От х.Гоце Делчев до Тевно езеро и обратно за 11 часа
Здравейте,
Понеже това е първият ми постинг тук, първо искам да изкажа благодарности на администраторите на този форум за възможността ние, потребителите, да имаме достъп до тази ценна информация за планините в България и невероятните снимки, публикувани тук!
Ето и нещо от мен - На 14.07.2007 година четирима любители планинари от Неврокопското село Корница решихме да извършим прехода х.Гоце Делчев-х.Безбог-Папазгьол-Кралевдворска лява порта-з.Тевно езеро-превала за Валявишки циркус-Дженгалска порта-х.Безбог и х.Гоце Делчев. Времето, което си поставихме за цел бе един ден или около 12 часа.
Сутринта потеглихме с автомобил до х.Гоце Делчев. В 9,20 часа се качихме на лифта и след половин час вече бяхме на 2200 м. височина - хижа Безбог. Времето бе облачно, но за щастие не заваля. Безбожкия превал го взехме за по-малко от 15 минути! Мисля, че следващия път ще можем и за 10 минути
Следващото по-сериозно катерене бе след Папазгьола - до Самодивските езера и няколко метра под Лявата Кралевдворска порта. Останалата част от маршрута бе подсичане на върховете Момин двор и Дженгала до Дженгалската порта по немаркираната /кафявата/ пътека, предимно подскачане върху огромни морени. Гледките бяха невероятни! За един ден успяхме да разгледаме дузина езера, но изкачихме само един връх - Валявишки чукар.
Неудобството /което всъщност не бе непредвидено/ бе неработещия лифт от х.Безбог за х.Гоце Делчев, което означаваше още час и половина допълнително ходене - за разпускане Не разбирам - от какъв зор този лифт работи само до 16,00 часа? За да задържа повече туристи в огромната хижа Безбог ли?
Здрасти, много е як тоя маршрут, поздрави на Пирин
Миналата година го ходихме с приятели, само дето на отиване объркахме пътеката и вместо да минем през Момините езера, минахме 100-на метра по-северно, по склона на Джангала, по някаква пътека с пирамидки. Както се оказа тя май води до качване на Джангала. Ние от нея обаче слязохме на неименуваната порта между Момин двор и крайните южни Джангалски зъбери и се включихме по кафявата пътека към Тевното.
На връщане минахме пак по кафявата пътека посока Джангалската порта, яко скачане по камънаците беше. Имам бая снимки оттогава, няма да е зле да го пусна като пътепис ...
Екстра! Тежък преход сте направили, но много хубав. Снимките са много добри.
Не съм знаел, че по Корница има любители планинари, което е много хубаво. И няколко забележчици за снимките. "Средно Самодивско езеро" не се разбира. Езерата не са 3, а доста повече и не ства ясно кое се има предвид. Другото - върхът е Джангал, а не Дженгал.
Поздрави на Корница и пак да пускате снимки и пътписчета.
Сря Авг 08, 2007 9:41 am
bialk
Здрасти, Ники,
Благодаря за забележките Една от причините да пиша в този форум, са твоите познания за планината, а другата - превъзходните снимки на Дидо! Благодаря още веднъж и на двамата!
Някак си по-благозвучно е Дженгал, просто така си идва от речта, не знам дали е правилно
Самодивското езеро май беше второто от долу-нагоре, затова го написах Средното.
Миналата година направихме един подобен по дължина преход - х."Гоце Делчев" - с.Корница през Дебели рид - близо 40 км. ходене за един ден. Ако позволиш ще отворя една тема с препратка към снимки от този маршрут. Имам и някои въпроси за това било, по-точно за връх Демирчал /Железник/.
Отваряй, отваряй. Има доста неща да бистрене по т.нар. "Дебели рид". Трябва някой път да се видим на по биричка в Неврокоп да бистрим, което ще е по-добре, но може и тука.
ДжЕнгал, не знам дали е благозвучно, но не е правилно етомологически, ако се зарови човек в значението на това название. Правилното е ДжАнгал.
Дебели рид на пръв поглед добре, но не може на главното БИЛО да се казва РИД. Дебелия рид е на друго място - посока х. Пирин.
Демирчал е ясен за мен като местоположение, но може да обсъдим въпроса. Неяснотата е по-скоро във вашето землище - имам предвид билото на юг от котата, където се отделя Янузов рид та до седловината "Тодорово".
Дай да хванем някои капацитети овчари от Корница да разнищим нещата. Наистина има там неща за нищене.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети