Като се има предвид, че огромна част от хората имат студова алергия, без дори да подозират за това, "лек" няма. Топли ръкавички и чораплета му е майката. И по-малко кевларени джиджавки на крачката
ПП Студовата алергия касае най-вече ръцете. Може да е генетична, но най-често се "отключва" впоследствие, и тъй като ръцете са по-често изложени на студ, отколкото краката, те са най-често засегнати. Има хора с проблемно оросяване, на които им мръзнат и ръцете, и краката. Ако краката не са проблемни, но ръцете мръзнат жестоко, най-често иде реч именно за студова алергия. Говоря от личен опит, имам член на семейството, диагностициран с подобен проблем. Лошото е, че се задълбочава с течение на времето ...
Сря Яну 08, 2014 3:28 pm
Gamina
Много странно, нямам никакви външни "белези" - виждала съм хора със студова алергия на ръцете - с напукана кожа, с рани чак, подути пръсти. На мен нищо ми няма, даже не се зачервяват повече от нормалното. По-скоро на проблем с оросяването бих го отдала, но пък краката ми са си ок
Единственото, което усещам, е ужасен студ в пръстите на ръцете.
Може да е генетична, но най-често се "отключва" впоследствие, и тъй като ръцете са по-често изложени на студ, отколкото краката, те са най-често засегнати. Има хора с проблемно оросяване, на които им мръзнат и ръцете, и краката. Ако краката не са проблемни, но ръцете мръзнат жестоко, най-често иде реч именно за студова алергия. Говоря от личен опит, имам член на семейството, диагностициран с подобен проблем. Лошото е, че се задълбочава с течение на времето ...
Не бъди толкова категоричен(за това за оросяването,алергията си е отделна болест-друга).Казва се синдром на Рейно(французин-пише се Raynaud(i) ако искаш да погуглиш).Като ученик съм имал такова чудо.Много хора го имат и хич и не знаят.Особено като си измиеш ръцете със студена вода посиняват,побеляват и стават на кочан за сумати време.Причината обикновено не е в самите съдове а в канчето(мозъкът,кратуната...).Не че ми е пречило кой знае колко но редовно го ползвах да си вземам бележки да не ходя на школо...Някъде към 20години спонтанно изчезна това чудо и на ръце и на крака...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Много странно, нямам никакви външни "белези" - виждала съм хора със студова алергия на ръцете - с напукана кожа, с рани чак, подути пръсти. На мен нищо ми няма, даже не се зачервяват повече от нормалното. По-скоро на проблем с оросяването бих го отдала, но пък краката ми са си ок
Единственото, което усещам, е ужасен студ в пръстите на ръцете.
п.с. аре ся - кевлара виновен.
Не е задължително да има външни белези, или ако ги има, те най-малкото са различни при различните хора. В "моя" случай се проявиха в по-късна възраст, става дума за направо тъмносини ръце. Рани и напукана кожа няма.
ПП Кевларът винаги е виновен - първи закон на кожо-сланинестото планинарство.
Последната промяна е направена от Rincewind на Сря Яну 08, 2014 3:53 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Яну 08, 2014 3:48 pm
Gamina
Засега нито са побелявали, нито посинявали... трябва да се загледам, но сигурно щях да забележа. Последните 3-4 години като че ли се засили това нещо, нямам спомен преди да са ми били чак пък толкова зиморничави ръцете.
Не бъди толкова категоричен(за това за оросяването,алергията си е отделна болест-друга).Казва се синдром на Рейно ...
Не съм хич категоричен, а и честно казано не виждам с какво споделеното от теб противоречи на казаното от мен. Ако някой има проблем с оросяването, обикновено крайниците са засегнати цялостно, а не избирателно. При студовата алергия се наблюдава подобна избирателност.
Да се оплача-и аз като Люси..ама при мен и краката страдат-и при първи етап пръстите са побелели(восъчни) а ноктите-сини,после всичко посинява
чорапи от прима лофт,мерино,ръкавици- вътрешни+лапи,двойни...нема братче-2-3мин. отвън и после-половин час превиване и болки
Чет Яну 09, 2014 9:22 am
Petya
Е, то като сме тръгнали да се оплакваме, да си кажа, че и на мен това с измръзването на ръцете и на десния крак (не знам що само той ) ми е голям проблем отдавна, и сички белези са си как си требе - посиняване, подуване, напукване, безчувственост...
Миналата година си купих едни лапи с прималофт, после си купих и едни с 5 пръста от полартек за вътрешни, и нещата значително се подобриха, даже на моменти в движение ми се изпотяват ръцете, та се налага да ги свалям лапичките за охлаждане. За десния си крак още не съм намерила решение.
Чет Яну 09, 2014 10:28 am
vladofff
Никога не съм имал проблеми, даже май имам и студоустойчивост, така че нямам опит във вашите проблеми. Но в редките случаи, когато съм имал проблеми със студа, открих следните зависимости - дори и много топли обувки и ръкавици да сложите, ако ръкавите /крачолите са от тънка материя, то изстудяването на кръвта настъпва още там и в крайника така и не постъпва "топла кръв". Така, че защо не пробвате с дебели дрехи, специално оборудвани с отвори за проветряване /защото "основната част" от тялото може пък да прегрее/-методата е точно описваната от Момчил. повечето ветровки и якета са точно с такива отвори. Инак си спомням, че на Елбрус докторът ни даде някакви отрови за локално /периферно/ съдоразширение на кръвоносните съдове. Не че имаше файда от тях, така или иначе краката ми измръзнаха, но поради друга причина - свръхколичество чорапи, но факт, щом са измислили химия в това отношение може би все пак нещо може да се направи.
Чет Яну 09, 2014 10:51 am
Gamina
да дойде студа и ще видим тая работа с ръкавите, но ме съмнява. Сега съм с пухенката, в топъл автобус, а пръстите са лед. Махнах си ръкавиците на спирката да изровя стотинки за билетче.
Имам такива вътрешни ръкавици на fise-inner се водят..като дамски чорапогащник са-наистина ползваш ръцете си свободно но те и свободно си измръзват с инерките освен това лесно се раздърпват и късат..
това не значи че няма полза от тях,де-все пак си е един вид 1-ви слой
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети