Относно бана-нека има и такива вътрешноруси хора-определено е забавно и развеселяващо! Те са като крайъгълен камък-като ги чете, човек се ориентира къде е в интелектуалното развитие!
Природата е над човешката суета и мераци!
Нед Мар 25, 2012 7:28 pm
raver
Според мен е най-правилно върховете и местностите изобщо да се наричат така, както ги нарича местното население и както се знаят от край време... Аз като ходех за пръв път около Полежан и незнаех как се казват там върховете, питах местните и те ми обясняваха. Една жена ми каза: е това е Поуежан! И т.н. И трябва имената да са унифицирани, а не в моята карта да пише Кривец, пък някой после да ми каже, че бил еди си кво си
Та щом всички наричат върха Мусала и така си се знае от векове, нека така да си бъде!
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org
Чет Фев 13, 2014 11:42 pm
Петър
за Мусала!
Това със сменяне на имената не е нищо ново, преди години за определен период от време въпросният връх носеше името "Сталин", също и гр. Варна.В бившия СССР пък наи- високия връх се казваше "Комунизъм", сега като няма комунизъм сигурно са го прекръстили./ не съм сигурен, може и "Ленин" да беше/Така, че отговора на въпроса с преименуването не е еднозначен, личното ми мнение е "Мусала" да си остане "Мусала",другото е " да си чешем езиците".
Пет Фев 14, 2014 11:04 am
Sineva
Re: Някакви откачалки решили да прекръщават връх Мусала
С уговорката, че аудиторията на offnews.bg е преобладаващо антиатакистка, резултатите от анкетата са:
Кое е най-доброто име за Мусала?
Да си остане Мусала.
75% (1762/2355)
Свети Иван Рилски, както предлага "Атака".
16% (388/2355)
Да се върне старото име - връх Сталин.
9% (205/2355)
Пон Фев 17, 2014 1:19 am
vladofff
Всъщност ако се поразровите, ще видите, че на практика Ел тепе и Мусала означават едно и също, но на различни езици.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB.
Наблюденията ми сочат, че наименованията стават популярни в зависимост от степента на "настоятелност" при употребата на съответното име. Типично по Гьобелсовски - повтаряш едно и също нещо до припадък, и те ти готов резултат. Мириканците са особено добри в това отношение, добре умеят да направят масите на маймуни. Ние също лесно прихващаме - я вижте как изчезнаха извъднъж мангалите по нашите земи и станаха на римляни.
Пон Фев 17, 2014 10:27 am
Има си специалисти за тая работа с върховете. Примерно Димитър Пенев, по- известен, като Борис три, трябва да ги кръщава. Примерно: Острия, оня далечния, стръмния, високия, поляната, тоя с бодлите, има една вода до него, белия......
Примерно Ботев си е известен, като Ботев, Левски обаче си е Амбарица. Ми Курт хисар? Искаше един да кръщава планината на Аллах на връх Лъв. Волен не беше това, което беше 2005 г., но пък Годуин-Остин също е известен връх, но трамбоваш седем дена до него и те хваща диарията, ако не внимаваш. Пък и да внимаваш пак. Поне има камънак да се скриеш, а пакистанците се подхилкват.
Това със сменяне на имената не е нищо ново, преди години за определен период от време въпросният връх носеше името "Сталин", също и гр. Варна.В бившия СССР пък наи- високия връх се казваше "Комунизъм", сега като няма комунизъм сигурно са го прекръстили./ не съм сигурен, може и "Ленин" да беше/Така, че отговора на въпроса с преименуването не е еднозначен, личното ми мнение е "Мусала" да си остане "Мусала",другото е " да си чешем езиците".
От 1932 г. до 1962 г. най-високият връх на Памир носи името Сталин, преди да бъде прекръстен на Комунизъм. Името му е променено отново през 1998 г. -- сега е Исмаил Самани. Вторият по височина връх Ленин е преименуван през 2006 г. на Абу Али Ибн Сина (Авицена).
Пон Фев 17, 2014 1:32 pm
Sineva
Сидеров: Знам от феномен, че докато връх Мусала не се прекръсти, на България няма да й върви
22 февруари 2014
[...]
[Дарик] Ами, ето, например предлагате на президента връх Мусала да се казва Св. Иван Рилски.
Да.
[Дарик] Да ви кажа, аз много мислих дори и за личната си позиция по този въпрос. Ами, може би наистина пък може да се помисли. От една страна, пък се опасявам да не звучим като Мадуро, президентът на Венецуела, който иска да преименува най-известния техен природен обект, това е най-големият водопад на света - Анхел, със старото му индианско име, има си собствена логика, но по-скоро. . .
Не знам.
[Дарик] . . . в цял свят така се реагира с насмешка към такава смяна.
Не я знам аз тази инициатива, не може да има насмешка към желанието. . .
[Дарик] Този Анхел бил американски пилот и понеже минал оттам и вместо с индианското му име, което е много трудно за произнасяне, го нарекли на този откривател на водопада.
Не, при нас случаят е друг. Свети Иван Рилски е небесен покровител на България и аз, между другото, знам от един голям български феномен, няма да кажа кой е той, знам, че докато това не стане, т.е. докато най-високият връх на Балканите не се преименува на името на светеца, на България няма да й върви и ще тъпче на едно място, както сега.
[Дарик] Не, щото то Мусала означаваше да живее Аллах, нали, това е преводът.
Не знам какво точно означава, всеки случай не е българска дума, и тъй като сме загубили. . . във вековете сме загубили първоначалното, изконното наименование, трако-българското, смятам, че най-най-подходящото. . .
[Дарик] То как е било, че не се сещам, как се е казвало?
Има спорове, не е ясно, няма яснота, няма единствено мнение по тоя въпрос, всъщност няма.
[Дарик] Това име идва с турците, с Османската империя.
Това идва с Османската империя, както много други имена, които се мъчим да променим - на селища, на местности и други топоними, които са наложени по време на Османската империя върху българските или трако-българските, аз го казвам, защото ние сме автохтонно население тук от повече от 7000 години и тези имена, които се водят тракийски, всъщност са български, това трябва един ден да се учи в историята, но когато министърът на образованието е от "Атака", и това ще стане, ще си учим най-после истинската история. Важното е, че сега аз не виждам например основания с какви аргументи президентът би могъл да откаже тази промяна.
[Дарик] Мусала да се казва връх Св. Иван Рилски.
Да, какъв аргумент може да извади, интересно ми е, г-н Плевнелиев, но официално писмо сме написали, чакаме да отговори нещо на народа, не на нас точно.
Тъй като поддържам фейсбук страницата на едно туристическо дружество, бях много изненадана да се натъкна на такава тема в планинарски форум, която е меко казано елементарна (да ме извинява авторът).
Всъщност търсех инфо за вр.Иван Рилски и за това попаднах тук.
Само да поясня, че вр. Иван Рилски вече ИМА - намира се източно по билото близо до Мусала, за тези които са се разхождали до там. Имам и снимков материал за доказателство - нали имаше коментари за "аргументи", надявам се тези да са достатъчни.
Сря Ное 05, 2014 10:12 am
Mariana1000
dete написа:
Тъй като поддържам фейсбук страницата на едно туристическо дружество, бях много изненадана да се натъкна на такава тема в планинарски форум, която е меко казано елементарна (да ме извинява авторът).
Всъщност търсех инфо за вр.Иван Рилски и за това попаднах тук.
Само да поясня, че вр. Иван Рилски вече ИМА - намира се източно по билото близо до Мусала, за тези които са се разхождали до там. Имам и снимков материал за доказателство - нали имаше коментари за "аргументи", надявам се тези да са достатъчни.
dete, по-добре покажи снимковия материал и напиши нещо интересно за вр. Иван Рилски, вместо да критикуваш и да възкресяваш стари теми Аз такива аргументи харесвам, дето мога да ги чета, пък ако има и за разглеждане покрай това, още по-добре
От кое туристическо дружество си? Някое рилско?
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Ное 05, 2014 12:12 pm
Balkandjiq
Самия факт че дадена идея произлиза от онова леке дето спи в хотели по за 5 хил.евро на вечер и нокаутира полицаи е достатъчен.Няма кво да се обсъжда.А и отдавна не е интересен дори и като клоун.Да идват санитарите и да си го прибират дейба и боклука.
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети