Rincewind написа:
ПП Впрочем има и собствено "планинарски" смартфони, ей ги и Кечуа развяват такъв за около 450 лева, но доколко е мислен за подобни нужди или е просто маркетингова изгъзица, един Господ знае: Quechua Phone 5"
Ако тези на рекламата разръчкваха огъня с него и беше нащърбен от едната страна да реже клек, щях да го призная.
Съб Яну 18, 2014 12:18 am
Rincewind
igurbev написа:
Rincewind написа:
ПП Впрочем има и собствено "планинарски" смартфони, ей ги и Кечуа развяват такъв за около 450 лева, но доколко е мислен за подобни нужди или е просто маркетингова изгъзица, един Господ знае: Quechua Phone 5"
Ако тези на рекламата разръчкваха огъня с него и беше нащърбен от едната страна да реже клек, щях да го призная.
О, като нищо и това прави. Че и едната раница носи.
Ристо Туристо написа:
igurbev написа:
Rincewind написа:
Колко си готов да дадеш за такъв?
Малко ще е, за да ме привлече. Но разсъждението ми беше върху разликата, която отличава планинарския смартфон и съответно планинарите от обикновените люде. Оказва се, че това са хора, които си пипат телефона под дъжда и го хвърлят по земята.
Лятото взехме на една приятелка телефон.../зимата/ след зареждане на телефона през зарядно за запалка в автомобил му се прецака зареждащият блок а.к.а телефона не можеше да си зареди батерията.
Свързахме се с китай и го пратих срещу 15лв го изпратих...отговориха ми ,че ще го пратят за ремонт и ще ми пишат до 30 дни...които изтичат февруари.
--- Смартфонинг---
Искам да обърна внимание на безпочвените разсъждения за падането на батерията и тн защото гледам ,че се исказват от хора с не достатъчно опит с тези джаджи....без да обиждам никой
Идеята на смарт фона е да наподоби компютър в доста голяма степен...като изключим особенноста на андроид ОС-а отдолу за хардуера важат всички тези неща за ниска консумация, които важат и за PC.
1. Телефона трябва да се настрои за да харчи по малко батерия
2. Батерията на телефона подлежи на калибрирани !
3. Спирането на services и daemon процеси вървящи в background е задължително.
4. Нужно ли е да ползвате последна версия на приложението Х ? Ако във версия 3 /примерно/ музикалният плеър има GEOTAG която по подразбиране е включена а във версия 2 няма...дали едната версия ще е по токощадяща а ?
Тоест...този смарт фон има нужда от смарт настройка за да се ползва разумно !
---Точец ---
Пробвал съм всичко без преносим реактор вец/тец/павец и вятърен генератор в планината:
Извода е ,че:
- Литиевите батерий не са ама изобщо студолюбиви и падат бързо така че тези 8000mAh за които става дума по-долу в планината ще са по-малко особенно ако се ползва в студено и не се пази и тн.
- SLA батерията е много тежка 900гр за 4000mAh справя се отлично със студа, но е по-скоро за къмпинг не за поход
---Какво може да се направи ?---
Соларната енергия за момента е най-подходяща...и да може да се зарежда дори когато е облачно, но по-бавно.
А колко в същност енергия ни трябва за един смарт фон ? Образно казано 4.8V /зарядният ток за 3.7V литиева батеиря/ и 0.500mA мощност /USBто на компа е лимитирано до толкова/
Тази енергия е доста по-лесно добиваема от слънцето от колкото от другаде сиреч - соларен панел - 200гр - батерия + електроника за 10 000 mAh горе долу комплекта тежи 300-400гр
Има вградена 2200mAh батерия
Има вграден 1W диод който с тази батерия може да свети...де да знам 4-5 дни
Има изход за малкото ми радио което беше с 2АА батерии сега е ..без батерии
Посредством USB кабела /който се включва към соларният панел , мога да презареждам тази батерия...а посреством единия от двата суич-ключа мога да избера да зареждам допълнителна каква да е литиево йонна батерия ..за това е единият кабел който стърчи от другата страна
Има вграден конвертор който обръща всякакво напрежение по ниско от 5V във 5V като пак посредством суич мога да избера дали да си зареждам телефона от вградената в кутията батерия...или да ползвам друга такава
Общо взето...мога да си щурея из планината докато уредчето ми има готова за действия батерия...в момента черпи от друга и зарежда 3та.
]Искам само да подчертая нещо важно - литиевите батерий се зареждат по специален/различен начин от конвенционалните...ако някой реши да експериментира със тях никога да не ги включва в произволно зарядно ! Гърмят и са отровни !
Та така...ако някой иска да ползва смартфон винаги ще намери начин да има ток
Относно опорната точка ,че..видиш ли ти едно време са ходили без техника и тн...хора...разберете ,че ако реша ще си направя USB грил и ще си го нося и него
Със здраве и умната със смарт-джаджите
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source
Съб Яну 18, 2014 6:52 am
Rincewind
Цитат:
Свързахме се с китай и го пратих срещу 15лв го изпратих...отговориха ми ,че ще го пратят за ремонт и ще ми пишат до 30 дни...които изтичат февруари.
Извод - гаранцията в китай е брезпроблемна !
Безпроблемна ще е, когато ти го върнат жив, здрав и отремонтиран.
Колкото и да е безпроблемна, над един месец няма да ползваш това чудо на съвременните технологии.
На местна почва, ако не друго, повечето дистрибутори предлагат 48 часова collect and return гаранция, което ще рече, че ако до два дни не се отремонтира повредата, джаджата се заменя с нова.
Едно е да нямаш телефон два дни, друго е месец и нещо.
На местна почва, ако не друго, повечето дистрибутори предлагат 48 часова collect and return гаранция, което ще рече, че ако до два дни не се отремонтира повредата, джаджата се заменя с нова.
Звучиш така все едно никога не си ползвал БГ гаранцийте...било те и към мобилни оператори когато си купил нещо от тях....около мен всеки се е опарвал с телефон/таблет върнат за гаранция към мобилен оператор.
А и не е тема "Гаранция" на мобилни телефони ! Вметнах го просто като интро на историята не се захващайте ся къде е по-добре гаранцията тука или там....много моля.
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source
Звучиш така все едно никога не си ползвал БГ гаранцийте...било те и към мобилни оператори когато си купил нещо от тях....около мен всеки се е опарвал с телефон/таблет върнат за гаранция към мобилен оператор.
А и не е тема "Гаранция" на мобилни телефони ! Вметнах го просто като интро на историята не се захващайте ся къде е по-добре гаранцията тука или там....много моля.
Ееее, време беше да се включиш в дискусията.
Че чат-аджиите и скептиците-философи я превзеха.
Теоретици да искаш.
Аз пък не виждам, какво толкова не му харесвате на телефона.
Някой го е измислил, като концепция, произвел го е, друг го предлага, така има избор.
Аз лично телефоните ги троша и затова не си купувам скъпи такива.
Скоро помолих една КАМ-ка на Мтел да ми предложи хубав скъп метален телефон с копчета.
В момента съм с един Сони Ериксон с копчета на три години, на който дисплея му е сцепен на няколко места от над година и ме хваща срам да го вадя по бизнес срещи и т.н.
Та питам я аз и тя ме изпрати в магазина им в мол Парадай в София, а там какво да видя.
От Vertu нагоре, метални, с крокодилски кожи, с диаманти и все с копчета.
Всичките са по няколко хиляди лева естествено.
В момента ако искаш да си купиш телефон с копчета трябва или да се задоволиш с пластмасов боклук или минаваш на хай-примиум клас.
Няма среден клас, камо ли пък метален.
Та по въпроса с изказванията за този Land Rover ми прилича за баснята с лисицата и гроздето, 'дето казала, че било кисело щото не го стигала....
Това далеч не е скъп телефон а среден ценови клас.
Притежавам бюджетен модел HTC Desire 200. Взех го с отстъпката за преподписване на договор. Идеята ми беше да го използвам за телефон и навигация в планината. Впечатленията ми от използването му, като GPS са отлични. Използвам приложение OruxMaps в комбинация с картите от BGMountains. В места с липса на GSM обхват телефонът преминава самостоятелно в самолетен режим. Относно точността, при изкачване на Баташки Снежник, ползвах track, който покриваше маршрута частично и след, като се отклонихме от следата на track-a, веднага започна да сигнализира(отклонение до 10 метра). Доволен съм от работата на телефона, като GPS и за сега нямам никакви намерения да инвестирам в специализирано GPS устройство. Замислям закупуването на соларна клетка или изработването на такава, тъй, като замислям експедиция "Родопски Двухилядници", която ще прекоси доста голяма част от Родопите и ще бивакуваме на палатки през по-голямата част от времето.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети