Пускам тази тема, т.к. това е интересна част от така нареченият Мальовишки траверс и има доста варианти за подхода към участъка.
Ще пробвам да събера тук всичко, което съм писал по темата из форума, но ще отнеме малко време.
Вто Яну 07, 2014 1:20 am
Emil
2014-01-04 ЦПШ-Йончево езеро- почти до Страшното
Плана беше да минем през Йончево до Попова Капа, Купените и Ловница и през БАК да слезем на х.Мальовица да се видим с fena73, Galia и Plamen K, но уви.
Пропуснахме нарочно зимната пътека тръгваща от Йончево към Поповаокапски превал. Стори ни се малко утъпкана.
Пропуснахме и втората възможност, нарочно, отбивката от над Йончево към същатата посока, защото никой не беше минавал от там.
И решихме да продължим по лятната към Страшното езеро.
Основния извод, до който стигнахме след опит да минем стената преди Страшното езеро (това ивицата скала посредата на снимката) по лятната пътека от Йончево е: "Летния маршрут не е за зимата."
Пробвахме с котки и пикели, изгубихме час да тестваме терен на няколко места, но решихме, че не си струва без осигуровка.
Върху камъните имаше по 2-3 пръста лед а върху него сняг. Наклона и размера на камъните е доста голям.
Ето още няколко снимки:
Стефка и Ачо след като над час се мъчихме да щурмуваме скалата:
За склона отляво става на въпрос:
Самото Йончево езеро:
По пътя над Йончево:
И поглед към Ушите:
Имаше супер партина до Йончево и после имаше до въпросната стена, но по-рехава партина.
Понеже не носихме снегоходки, а времето беше доста напреднало, опита да заобиколим към Поповаокапски превал беше кратък, след като 10-на метра потъвах до над коленете.
Тогава решихме да ходим да похапнем в чаената на ЦПШ при Ицо. Това беше най-мъдрото ни решение за този ден.
Като стигнахме паркинга хвърлихме зимните обувки в багажника и право на домашните пържени картофи и манатарките с масло.
Последната промяна е направена от Emil на Вто Яну 07, 2014 3:42 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пак остана свиждането за другия път
Бях ти приготвил самардала...ама нищо
снега наистина беше неприятен за газене ако няма пъртина-малко за снегоходки и доста за чист чепик-покрай камъните се затъваше твърде...цял ден се оглеждах към Ловница да ви видя групичката-ние бяхме около БАК и после се качихме на Орловец-чудесно време!
Вто Яну 07, 2014 9:06 am
Emil
Лелеее ако знаех, че носиш самардала щях да го издрапам
Звънях ти аз, за да знам да тръгвам ли към хижата ама като ти изчезна обхвата хвърлихме обувките и обухме летните чепици и право в кръчмата.
Гледах снимките на Орловец, яки са, изглеждате като професионалисти.
Явно пак по Балкана ще се видим.
Шшш`на убидишшш!ний сНи си профита,ве! (особено на масата)
де ги гледаш тия снимки-аз само една видях?Пламен се мота и не качва
Вто Яну 07, 2014 9:59 am
Petya
Re: 2014-01-05 ЦПШ-Йончево езеро- почти до Страшното
Е, добре де, и ние ходихме на 5.01.2014 г. към Йончево, ама слънце не видяхме... (да не би на 4.01. да сте ходили?)
Нагоре от езерото по зелената марка към Поповокапски превал имаше единични стъпки.
Иначе и ние не ходихме до билото, поради което останах малко незадоволена.
Но на 05.01.14 г. нагоре всичко си беше в облаци - ето малко снимки.
п.п. Добре че по едно време излезна по-силен вятър да почувствам, че има и нещо зимно в цялата ситуация...
Вто Яну 07, 2014 3:26 pm
Emil
Объркал съм датата, в събота беше, значи 4-ти. Сега ще го оправя.
Супер беше времето и жалко, че не взехме и снегоходките, пусти мързел.
Вто Яну 07, 2014 3:42 pm
Gamina
Emil написа:
Объркал съм датата, в събота беше, значи 4-ти. Сега ще го оправя.
Супер беше времето и жалко, че не взехме и снегоходките, пусти мързел.
Същия го захапахме от другата страна - над хижата на 28.12.
За 4 часа без снегоходки изкопахме геройски до Камилските езера, после се стъмни и се върнахме на ЦПШ
"...Нагоре от езерото по зелената марка към Поповокапски превал имаше единични стъпки..."
Това трябва да са следите от нашата група...от 29.12. Тогава 9 души тръгнахме от ЦПШ към Кобилино бранище, от които 7 човека тръгнаха към Йончево и Поповокапския превал, а двама поехме през БАК, Ловница, Купените и Попова капа към Кобилиното.
Ей, хора...ама не се научихте начи, че през зимата без снегоходки във високата планина не се ходи !
Независимо колко сняг има...и кой какво ви казва. Щото инак газене винаги си има.
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети