Информация за Славов връх
Здравейте планинари и любители на планината.
ЧНГ! Пожелавам на всички здраве,лично щастие и голям километраж в планините тази година!
Имам един въпрос и ще се радвам ако имате повече информация,защото такава не открих в този форум.А именно: Славов връх в Рила не е толкова посещаем и популярен, а нещо ми е влезла муха в главата да го изкача с приятели тази зима. Как са пътеките дотам? Възможно ли е да се подходи от х.Смирненски в това време на годината? Всъщност,всякаква информация би била полезна.
Благодаря ви!
Съб Яну 04, 2014 9:27 pm
tortomanin
От Юндола през хижа "Смирненски" към язовира "Белмекен" минава приличен асфалтов път, който обикновено се поддържа. Стига до малката южна стена на язовира /той е двустранно затапен/. Оттам вдясно, на импровизация, качваш Славов връх. Няма поддържани туристически пътеки, защото върховете западно от язовира - Белмекен, Каменити , Равни и Сивричал са с по двеста - триста метра по-високи и по-привлекателни. Ако имаш време, сега снегът е малко, можеш да го опраскаш за един ден с пътуването. Аз не съм го качвал, макар че многократно съм го оглеждал от Каменити и Белмекен. Стръмно няма. Успех!
Съб Яну 04, 2014 10:47 pm
Алекс.Йо
Благодаря Tortomanin! Виждам на картата,че няма пътеки и затова поисках инфо откъде е по-удобно изкачването. Но явно в тази част на Рила всеки се е засилил към Белмекен,Ибър и Сивричал.
Нед Яну 05, 2014 12:38 pm
tortomanin
Бих дошъл веднага с тебе, поне защото познавам района, ама в момента се търкалям вкъщи след среща с местната хирургия и поне два месеца ще съм форумен турист и само ще подклаждам огъня.
Доколкото си спомням, южно от мършавата иглолистна горичка бяха слабо наклонени пасища. Виж го от "космоса" в Гуглю, ако няма пресен пръхнат сняг, не би трябвало да имате проблеми. Мисля, че наклонът е твърде малък за лавина.
Нед Яну 05, 2014 3:25 pm
Алекс.Йо
Благодаря Tortomanin! Виждам на картата,че няма пътеки и затова поисках инфо откъде е по-удобно изкачването. Но явно в тази част на Рила всеки се е засилил към Белмекен,Ибър и Сивричал.
Изглежда по-добрия вариант (по-чисто от клек) е от контра-стената - пътя за Юндола.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org
Нед Яну 05, 2014 11:15 pm
Алекс.Йо
Благодаря!
Пон Яну 06, 2014 7:54 pm
vladofff
JWalker написа:
vedrin написа:
Алексйо написа:
Изглежда по-добрия вариант (по-чисто от клек) е от контра-стената - пътя за Юндола.
Още по-добре е на около 500м от контра стената, по пътя за Юндола - там наистина е най-малкото количество клек.
Чет Яну 09, 2014 4:35 pm
igurbev
Ние се качвахме миналата есен е по този начин:
Следвахме горе долу каквото имаше показано като път на BgMountains. На места пътеката почти не си личи, на други изобщо няма такава. Където я имаше беше доста крива и обрасла. Финалното качване (кръгчето) е изцяло газене из хвойната. Запомнящи се сблъсъци с клека нямаше.
То това и във връзка с популярността на Славов връх.
Чет Яну 09, 2014 5:00 pm
goro_levskara
Здравейте,
Вчера се разходихме до Славов връх. Ще наблегна в няколко изречения на особеностите по пътя.
На първо място е изходния пункт, като ние избрахме чешмата с двете мечета, или Пиздена вода, както е известна сред повечето хора. Не искам да изпадам в полемики, относно това наименование, но все пак ще спомена, че се среща и името Пиздова вода.
От чешмата хванахме пътя, като вървяхме в източна посока, дълго време все по равно. Идеята ми беше да стигнем до източното подножие на Славов връх, където на картата имаше пътека, която би трябвало да стига до 2140 метра. От сателитните снимки прецених, че би могло да се изминат последните близо 170 метра изкачване, без чак толкова големи трудности. Но естествено, както се случва често с малко посещаваните върхове, това не беше точно така. Първо, че пътека реално няма и второ хвойната в началото и клека в по-високата част на върха, си бяха препятствие. Не бих казал, че е тежко, както на югоизточния съсед връх Балабаница, но затрудняващо придвижването и съответно забавящо самото изкачване. Още докато се борехме с хвойната бях сигурен, че няма да се върна от същия път. Така и стана, като на връщане се върнахме по доста по-благоприятен маршрут. Просто хванахме билото без пътеки и го следвахме до самите коли. Почти няма опасни участъци, като и клека и хвойната са много по-малко. Преминахме последователно през кота 2178, кота 2096 и кота 2002 и просто излезнахме на пътя, малко преди колите. Тук искам да вметна, че не съм сигурен в тези метри, които посочих, тъй като в различните карти се разминават, но по-важното е, че след като слезнахме долу, вече бях сигурен за себе си, че когато идвам пак на Славов връх, ще тръгна именно от там, откъдето се върнахме вчера. Първо, че е по-кратко и второ, че е много по-лесно. Иначе цялата разходка излезе 12 километра и го изминахме за 5 часа. Със сигурност Славов връх е един добър вариант за еднодневна разходка. Ние почти не хванахме гледки към основните върхове в този дял на Рила, но пък в редките случаи, когато това се случваше, оставахме възхитени от видяното.
Пон Окт 18, 2021 7:03 pm
Митак
Тъкмо щях да питам защо не сте хванали просто по билото.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети