Мдааа очевидно ще променяме нещата, или планината.
Др. вариант е да се блъска до някъде и после с влака за по икономично финансово.
Трети вариант е да си се разходим 5 дена през Странджа и да си излезем на Ахтопол, но тва съм го
правил вече.
Добре друг маршрут не е задължително от Стара Планина???
Пон Яну 20, 2014 1:55 pm
Rincewind
PEGASOS написа:
Е след като не искаш (вече) Стара планина и си изръшкал Странджа, струва ми се, че ще трябва да напуснеш държавата, ако искаш по планина да излезеш на Черно море.
А ако този директен излаз отпада и просто ти се иска да походиш из планина, преди да отидеш на море, вариантите са толкова много, че не си струва да ги обсъждаме в тукашната тема.
Пон Яну 20, 2014 2:02 pm
Mariana1000
PEGASOS написа:
Мдааа очевидно ще променяме нещата, или планината.
Др. вариант е да се блъска до някъде и после с влака за по икономично финансово.
Трети вариант е да си се разходим 5 дена през Странджа и да си излезем на Ахтопол, но тва съм го
правил вече.
Много бързо се отказа от Стара планина Не я отписвай... нали знаеш - планини в България много, но Балканът е един
Ако кажеш повече подробности за това какво харесвате и какво би ви било удобно, може и да сме по-полезни.
Първо - от кой край на България ще тръгнете?
Второ - какво ви влече - върхове, ливади, гори, забележителности?...
Трето - къде сте били вече, защото сигурно ще ви се иска да посетите нови места?
И четвърто - как ще нощувате - хижи, палатки, чувалуване?
Без да знам отговорите на тези три въпроса за вас, аз бих направила лично следното:
1 вариант (Искам върхове): Отивам до Сопот/Карлово/Калофер/Априлци и се качвам до хижа по избор. После по билото докъдето стигна за седем дни - Ботев, Тъжа, Триглав, Мазалат, Узана (географския център),Шипка (паметника), Бузлуджа (летящата чиния), Бедеците, Българка (Виканата скала), Кръстец, Грамадлива, Хаинбоаз, Чумерна, Вратник (Агликина поляна), Котел (Пантеона с гроба на Раковски, има и други неща които да се видят) и оттам вече сте в цивилизацията и си хващате превоз до морето.
(Може да тръгнете още от Свищиплаз или Косица, ако ви се върви повече по билото, хем преди Вежен и боровинки има )
2 вариант (Искам гори): Тръгвам от Шипка или Узана или Кръстец (че има транспорт до там) и докъдето стигна - Грамадлива, Хаинбоаз, Чумерна, Вратник (Агликина поляна), Котел (Пантеона), Върбишки проход (къпини, и още къпини), Ришки проход, Дъскотна (с многото чешми по пътя), Козичино, кулата на Погледец и Емона и нос Емине с фара. Хич няма да е лош преход, по-нетрадиционен, защото всички ходят на вр. Ботев, но малко хора минават доброволно Върбишки - Ришки проход Накрая като почнат селата може и стоп да си хванете, там хората не са лоши, ще си спестите някой километър ходене.
В Западната Стара планина не ви пращам - не че е лошо място, даже напротив, но е доста далече от морето, пък и ако сте от София ви е под носа винаги - по-добре вижте нещо различно
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Последната промяна е направена от Mariana1000 на Вто Яну 21, 2014 6:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
...2 вариант (Искам гори): Тръгвам от Шипка или Узана или Кръстец (че има транспорт до там) и докъдето стигна - Грамадлива, Хаинбоаз, Чумерна, Вратник (Агликина поляна), Котел (Пантеона), Върбишки проход (боровинки, и още боровинки), Ришки проход, Дъскотна (с многото чешми по пътя), Козичино, кулата на Погледец и Емона и нос Емине с фара. Хич няма да е лош преход, по-нетрадиционен, защото всички ходят на вр. Ботев, но малко хора минават доброволно Върбишки - Ришки проход Накрая като почнат селата може и стоп да си хванете, там хората не са лоши, ще си спестите някой километър ходене. ...
И двата предложени варианта са хубави. Аз бих избрал втория, по две причини;
1) Ще завърша на морето, без да търся превоз (От нос Емине до Иракли са 8 км, може и пеш)
2)Ако не съм минал Централна Стара Планина, гарантирано ще го мина скоро (дали по един, по два или по три дни).
Но друг път едва ли ще се навия да отида в Източна, за един или два дни. Няма да опиша какво още има да се види и там.
Mariana 1000 силно благодаря и още по-силното включване.
Това ми трябваше като информация и като насока.
За мен лично вторият вариант е този който ме вълнува.
Отговори на въпросите ти бих ти дал веднага:
1. От различни места на България сме но всички сме в София разбира се и може би за жалост
2. Влече ни неизвестното, дали са върхове ( по-скоро не, не сме първа младост вече , гори, определено нашето място за виреене, ливадите са винаги плюс.
3. Къде сме били ли, ми много но не достатъчно. Пирин, Рила, Стара Планина, Средна гора, Странджа...
4. Нощуването е винаги на палатка а ако се отдаде възможност и ни натисне криво време на може и на хижа.
Вариант две ми хареса доста, не сме минавали от там и излиза на морето което за нас не, че ни е супер важно но ще се радваме да се осъществи. Ще съм ти благодарен ако имаш време и желание и ти си пише да споделиш подробности за маршрута от втория вариант.
Полезни неща, като наличие на вода и храна ( има ли опция да презаредим раниците или да си пазарувам от преди старта и да блъскам като муле с 30 кила самар . Хижите ( макар да не ме вълнуват силно ) какво е положението с тях, трябва ли да им звъня предварително за спане и храна или има опция и на място. Как е пътя, маркировка, денивелация и пр. Колко е разстоянието като километри средно? .... Забележителности няма да е лошо да ги знаем но не ни е приоритет като цяло сме за емоцията от ходенето, лагеруването и природата не толкова за забележителности.
Силно ти благодаря предварително.
Пък живи и здрави ако някой ден се видим лице в лице бирата е от мен
Поздрави.
Сря Яну 22, 2014 2:17 pm
mikesli
PEGASOS написа:
Mariana 1000 силно благодаря .....
Пък живи и здрави ако някой ден се видим лице в лице бирата е от мен
Поздрави.
Да се пробвам и аз за биричка
Вече писах за пътеката от Емона до Иракли
До Емона по КЕ откъдето решите .... Ето профил и`чешмите
За провизиите: От Лакатник до Котел няма магазин освен лавките по хижите и капанчетата на проходите.
След Котел: на Върбишки проход има работещо бистро, после са бакалиите в селата, през които се минава: Планиница, Дъскотна, Добра Поляна, Топчийско /отклонение 500-600м/, Сини рид /отклонение 200-300м/, Козичино и накрая Емона/отклонение около километър/ и Иракли - почти в най-северната му част.
За спане в този участък: хижа Върбишки поход /отклонение 2+2км/, хижата на бившия полицай в Дъскотна /отклонение 200-300м/, хижа Топчийско /отклонение 2+2км/, тур.спалня Козичино - голяма мизерия!!!! и още няколко заслона и хубави беседки.
Ако на Върбишки проход под бистро разбираш капанчето, на сто метра от чешмата със соленат вода. Там спах с/у 10 лв. Имат мисля две стаи с по три легла. Банята е безплатна, а кухнята е ясна. Доколкото си спомням жената спомена за бунгала, някъде отсреща. Цената беше нещо 12/15 лв. И тях стопанисва. Ако ще се спи там, то по добре в бунгалата, че младежите се събират и до подред нощ има чалготека.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Сря Яну 22, 2014 4:02 pm
PEGASOS
Благодаря ти mikesli за поста с чешмите, ще ми бъде полезен.
Бирата я имаш, няма да я забравя
Може ли да ми каже някой от в.Шипка до н.Емине колко км. са средно?
Пет Яну 24, 2014 1:54 pm
mikesli
PEGASOS написа:
Благодаря ти mikesli за поста с чешмите, ще ми бъде полезен.
Бирата я имаш, няма да я забравя
От Шипка до морето?? - Минава се от 5 до 15 дена, зависи от много неща ... иначе не разбрах какво точно питаш?:"км. средно" Ние в рамките на КЕ 2012 за 7 дена стигнахме от Бузлуджа до Емона. Движихме се с прилично темпо и голям го ядохме покрай Байряка ...
Пет Яну 24, 2014 4:24 pm
Mariana1000
PEGASOS, на mikesli не само бирата, ами и пържените картофи ще трябва да са от вас заради информацията за водата
Ето това е цялата тема, ако ви се разправя да четете:
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=5160
PEGASOS написа:
Ще съм ти благодарен ако имаш време и желание и ти си пише да споделиш подробности за маршрута от втория вариант.
Полезни неща, като наличие на вода и храна ( има ли опция да презаредим раниците или да си пазарувам от преди старта и да блъскам като муле с 30 кила самар . Хижите ( макар да не ме вълнуват силно ) какво е положението с тях, трябва ли да им звъня предварително за спане и храна или има опция и на място. Как е пътя, маркировка, денивелация и пр. Колко е разстоянието като километри средно? .... Забележителности няма да е лошо да ги знаем но не ни е приоритет като цяло сме за емоцията от ходенето, лагеруването и природата не толкова за забележителности.
Аз почнах да си го мисля вече като мой проект, та в ума ми е нагласено както аз бих го направила Даже много се изкушавам, но за съжаление знам че няма да е тази година
Ако началната точка е Узана, до там има автобуси от Габрово само събота и неделя - в 9 часа и в 15 часа (това е сведение от 2013 година). Телефона на автогарата е 066/805566. А сигурно може и такси да се вземе. На Узана има и хижа, и храна. Можете да видите географския център на България, както и да качите вр. Исполин, ако пристигнете следобяда и решите да спите там.
Ако началната точка е Шипка - през прохода също минават автобуси, но не знам какви, но това лесно ще го проверите, пак с обаждане на автогарите е най-достоверно.
Планът може да бъде следния при това положение:
1 ден: Узана - Шипка - Бузлуджа (половината ден пътуване, половината ден ходене, около 5-6 часа. Ако се предвиди и качване до паметника, може да се спи на Шипка). На Бузлуджа има и хижа, и хотели, и храна.
2 ден: Бузлуджа - Бедеците с ветрогенераторите - Бабин Райкин чучур - х. Българка - гара Кръстец - х. Грамадлива или х. Химик или х. Предела (този преход е доста дълъг, но пък няма кой знае какви стръмнини, така че е възможен за един ден. Храна няма никъде по пътя, гара Кръстец всъщност е едно мрачно и унило място, не знам наоколо какво има. Вода има на Бабин Райкин чучур, на х. Българка, в изоставеното миньорско селище "Лев", на самата гара Кръстец няма чешма, има като се пресече линията отсреща и надясно, като питате ще ви упътят. Изоставеното селище е интересно, ако човек е с по-развито въображение малко на Припят прилича Х. Българка рядко работи според мен, поне по пътеписите така изглежда. До нея е Виканата скала - любимо място на Иван Вазов с чудна гледка
След гара Кръстец има едно място където пътеката се разделя, единия вариант е велосипедния, по който се заобикаля, но пътя е по-чист и оригиналната пътека по долината на р. Габрищица. Двете пътеки се сливат, и двете са маркирани, на новите карти на Домино ги има и двата варианта с червена маркировка.
Преди Грамадлива има на няколко места табелки за вода, но не са сигурни, при сушаво лято пресъхват.
В х. Химик май не предлагат храна, освен с предварителна заявка.
На Предела има две заведения. Сутринта ако се доредите от гладните екскурзианти с автобусите може да се облажите с банички
3 ден: Предела - Бутора - заслон Караиваново хорище - х. Буковец - х. Чумерна. Ей това е много хубав преход, сърцето ми остана в тези гори Вода има на Бутора, ама вижте точно в темата за водата, че не е точно на маркировката. На заслон Караиваново хорище няма вода, ние открихме един извор след него. В темата за водата съм писала за това. За х. Буковец и х. Чумерна има добри отзиви, май винаги има някаква храна.
4 ден: х. Чумерна - Темната гора (която изобщо не е темна) - Агликина поляна с паметника и параклисчето - проход Вратник - заслон Вратник (изворите на Камчия) – Делирадевата бука – Котел.
Храна има чак на Котел, на прохода Вратник нищо не работи. Чешмата на заслон Вратник, откъдето се води че извира Камчия е малко по-надолу от самия заслон.
Този преход всъщност е доста дълъг за един ден, и няма да остане време за разглеждане на Котел по този начин...
5 ден: Котел – Върбишки проход – Горско стопанство Елешница
Вече са ти писали за заведението на Върбишки проход, храната е хубава, стопаните са гостоприемни и според мен няма смисъл да ie отклоняваш до хижата. Близо до горското стопанство има чешма, така че става за лагеруване.
6 ден: горско стопанство Елешница – Ришки проход
Тука няма никаква храна, ще трябва запасяване от Котел и заведението на Върбишки проход. Има чешма на едно място по средата, обозначена е, има я във файла за водата. На Ришки проход има беседка и чешма с пет чучура, много удобно място за лагеруване, но е малко настрани от червената маркировка.
7 ден: Ришки проход – (Рупча) – Планиница - Дъскотна
Хранителни магазини има в с. Рупча, ако слезете и минете оттам. Ако вървите отгоре по билото – в Планиница. Има една туристическа спалня след жп линията и вдясно, хубаво място за спане е. Всеки местен човек ще ви насочи.
8 ден: Дъскотна – Добра поляна – Средна махала – (Топчийско) – Сини рид – Доброванските гъби (това е забележителност ) – Козичино
В Козичино ако можете избегнете туристическата спалня, ужасно място
9 ден: Козичино – Дюлински проход – Погледец – Плазовец – Поморийски проход – Емона – нос Емине
От Емона до Иракли, ако не ви се ходи по пътя или по пътеката, хората спират и без да махаш за стоп.
Маркировката не е лоша в по-голямата част от пътя, но на места ще трябва оглеждане и внимаване, ако нямате GPS. Ако имате GPS може да ползвате трака на Тито
Има проблеми според мен около Бутора, под вр. Голям и Малък Дебелец, между Върбишки и Ришки проход, след с. Сини рид, и около Котел.
Има стръмни места, но са малко и не са наистина баири
PEGASOS написа:
Лошото е, че това са много повече от 100 километра и повече от 7 дена
100 километра са може би от Върбишки или от Ришки проход до морето.
Последната промяна е направена от Mariana1000 на Съб Яну 25, 2014 11:19 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Яну 24, 2014 4:35 pm
Rincewind
Цитат:
Можете да видите географския център на България
Напоследък, гледам, е станал много моден този "географски център" на България. Еди-кой си искал да ходи да го види, друг препоръчва да се види, ком-еминейци съжалявали, че не го видели, или специално се отклонявали, за да го видят ...
Какво толкова има да му се види на този "център" и докога той ще е "център" - не е ясно. Той ще е център дотогава, докогато на някой друг Попов или Младеновски не му скимне да оскубе малко публични средства, за да го определи наново. И, разбира се, определението ще е най-точно, най-модерно, и, разбира се, различно, защото не върви някак си да изядеш и изпиеш една торба пари, само за да потвърдиш нещо известно.
Иначе центърът на България е ясен от 1879 г. По гадно стечение на обстоятелствата той днес не е в центъра, а в единия край на днешна България. Но това - дай боже - ще се промени някой ден.
Напоследък, гледам, е станал много моден този "географски център" на България. Еди-кой си искал да ходи да го види, друг препоръчва да се види, ком-еминейци съжалявали, че не го видели, или специално се отклонявали, за да го видят ...
Какво толкова има да му се види на този "център" и докога той ще е "център" - не е ясно. Той ще е център дотогава, докогато на някой друг Попов или Младеновски не му скимне да оскубе малко публични средства, за да го определи наново. И, разбира се, определението ще е най-точно, най-модерно, и, разбира се, различно, защото не върви някак си да изядеш и изпиеш една торба пари, само за да потвърдиш нещо известно.
Иначе центърът на България е ясен от 1879 г. По гадно стечение на обстоятелствата той днес не е в центъра, а в единия край на днешна България. Но това - дай боже - ще се промени някой ден.
Защо да не го видят, любопитно е. И наистина не е там, където е пирамидата, а лееко в гората. Там е сложена пирамидата, за да е видима и достъпна. Трябва да се види зимата. Защото се пада по средата на една детска ски писта. Детска, ама си е ски писта.
За останалото, не се и надявай. Че за да стане, трябва да станат едни други неща. И по би станала една друга надежда, още една и чак тогава нашата надежда е наред.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пет Яну 24, 2014 7:43 pm
Mariana1000
Rincewind, има си хора като мен, дето ги привличат и забележителностите създадени от човека Аз например и два камъка да сложат един върху друг на едно място и да сложат табелка, че до тях примерно е спал Орфей следобеден сън, пак с кеф ще ида, ще ги гледам, ще цъкам с език, ще направя снимки и ще ми стане хубаво на душата Нали, знам, че шанса Орфей точно там да се е гътнал да е предремал е никакъв, ама това няма да ми попречи на удоволствието
За мен няма значение кой, какво и защо е нарочил за забележителност, като се радват хората да го видят и им носи положителни емоции си е добро. Като сложат друг център - и него ще ида да видя, ще се снимам и ето ти двойно забавление
А и такива "модерни" забележителности са добър повод да измъкнат "домошарите" поне за малко от пред компютрите и телевизорите сред природата. Пък кой знае - покрай единия център може да забележат и ливадите и върховете и пак да им се прииска да се откъснат от Мордор
Съб Яну 25, 2014 11:34 am
PEGASOS
Задължен съм ти за инфото, благодаря ти, че си седнал и си написал
няколко но достатъчно редове по темата. Защо трупам информация, ами защото
първо обичам да съм подготвен и второ защото форуми като този са за информация, въпроси и отговори.
Проблемът не е дали се колебая или дали не мога да избера, проблемът е, че трябва да се съобразя с не едно и две неща. Времето ми е ограничено, не съм някой безработен и безгрижен тинейджър който има цяло лято да маа гащи из гори и планини с 5 лв. в джоба. Имам точно седмица и си давам +/- 2 дена аварийни така да се каже. Другото е съответно физическо състояние и макар да не сме на по 60 години все пак малко или много се заседяваме през годината и физическата ни сила и издръжливост са притъпени. Съответно гледам дневните преходи да са относително къси и съответно по-малко натоварени.
Финансово е ясно, възможно най-евтино, не ме разбирай погрешно не съм стиснат просто винаги съм бил на мнение, че за да оцениш едно такова пътуване то трябва да бъде без излишен комфорт съответно с много малко средства хвърлени само за храна и в извънредни случаи за спане.
Сега мисля, че ще ти е по ясно защо само събирам информация и премислям от къде до къде, как, колко и пр.
Благодаря много на МАРИАНА 1000 за усилията и желанието което проявява и подробната информация която споделя в темата.
Лошото е, че си права за това, че км. си станаха над 100 а дните към близо 10 а мен това колкото и да ми се иска не ме устройва.
За жалост почвам да мисля и варианта от Шипка може би до Ришки проход или до Котел и от там с някъв вид транспорт до морето.
Пон Яну 27, 2014 2:00 pm
Дженгала
igurbev написа:
Слушай сега каква е работата! Та:
Mariana1000 написа:
Ама в организираната на БФТ, нали?
Именно, именно!
Говорих наскоро с едни хора и те ми казват: страшно е! Возят ти багажа и по цял ден си развяваш парцалите с ръце в джобовете. Купон!
Но и това го остави.
Казват също: страшни мацки се записват! И не само, после много често се и женят!
Потвърждавам 100%, че има такива неща за организираната група на БФТ. Ако това търсиш, нищо няма да те спре. Но ако държиш да изминеш целия маршрут само пеш, забрави - в някои малки участъци извозват, а в последно време нещо напоследък и за целия участък от Върбишки до Ришки пропускат. Сега не знам как е. Участвал съм с БФТ за Ком-Емине през 2003 и частично през 2010 /до х.Паскал/ и след това само сами успешно стигнахме до морето, че държахме да изминем само пеш.
Голямото предимство за организираните групи на БФТ за КЕ, че няма да носиш тежка раница - за някои това е много ценно в името на здравето. Аз едва сега оценявам колко е ценно, след като получих дископатия миналия месец.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети