Поляната, на която се събират жълтата и зелената маркировка се нарича Оджовица. Там някога е имало сграда (кантон). Скоро не съм минавал, може и сега да има направено нещо друго. При излизане на поляната, ако се отклоним вляво от пътеката за Белмекен и тръгнем към реката, по мой спомен имаше една чешма. Добре е да се знае, защото нагоре водата е чак на Дългото торище.
Благодаря, допълних имената на местностите, като също прочетох и взех предвид написаното тук:
Използвах случая също да изправя някои твърде произволни завои по пътя над Костенец, както и добавих пътя и пътеката по долината на р. Крайна, които се качват към кантон Крайна. Някой може ли да предостави данни за липсващия участък от тази пътека (последните около 600-800м под кантон Крайна)?
Интересно, някой ползва ли пътеката по река Крайна? Тук в Костенец я смятат за изоставена.
Така е изоставена е. Мостовете са полуразпаднати и трябва да се внимава.
Интересно, някой ползва ли пътеката по река Крайна? Тук в Костенец я смятат за изоставена.
Не знам, не съм ходил там. Дадена е в ЕТК М1:10000, но само до поляната под кантон Крайна с координати N42°12.1767' E23°46.3358'
Допускам че е била по-посещавана в миналото, когато са строени водохващанията. Интересно би било да се проучи днешното състояние на този маршрут (изглежда че спестява доста разстояние, макар и с цената на едни допълнителни около 200м качване и слизане ако целта е х. Белмекен).
Последната промяна е направена от vedrin на Съб Дек 28, 2013 8:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Допускам че е била по-посещавана в миналото, когато са строени водохващанията. Интересно би било да се проучи днешното състояние на този маршрут (изглежда че спестява доста разстояние, макар и с цената на едни допълнителни около 200м качване и слизане ако целта е х. Белмекен).
Според местните [баща ми], районът е мечкарски.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org
Съб Дек 28, 2013 7:33 pm
irina
Не съм срещала мечки! Омотахме се в този район преди две години. Пътеката е ясна до една поляна с огнище. Късно се усетихме, че сме в грешна посока и се качихме на Жълтата скала. То там май и кози не се качват От там през клека....ама много лека полека успяхме да се доберем до жълтата маркировка малко преди х. Белмекен. Май наистина тази пътека вече никой не я ползва.
Не съм срещала мечки! Омотахме се в този район преди две години. Пътеката е ясна до една поляна с огнище. Късно се усетихме, че сме в грешна посока и се качихме на Жълтата скала. То там май и кози не се качват От там през клека....ама много лека полека успяхме да се доберем до жълтата маркировка малко преди х. Белмекен. Май наистина тази пътека вече никой не я ползва.
Много рано сте се отклонили надясно. След едно последно стръмно (пътят тръгва надясно и прави серпентина наляво излиза на равно. В това равно се върви известно време и се гледа за пътеката надясно -- опитвам се да извадя наяве спомен от много отдавна.
Редрик Шухарт
Съб Дек 28, 2013 8:39 pm
ivailo.hr
vedrin написа:
Благодаря Ивайло, прочетох и допълних липсващите подробности на това място, а и по останалите участъци от другата ти пращулка. Съдейки по другите данни, с които разполагам, струва ми се че разклона всъщност е на една малко по-южна полянка (N42°12.9614' E23°45.4160') от тази, която си посочил.
Всъщност да, объркал съм се. Двете маркировки се сливат на поляната, където са марките 070 и 071 в моя трак (http://dox.bg/files/dw?a=23d64c312f). Тези две марки са мястото за бивак и самата чешма. А пресечната точка на двете маркировки е в северната част на поляната. Жълтата идва по черния път от север.
Погледнато от хижа Белмекен ми направи впечатление, че в BG Mountains жълтата маркировка е дадена вярно само до южния край на Голямото торище. Оттам жълтата в BG Mountains се отделя наляво (запад) и се качва нагоре в посока на кота 2058, като прекъсва на 400-500 м. преди котата. Ако не ме лъже паметта, от сливането на двете маркировки (зелена и жълта) до х. Белмекен, те са заедно.
Ее язък!Аз съм слизал от змийската пътека през кантон Крайна и по реката(Крайна) надолу...ма не мога да намеря трака
В долния участък беше голяма драма...мостовете наистина са пропаднали но на повечето основните греди стоят(инфо от мин.год.)и се минава,малко по-осторожно..на едно място с повечко наличие на червени марки явно пътеката тръгва вдясно да подсича ридче в посока х.Гургулица но ние изтървахме разклона и продължихме по реката надолу...минава се през едно водохващане и оттам е екстра-път който излиза на маркирания(в зелено)път по Чавча...
Продължавам да търся трака-белким изкарам 1-2 бири
Ее язък!Аз съм слизал от змийската пътека през кантон Крайна и по реката(Крайна) надолу...ма не мога да намеря трака
В долния участък беше голяма драма...мостовете наистина са пропаднали но на повечето основните греди стоят(инфо от мин.год.)и се минава,малко по-осторожно..на едно място с повечко наличие на червени марки явно пътеката тръгва вдясно да подсича ридче в посока х.Гургулица но ние изтървахме разклона и продължихме по реката надолу...минава се през едно водохващане и оттам е екстра-път който излиза на маркирания(в зелено)път по Чавча...
Продължавам да търся трака-белким изкарам 1-2 бири
Под водохващането (1200-1300м) има едно стеснение на долината със скали от двете страни - това място се нарича Портите.
Редрик Шухарт
Всъщност да, объркал съм се. Двете маркировки се сливат на поляната, където са марките 070 и 071 в моя трак (http://dox.bg/files/dw?a=23d64c312f). Тези две марки са мястото за бивак и самата чешма. А пресечната точка на двете маркировки е в северната част на поляната. Жълтата идва по черния път от север.
Да, точно така го нанесох в последната редакция на картата.
ivailo.hr написа:
Погледнато от хижа Белмекен ми направи впечатление, че в BG Mountains жълтата маркировка е дадена вярно само до южния край на Голямото торище. Оттам жълтата в BG Mountains се отделя наляво (запад) и се качва нагоре в посока на кота 2058, като прекъсва на 400-500 м. преди котата. Ако не ме лъже паметта, от сливането на двете маркировки (зелена и жълта) до х. Белмекен, те са заедно.
Тази грешка в картата също я оправих (подвели сме се преди време по ясната просека в клека, която се вижда на снимките в тази странична посока, която описваш; в последната редакция е отбелязана вече като завършваща внезапно немаркирана пътека, поне докато не установим къде отива
Под водохващането (1200-1300м) има едно стеснение на долината със скали от двете страни - това място се нарича Портите.
Благодаря, добавих и тази местност в картата, както и други подробности от ЕТК в района. Видях също една пътека (или дори може би черен път), по долината на р. Плешница (съседната в източна посока на р. Крайна), която също си заслужава проучване. Интересни биха били също GPS данни за уточняване на пътечките, които свързват Дългото торище с кантон Крайна, както и долината на Крайна с тази на Плешница, в посока х. Гургулица.
Нед Дек 29, 2013 12:26 am
vinushka
Хубав пътепис, сега го прочетох и разбрах какво имаше впредвид с думите си чв фейсбук трябва да го забранят със закон . Може би си прав!
Със съжаление научавам за други случаи в които хора са сваляли пътеписите си.Аз го направих заради приятелите ми, които не заслужават такова отношение към тях. Като цяло планинарите които познавам от форума са чудесни хора, а пък тези които не харесвам не ме харесват също така че сме квит. ps- ти си печен.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети