ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ботев по Нова година за ден, от къде?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Ботев по Нова година за ден, от къде?
Автор Съобщение
ПАВЕЛ

Мнение Отговорете с цитат
ivondera написа:
Почти сме готови Smile Говорих с Ицо хижаря на заслона така, че всичко е точно.... поне за сега. Най - вероятно ще се опитаме да спим на заслона, а не на хижата, но нека да видим какво ще е времето и как ще ни спори крачката Smile Ицо каза, че сняг горе няма всичко било ЛЕД така, че.....

https://picasaweb.google.com/109304817927175298265/2425122013#

После ще драсна два -три реда.......................

Чет Дек 26, 2013 1:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivondera

Местожителство: София / Плевен

Благодаря Павка Smile
Чет Дек 26, 2013 1:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivondera

Сега само на кратко. Качихме го слязохме беше повече от добре. Няма вятър няма мъгла прекрасно време. Снимки и повече скоро.
Нед Дек 29, 2013 7:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

ivondera написа:
Сега само на кратко. Качихме го слязохме беше повече от добре. Няма вятър няма мъгла прекрасно време. Снимки и повече скоро.

Заедно ли бяхме на 28/29 на заслона?
Пон Дек 30, 2013 11:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivondera

Ами ние бяхме 9 човека дойдохме в 19.15.
На 28 в 10.00 тръгнахме от Карлово. Още от сутринта беше ясно, че ще прехода няма да е зимен, а пролетно - есен. А от толкова предупреждения и насоки раницата беше пълна с пикел котки снегоходки щеки въже резервни ръкавици резервно яке и какво ли още не за зимен преход до Ботев. Скоро якето влезе в раницата заедно с шапката и ръкавиците после и другата тениска и чак до хижа Левски. До самата хижа сняг НЯМА. Хижаря ни предупреди, че нагоре е сняг и лед и да качваме по зимната. До като бяхме в гората снега беше малко и продължихме без котки и снегоходки. Така чак до като не излязохме горе на билото. Там имаше сняг, но беше малко не се затъваше, а за котки не беше нужно. На другата сутрин станахме рано и тръгнахме екипирани към върха. Кратка почивка и тръгнахме към Маринка. На долу по пътя скука и дълго слизане. Днес се качих до хижа Рай и ме хвана яд, че предния ден не слязохме от Ботев през Тарзановата пътека в Паниците. Нищо остава за другия път. Благодаря на всички за препоръките и мненията.
Вто Дек 31, 2013 12:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Ясно. Ние бяхме двойката до печката /май най възрастните в заслона Smile/ аз съм с очила.
Вто Дек 31, 2013 1:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

Както е тръгнало тази зима - след една седмица горе може да не остане нищо бяло, само тук там по деретата Sad .....................

Вто Дек 31, 2013 1:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
meco puh

Местожителство: обл.Разград

ПАВЕЛ написа:
Както е тръгнало тази зима - след една седмица горе може да не остане нищо бяло, само тук там по деретата Sad .....................

Хм, не бързайте с прогнозите. Smile. Много има още до 31 Май 2014г.

Балкана символ на цял полуостров
Вто Дек 31, 2013 1:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Нагоре по заледения склон никак не е безопасно. Ако някой случайно се подхлъзне без котки и няма с какво да се задържи ... бая пързаляне го чака - таман на мечките за новогодишен банкет Smile Не знам дали сте виждали как се ускорява човек с шушлякови дрехи по фирн? - като порше е Smile
Вто Дек 31, 2013 11:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
тихомир томанов

Местожителство: карлово

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=189164567945382&set=a.189161934612312.1073741847.100005555200644&type=1&theater
И ние на същият ден носих ме всичко и накрая вр.Амбарица виж как на посрещна.Важно е че когато ти потрябва в даден момент нещо то ти е под ръка.
Сря Яну 01, 2014 1:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

тихомир томанов написа:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=189164567945382&set=a.189161934612312.1073741847.100005555200644&type=1&theater
И ние на същият ден носих ме всичко и накрая вр.Амбарица виж как на посрещна.Важно е че когато ти потрябва в даден момент нещо то ти е под ръка.

На мен ми показва това съобщение като се опитам да видя снимките:
"Съдържанието в момента не е достъпно
Страницата, която желаете да отворите, не може да бъде показана веднага. Тя може да е временно недостъпна, връзката към нея да е вече невалидна, или вие може би нямате право да разгледате тази страница."
Sad

Сря Яну 01, 2014 1:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Марянка ще поправя нещата.
Сря Яну 01, 2014 3:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Така вече е друго.Просто Маряна не се съобразих че албума ми е достъпен само за приятели.
Сря Яну 01, 2014 3:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Todor написа:
Нагоре по заледения склон никак не е безопасно. Ако някой случайно се подхлъзне без котки и няма с какво да се задържи ... бая пързаляне го чака - таман на мечките за новогодишен банкет Smile Не знам дали сте виждали как се ускорява човек с шушлякови дрехи по фирн? - като порше е Smile

По принцип се ползват пикел и котки, не защото не може и без тях, а за да ви е комфортно и да не треперите на всяка крачка и да се наслаждавате на престоя в планината. Извън принципа, име две основни положения: всички що годе читави връхни дрехи за планина са направени със специални кръпки по колена, лакти и задник. Въпросните са от груб, грапав материал, специално да пречат при подхлъзване. Ако не разполагате с такива, нищо не пречи да си добавите. Второто - в планините винаги е пълно с камъни, като наближи участък, вземете си един по-остър и удобен, та като се хлъзнате, да имате с какво да дращите по леда за замозадържане. Има и други "технологии" - например широки вълнени чорапи върху обувките /във Франция от векове се ползват, хем и за по-топло - т.нар. Ледников терлик/, може и с голям "туристически" нож, вилици и др. подръчни вещи. Специало внимание заслужава и "Щековата технология"-много пъти ме е спасявала на места къдато е изключително опасно, аз съм с раница пълна с инвентар, които не съм сложил, защото ме е мързяло/последния път я изпробвах по фирна на северозападното ребро на Вихрен. Из репертоара на "старите туристи" съм се нагледал и на множество други патенти и рационализации, продиктувани от немотията по отношение на инвентар през епохата на социализма, всичките в стил "Абалаков". Носи се легенда за изкопани с вилица стъпки на паднал в огромен улей турист... изброеното горе е тествано многократно и работи...
Изложеното не бива да се пренебрегва и от вече снабдените с пикел и котки. Преди три седмици ходихме на Джендема, и на единственото място по маршрута, където на практика наистина трябваха котки, същите, навряни в една цепнатина цъкнаха, замина точковата заварка на планката отпред, и ми се откачиха. Добре, че бяха вързани и с връв към обувката, инак щях да ги изгледам, как последна мода инвентар става плячка на мечката, а аз нямаше сега да ви разправям таз история...
Най-доброто оръжие в такива случаи е в главата на човека. Неслучайно в Китай редица разновидности на кунгфуто особено задълбочено изучават боеве например с пръчки за ориз, куки за плетене, саксии, вази и всякакъв домашен инвентар....
Отделно мислете и за многофункционалния инвентар, за да ви е леко и да не носите едновременно множество вещи, които лесно се комбинират - щеки с пикелен накрайник в дръжката или колело като за щека, монтирано върху шипа на по-дългите пикели, такова оръжие дори съм виждал в стария учебник на катедра ТАО - кинжалче някакво, монтирано в дръжка от щека - малко, леко, но доста ефективно. На Елбрус например траверсът Косая полка е елементарен в сняг и смъртоносен в лед и фирн. Пикел обаче не ви трябва, ако носите само клюн от разглобяемо сечиво, за самозадържане.
Чет Яну 02, 2014 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Laughing
Съгласен съм. Аз също много съм се осигурявал, а понякога и самозадържал с щека.
Като каза Абалаков.... нали съм руски възпитаник...будилникът на Абалаков - 3 чаши чай преди лягане и точно в 3 часа си буден Laughing
Пет Яну 03, 2014 12:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.