ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До Мангър тепе и Газей през есента
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
До Мангър тепе и Газей през есента
Автор Съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
В допълнение на казаното от Дидо.
Тъй като района попада в резервата "Юлен" и минаването по пътеката е забранено, тя наистина бе много обрасла. Имаше участъци, през които буквално бе необходимо да се лази под надвесените над пътеката клони. След възникналия в края на ноември 2011 г. пожар по склона на връх Каймакчал, за да може екипите да се придвижват нагоре, се наложи просичане на клека. И в момента пътеката е в много добро състояние. От подножието на Каймакчал нагоре обаче клека лека-полека завзема пътеката. На места тя е доста задръстена и човек не е трудно да се обърка ако не внимава и следи каменните купчини, особено в мъгла. Три са големите езера. Освен тях има още 4-5 малки - локви.

Чет Яну 30, 2014 6:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
cecoibuba

Местожителство: софия

Ами Ружа дай да видим ти какво виждаш от върховете...?

Познавам и двамата с които се опитваш да спориш. Мен поне са ме сваляли в кофти ситуации от различни места в Пирин. И двамата познават много добре Пирин. Н. Даутов ме заведе в най-автентичните български църкви в гоце делчевския регион /знае повече от църковния клир за тях/. С болка ми е обяснявал, че са на фронтовата линия с исляма в този район. Човекът се интересува от всичко свързано с българската църква в района, за да може българщината да оцелее там...
Свалял ме е до населено място /без да ме познава, т.е. само като име във форума/ от камънаци само по описание какво виждам наоколо...И в един момент се явяваш ти Ружа 62г. и се заяждаш с хора, доказали качествата си, рутината, познанията и полезността си за всички нуждаещи се от експертни съвети в този форум...

Е нямаш право да се държиш по този начин!!!

Съжалявам, че трябва да го кажа по този начин. Форумът е свързан с полезност! Тяхната, т.е. на speedy и dido е доказана...Твоята, уви не е!!!
И в заключение мога да цитирам великия Конфуций: "Дълъг е пътят на поучението, кратък на примера..."
Ами дай нещо свързано с планината!!![/quote] Tooth Tooth

Последната промяна е направена от cecoibuba на Пет Яну 31, 2014 3:57 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пет Яну 31, 2014 4:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа

Аз съм бабичка на 62 г с болен скелет, която не може да ходи. Радвам се и се наслаждавам на прекрасните ви снимки. Но аз не цял живот съм била бабичка на 62г с болен скелет.
Да попитам администраторите: Забранен ли е форумът за планинари, които не могат да ходят и нямат ли право те да изказват мнения?
Пет Яну 31, 2014 11:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Ружа 62г. написа:
...
Да попитам администраторите: Забранен ли е форумът за планинари, които не могат да ходят и нямат ли право те да изказват мнения?

Всеки има право на мнение, стига то да отговаря на добрия цивилизован тон и е по темата.
Намесата на "надзирателите" на форума е само тогава, когато се наруши гореизложеното.

Пет Яну 31, 2014 3:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bache_kiko

Нямаш право да изказваш мнение уважаема Ружа.
Тука се чува само името даутово и василев добрички е неговия пророк.
Чет Фев 06, 2014 3:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

bache_kiko написа:
??маш право да изказваш мнение уважаема ?ужа.
?ука се чува само името даутово и василев добрички е негови? пророк.

Дек се затри, бре. Липсваш Rolling Eyes

Чет Фев 06, 2014 3:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

Ако разчитаме само на познанията на местното население относно традиционната топонимия, повечето от върховете и местностите в планините ни трябва да се казват Балига. Very Happy

Иначе и аз съм привърженик на "традиционните" названия в топонимията. Желанието на някои да слагаме "свой", "български" отпечатък върху това, онова, трето и четвърто, водени от някакви псевдопатриотични подбуди, ми се струва смешен.

Не забравяйте, че човечеството в последните два века достигна до идеята за опазване на културно-историческото си наследство. Част от това наследство са и традиционните топоними. Независимо от техния произход.

Борбата срещу "Джангала" ми се струва точно толкова глупава, колкото битката срещу "Ахтопол" или "Созопол", "Арда" или "Тунджа" и т. н.

И нещо друго: толкова ли е греховно, ако излезеш на разходка из "Балкана". Ако някой ден дн. Северна Гърция стане българска (знае ли човек, всичко става!), ще прекръстим ли планината Олимп?
Чет Фев 06, 2014 4:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
El gallo blanco

Местожителство: Паланки, села и колиби

Тая снимка е супер! Все едно потопа идва! ръкопляскания

Чет Фев 06, 2014 6:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа

[quote="Rincewind"]
някакви псевдопатриотични подбуди, ми се струва смешен.

ПО-полека. Знам историята на рода си до шест поколения назад. Нито е някакъв, нито е псевдо, нито е смешен патриотизъм. Напротив, твърде е кървав.
Чет Фев 06, 2014 11:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Ружа 62г. написа:
Rincewind написа:

някакви псевдопатриотични подбуди, ми се струва смешен.

ПО-полека. Знам историята на рода си до шест поколения назад. Нито е някакъв, нито е псевдо, нито е смешен патриотизъм. Напротив, твърде е кървав.

Ружа,
не се връзвай нито на едните фитилджии, нито на другите. Нека обсъждането остане приятелско и информативно, както се получи досега!

Чет Фев 06, 2014 11:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Rincewind

Цитат:
Знам историята на рода си до шест поколения назад.

Това е прекрасно. И аз така. И дори има родова легенда (за мен е чиста лъжа, няма да дискутирам мотивите за това си мнение), че пра-пра-пра-прадядо ми убил турчин през 1827 г., та му се наложило да избяга в София.
Всичко това не ми пречи да мисля, че замяната на Василико с Мичурин, а после с Царево е израз на криворазбран псевдопатриотизъм.

ПП Позволявам си тези бележки, само защото темата така или иначе е оспамена до неузнаваемост.
Пет Фев 07, 2014 12:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Йосарян

Местожителство: Димитровград

? = Ел Тепе = Вихрен

Вихрен, какво чудесно име, и много сполучливо според моето скромно мнение. Вероятно проблема е в несполучливите и неподходящи преименувания, които за съжаление сякаш са повече на брой.

В тези виртуални времена, в ерата на инфо технологиите и интернет няма никаква опасност да се заличат "старите", "автентични" имена или да се наложи цензора. По скоро е необходимо да събираме информация за легенди и предания, как са се формирали имената на местности и върхове и да я споделяме до колкото се може повече хора.

За мен най - високият връх в Пирин е Вихрен със старо име Ел Тепе (Десетият)(по старо и автентично име за съжаление не знам).
Има много интересна статия за формирането на имената на върховете в Пирин написана от човек от форума.
Пет Фев 07, 2014 10:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Страница 5 от 5

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.