя е строго на север, тук-таме имаше май зелена маркировка, ама беше минавала моторна шейна скоро и следвахме следите и. Цвети го била минавала този път преди няколко лета. Излязохме на горната граница на гората при едни изоставени стопански постройки.
От тук почнаха гледките към Пирин. Подрапаме 50 метра, па спреме и се обърнеме и се зазяпаме - красота.
Държиме лявото ребърце до р. Станковица. Като свърши клека се появи и първия кол на зимната маркировка, като до Горни Куки ги изброих 19 бр., а на всички известни ми карти са 9-10 и са дадени, че започват много по-нагоре. От ляво е рида Чемерна, от дясно е в.Средния връх 2531м..
Малко преди Горни Куки почнаха да се появяват първите рилски убавци, естествено първи се показаха Мусалите, Близнаците и Маришки връх
Направихме почивка на Горни Куки за снимки и съзерцание. В ляво е зимната пътека за хРибни езера, а на дясно за Мусала, х. Грънчар - хванахме в дясно. Постепенно се показваха повечето върхове около х. Рибни езера.
Не е лошо некой да ме светне за върховете, че бая се поозорих и още не съм сигурен за тях. Разпознахме единствено в. Венеца.
Хапнахме под вр. Ковач /Налбант/ на невероятна гледка:
Показа се и Мальовица с юнаците от нея насам:
След Горни Куки, та до Джанка постоянно се въртях като пумпал около оста си и гледах, гледах, попивах... То за тва го зехме разстоянието за 8 часа. Даже видях Самоков, Орловите скали над с. Бели Искър, стената на язовира. Всичко това го гледам ~ 30 години, ама от противоположната страна ми беше страшно интересно.
Стигнахме седловината Джанка. Тук се отбихме в дясно за х. Грънчар. Малко преди това планината взе да си оголва зъбетата, под формата на серт вятър.
Абе - какво да ви кажа - накефих се на макс - родни гледки, няма как да е другояче.
На следващия ден пропадна идеята да се върнем по същият път - времето се беше развалило по-рано от очакваното - до Семково ни валя сняг. От Грънчар хванахме пътеката за х. Трещеник. После една пътека, която се отбиваше в дясно 30-тина минути преди х. Трещеник от местността Нехтеница. Почти през цялото време тя следва една надморска височина ок. 2000м.н.в. - имаше много водохващания:
Връщането от Грънчар до Семково ни отне ок. 7 часа.
Та - дозата Рила беше фърси - особено първият ден.
Вторият ден дозата снеговалеж ми беше малко множко, ама поне не беше обилен, а по-рехав.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети