Туристически пътеводител+карта на Централна Стара планина
Най-после мога да кажа, че една голяма моя мечта е пред осъществяване!
След повече от 2 годишен къртовски труд, изразяващ се в махане крачолите по баирите на Балкана, разговор с много хора познаващи планината, ровене в интернет и най-вече в този прекрасен форум успях да сътворя НЕЩО което смятам, че ще бъде полезно на много начинаещи и по-напреднали туристи, а за Вас напредналите планинари се надявам да Ви хареса и да го оцените подобаващо.
Създадох туристически пътеводител от няколко части на Централна Стара планина, съдържащ текстова част и картов материал.
Първата част която е напълно завършена и готова за печат обхваща територията между Кашана и Беклемето и в нея съм описал подробно в над 150 страници 50 маркирани и немаркирани маршрута и екопътеки. Към тази част съм направил и карта в мащаб 1:25000 разделена в над 100 страници под формата на книжка. Всички маршрути и интересни обекти засягащи туриста са нанесени на картата.
Надявам се до месец да излязат от печат първите бройки!
Продължавам работа по втората част от Беклемето до хижа Тъжа, като картата е готова, но има да се уточняват още няколко маршрута, които в крайна сметка също ще бъдат 50 на брой.
Очаквайте много скоро повече информация и пояснения.
Мога да кажа само БРАВО! След пътеводителя на Ненов и Чорчопов, нищо друго не е излизало от десетилетия.
Ако можем с нещо да помагаме, пиши тук, все някой нещо ще знае.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Не двете са в обща книга джобен формат (размери 12х20 см) - 260 стр., като маршрутите съм ги разделил от северната и от южната страна на Балкана посредством картните листи.
Основната задача на настоящият пътеводител е да се опишат и покажат нагледно голяма част от туристическите пътеки и маршрути, маркирани или не, които започват от някъде в ниското и завършват на централното било, а качил се там всеки да реши сам за себе си накъде ще поеме. Веднага трябва да се отбележи, че освен описаните в пътеводителя маршрути има още много интересни и потайни пътеки, по които месните хора се изкачват в Балкана.
Частта от Централна Стара планина описана в тази първа книга е между хижа Кашана и КК Беклемето, или по-точно между проходите Златишки и Троянски. Условно маршрутите са групирани по населени места или местности, от които започват, като краят им почти винаги е на централното Старопланинско било.
Хронологично изброяването започва от северната страна на Балкана - от запад на изток, и продължава от южната - от изток на запад. Билният маршрут, явяващ се част от Ком-Емине е описан както от запад на изток, така и от изток на запад, поради по добрата нагледност при преминаването му. Когато в определена част от даден участък два маршрута се движат заедно, описанието е дадено повечето случаи в първия по ред, а следващия е описан след тяхното разклонение.
Продължителността на маршрутите са дадени в двете посоки: на качване и слизане. Това са чистите времена за преминаване, при средно темпо на вървене, без да са включени почивките. И това всичко при нормални метеорологични условия. При гъста мъгла, снежни натрупвания и други времето за преминаване по даден маршрут значително се увеличава. Една част от маршрутите са достъпни през цялата година, други само в безснежните периоди. През зимните месеци, при наличието на сняг, задължително и с повишено внимание трябва да се преминава само по зимната маркировка, като при изкачването на върховете ползването на пикел, котки и снегоходки е задължително.
В отделните части са описани накратко всички хижи, заслони, населени места, изходни пунктове, забележителности, защитени територии, резервати, паметници и други обекти, свързани с планината.
Почти всички маршрути преминават през територията на Национален парк Централен Балкан, а голяма част и през защитени местности и резервати.Описаните в пътеводителя пътеки са само за нагледно представяне как и от къде би могъл да се пресече Балканът, като всеки турист е длъжен да спазва разпоредбите на Паркова дирекция и други органи, и сам за себе си да преценя от къде може да преминава.
Картовата част е под формата на книжка поради две основни причини: първата е големият мащаб 1:25 000, непозволяващ направата на една карта тип „чаршаф“, а втората е, че като се разгъне тази голяма карта на билото на планината и духне силен вятър или завали дъжд същата се мокри, къса, мачка и после за нищо не става.
Маркираните маршрути са нанесени с техните точни знаци: летните с лентова маркировка и табели, а зимните със стълбова маркировка. Немаркираните пътеки също са нанесени на картата без допълнително оцветяване.
Скоро ще покажа и нагледно всичко това как изглежда
Много добре звучи всичко, с интерес чакам пътеводителят да излезе от печат. Точно такова нещо ми трябва, понеже това лято живот и здраве съм запланувал доста ходене из Централен Балкан.
Поздрави за доброто начинание и като излезе само кажете в кои книжарници да търсим пътеводителя!
Браво Димо,идеята е страхотна и ще е от голяма полза за много колеги.Желая успех на начинанието.Остана само да кажеш как можем да се сдобием с този пътеводител.)))))
Съб Яну 04, 2014 10:00 pm
irina
Поздравления!
Съб Яну 04, 2014 10:20 pm
t.hristov
Адмирации за идеята и реализацията
Съб Яну 04, 2014 10:23 pm
НИКОЛАЙ Т.
Ааааааа Краси,за реализацията когато го видим.
Съб Яну 04, 2014 10:27 pm
Орловец
Браво!
Пускай ги по-бърже!
_________________ глава в облаците
Нед Яну 05, 2014 11:51 am
Balkandjiq
Де да знам ама си мисля че времената на подобна литература отминаха.И нека си признаем-скоро за добро или за лошо мишката ша изяде книжката.И трябва да си го признаем че както някога людете са писали с длетото върху камък,после е дошлно нововъведение-волската кожа,папирусите,накрая хартията....Е сега и времето на хартиените книги отминава...Освен някой пенсионер на който му е трудно да се научи да работи с компютър,то не виждам за кому другиго ще е полезна.То вече и такива пенсионери няма-по бая форуми участвам дето има пенсионери дето са по на 80години и са в час да си отворят интернет експлорер,да си проверят пощата и т.н. елементарни дейности...
За кво е тоя пътеводител като има интернет?Почти всеки път преди да тръгна на непознато място се посъветвам с чичо Гугъл и ми е достатъчно.Повечето хора имат съвременни телефони,много и гпс-и....
Смисъла от тези книги беше едно време-когато поне книгите се различаваха от уикидедия по това че зад тях заставаше мощна редколегия от научни светила и не можеш да си пишеш квото ти е кеф и непроверена информация...Сега като гледам всеки може да си пише всичко по книгите,включително и погрешна информация.Книгите са се превърнали в нещо като хартиена уикипедия....Имаше един лаф на руски адмирал,който е много подходящ за случая-"Пишут нам много!Погубит нам всеобщая грамотность!".
Ето един автор който е добър пример на специалист по всичко,който разбира от всичко и статиите му са пълни с груби фактологични грешки-
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB:Djuneyt_tr
Правя сравнение с съвременната българска книжна литература за гъбите-ами там е страшно и е въпрос на време някой да иде в токсикологията заради някой пишман-автор...Сравнявам с тях щото за гъбите поне излизат малко книги.Такива на туристическа тематика-хич...
Квото е-евала за начинанието и положения труд,но съм скептичен към ползотворността от подобно начинание...
Казвам ти го кат човек,който имах сериозно намерение за издаване на книга,събрана и обработена информация(на съвсем друга тематика-инженерна).Накрая се отказах-въпросната информация я харизах на един украинец,той добави и още толкова негова и от два форума и издаде книга.Получи се доста добра и достоверна като информация...За съжаление всеки си викаше-закво да я купя,кат същата информация кат ми се наложи мога да си я сваля от интернет-че там е и по-удобно-има търсачки по форумите и гугъл...Като прибавим че там и спецификата е техническа и много бързо остарява като актуалност,кат прибавим и това че типично за Русия на втория ден книгата стана PDF и я имаше за свободно сваляне от поне 10сайта,то финансовата страна на цялото начинание беше пълен провал...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Основно пътеводителят ще се разпространява по пощата след заявка на интернет страницата по която работя в момента, но ще бъде пуснат и в няколко малки книжарници в по-големите градове.
Относно твърденията на Balkandjiq до някъде съм съгласен с това което казва, но не напълно. Да за това какви са гъбите или птиците или котките може би наистина няма нужда от книги - всичко за тях може да се види в интернет и да се разпечата ако трябва на принтера. Но специално за туризма все още според мен пътеводителите, хартиените карти и компасите дълго време ще са необходими. Да има GPS на които можеш да си качиш маршрута, но според мен нагледността на картата е друго нещо. А и GPS е с батерии които свършват и понякога дава отклонения, особено тези на телефоните. А относно маршрутите - да за голяма част от тях има информация в интернет, но тя е толкова разпокъсана и непълна, а понякога и подвеждаща, че за един начинаещ турист е много трудно според мен да се ориентира. Особено това важи за началото на всяка една пътека. Виж на обратно е много по лесно.
Аз не казвам, че това което съм създал е нещо нечувано до сега, но твърдя, че е систематизирано, подредено, изпитано и поднесено така, че да улесни туриста. Но никой не трябва да се осланя само на него. Ходенето в планината както всички знаем не е шега работа и всеки трябва да е подготвен. Още не мога да забравя това което прочетох за трагедията сполетяла над хижа Амбарица туристите от Кърджали. За такива случаи и GPS-и и книги не помагат.
А и в крайна сметка такава една книга е полезна освен всичко друго поне за още две неща: първо става за подарък и второ е добро средство човек да си помечтае седейки на тоалетната чиния сутрин или вечер.
.... А и най-накрая да не забравя за съжаление няма да може да прочетете в книгата нищо за славния подвиг на четата Чавдар и д-р Янко....
Нед Яну 05, 2014 1:10 pm
dido
Хахаха това последното беше добро
Поздрави за начинанието.
Добре написаното слово винаги ще остане рядко срещано богатство, независимо дали е на електронен или хартиен носител.
Бих ти препоръчал да пробваш също разпространение на електронен вариант на книгата. Новогодишно си пазарих един е-боок рийдър. Адски полезна играчка се оказа - в този вид книги е бъдещето.
Поздрави за начинанието.
Добре написаното слово винаги ще остане рядко срещано богатство, независимо дали е на електронен или хартиен носител.
Бих ти препоръчал да пробваш също разпространение на електронен вариант на книгата. Новогодишно си пазарих един е-боок рийдър. Адски полезна играчка се оказа - в този вид книги е бъдещето.
Това ми е от задължителните неща в раницата.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8Следваща
Страница 1 от 8
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети