Цел ам Зее, Капрун и околности?
Здравейте планинари! Честита ви Нова година, нека бъде по-добра от старата.
Моля за съвети, които не обещавам, че ще послушам, защото чужд акъл в чужда глава не влиза. Жената е намерила в Мрежата обява за летни почивки в Австрийските Алпи. Става дума за околностите на Залцбург, споменават се високопланински язовири, върхове, връхчета, ледници. И ме е налегнала една мисловност.... Която най-общо се свежда до въпроса дали си струва. Не научих нищо от нета за връх Шмитен. Единственото организирано изкачване е до него, а не знам колко е висок. Ако е като Черни, едва ли има смисъл да ходя до там. Имало и лифт, така че интригата може да е съвсем лабава. Има и доближаване, без изкачване на Гросглокнер. Цената с пътните, спането, храната и джобните ще излезе около 1000 лева на човек за 7 нощувки, което е с 25 процента над месечния ни доход. Заприлича на данъчна декларация, хи-хи.
Сърби ме да се кача поне малко над 3000 метра. Целият ми опит е в българските планини, а най-големите ми постижения са еднодневни траверси:
Грънчар -Костенец, Банско - Сандански през Мозговишка порта, Паниците - Априлци през Ботев, ЦПШ - Паничище през Мальовица и други подобни.
Преди да пусна темата, разгледах уж всичко в раздела, най-близо, но недостатъчно ми се видя темата за проваленото изкачване на Гросглокнер.
Благодаря предварително, всички мнения ще ми са от полза. Нарочно не цитирах обявата, да не излезе , че правя реклама.
Вто Яну 07, 2014 2:44 pm
igurbev
Hochkönig, макар и само 2941м висок, е много интересен за изкачване връх. Района е карстов, гледките във всички посоки са омайващи, натоварването е съпоставимо с това по пътеките към нашенските първенци, а техническата сложност е малка (има една стълба в последните метри преди върха), особено в летни условия, каквито общо взето там настъпват след средата или дори края на м. юни. Хижата на върха (Matrashaus) е отворена само през летния сезон, но е напълно нормално качване и слизане в един ден. За отбелязване е че Hochkönig е на 6-то място в Алпите по топографска значимост (topographic prominence), което освен за статистиката има голямо значение и за гледките, особено при добри атмосферни условия. Снимки от едно наше еднодневно качване и слизане от Hochkönig в пролетни условия (първите дни на юни) са достъпни тук.
Обиколката на Gross Glockner High Alpine Road е по-скоро вид автомобилен кашкавал-туризъм. Гледките са замайващи, задръстванията в слънчев летен почивен ден -- също. Преминаването по пътя е платено, като цената зависи от превозното средство. Предлага добри изходни точки за сериозни планински излети в различни посоки. Минавали сме два пъти оттам с лек автомобил, при второто ходене почти се изкачихме до Oberwalderhütte (2973м), от която човек лесно може да достигне и точки над 3000м (ако непременно се стреми към това). Все пак, пътеката до хижата минава над усилено топящ се ледник, тъй че известен опит и предпазливост са задължителни. Снимки от тази разходка има тук.
Бих споменал също една по-яйляшка разходка до Tappenkarsee и едноименната хижа. Удобно е да се преспи на хижата и да се правят излети до околните върхове, например Glingspitze (2433м), от който се откриват чудни гледки към главното алпийско било. Ако отсядате в хижи в Австрия или Германия, добре е да имате предвид че е прието да ползвате собствени чаршафи (туристическия съюз продава едни сравнително евтини, леки и удобни чаршафи-торби, малко наподобяващи спален чувал, но без топлоизолацията му; има ги и в някои от хижите, но може би на малко по-висока цена).
Присъединявам се към препоръката на Иван при възможност да организирате пътуването си сами (или с приятели). Ще ви излезе значително по-евтино и ще имате много повече свобода да си избирате маршрутите в зависимост от метеорологичните условия и настроението
Вто Яну 07, 2014 6:48 pm
dandan
Здравей.
Ако вилата е : Вила "Залцбург" в Брук, Цел ам Зее (Zell am See / Kaprun) или въобще сайта е www.alpentours.net - пиши ми на лично.
Бях това лято и съм невероятно доволен.
Вто Яну 07, 2014 7:48 pm
tortomanin
Ведрине, благодаря и за "Чаршафните" подробности, ако тръгна, ще нося. Засега обмислям организирания туризъм, ако ми писне, ще мисля за соло изпълнение, макар че немският ми просто го няма, но все ще науча пет лафа от зор.
На Дандан писах на лични, бил е там и ще разкаже на децата за войната.
Вто Яну 07, 2014 10:30 pm
igurbev
tortomanin написа:
благодаря и за "Чаршафните" подробности,
Да, това е важна подробност . При една хубава сума за преспиване + туристическа такса + еко такса + купуване на чершафи на място ...
Иначе немския не е задължителен, в Австрия говорят английски поне достатъчно, за да се разберете.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети