Автор |
Съобщение |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5840 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
Сря Дек 25, 2013 2:25 pm |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
Евалата за ентусиазма
Ще чета малко по-късно, че е бая длъжко.
Аз съм пас - докато не падне поне още 50 см сняг
|
|
|
Сря Дек 25, 2013 3:15 pm |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
|
|
Тези дето отлагат работата за по-късно обикновено не я започват.Smile |
Бързата работа, срам за майстора
|
|
|
Чет Дек 26, 2013 8:54 pm |
|
|
Пчелата Жужа
|
|
|
|
Аз пък прочетох всичко наведнъж, някои пасажи препрочетох, много пъти разглеждах снимките, които са чудесни и ти се удивлявам на храбростта да ходиш сам в зимната планина. Поздравявам те и за Ком - Емине! Но недей повече да ходиш сам. Послушай старата жена.
П.С. Непрочетената книга да не е "Есента на патриарха" от Маркес?
Това е най-странната книга за мен, но аз си я препрочитам с неотслабващо удивление от виртуозното словоборавене на автора.
Моля за снисхождение, че писах тук на друга тема.
|
|
|
Чет Дек 26, 2013 10:41 pm |
|
|
slavei
|
|
Re: Зима?:) Белмекен-Заврачица-Мусала |
|
|
|
Човек като се качва нагоре с тежка раница или поне Аз като се качвах въжето ми идваше високо. |
По-лошо е да псуваш ниско поставените въжета, който през зимата са под снега. За съжаление има такива в Рила.
|
|
|
Чет Дек 26, 2013 11:14 pm |
|
|
slavei
|
|
|
|
|
|
|
|
Аз пък прочетох всичко наведнъж, някои пасажи препрочетох, много пъти разглеждах снимките, които са чудесни и ти се удивлявам на храбростта да ходиш сам в зимната планина. Поздравявам те и за Ком - Емине! Но недей повече да ходиш сам. Послушай старата жена.
П.С. Непрочетената книга да не е "Есента на патриарха" от Маркес?
Това е най-странната книга за мен, но аз си я препрочитам с неотслабващо удивление от виртуозното словоборавене на автора.
Моля за снисхождение, че писах тук на друга тема. |
Е, къде другаде човек ще изпразни главата от мислите си, освен в планината.
Повечко действия без много мислене, което не значи да не се мисли въобще е доста доста добра терапия, а най-хубавото е че си изключвам телефона с оправданието, че поради липса на обхват батерията се изтощава.
п.п.
Не помня заглавието на книгата.
Някакъв световно неизвестен писател с много странно име.
Търк Вегънот е доста необичайно име затова и го запомних.
Чудя се дали в библиотеката изхвърлят старите книги.
|
|
|
|
Човек като се качва нагоре с тежка раница или поне Аз като се качвах въжето ми идваше високо. |
По-лошо е да псуваш ниско поставените въжета, който през зимата са под снега. За съжаление има такива в Рила. |
Най-добре ще е да са като на Мусала по две, едното по ниско другото по-високо.
Два метра височина на въжето не е ли множко за ръб дето не задържа много сняг? |
Явно задържа достатъчно.
Хижа Белмекен ми беше любимо място преди да ремонтират хижата и ходех поне веднъж годишно. Никога не ми правило впечатление да е високо въжето.
Тук има 3 снимки на които се вижда въжето:
http://moiteplanini.com/album.php?aid=20&pid=365&action=pic
едит:
Ето тук има също (разцъкай и следващите), но от 2005-та, когато имаше много сняг.. всъщност преди 2008-ма си имаше хубави зими.
http://moiteplanini.com/album.php?aid=89&pid=2375&action=pic
Последната промяна е направена от slavei на Пет Дек 27, 2013 12:03 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Дек 26, 2013 11:56 pm |
|
|
vedrin
|
|
|
|
|
Най-добре ще е да са като на Мусала по две, едното по ниско другото по-високо.
Два метра височина на въжето не е ли множко за ръб дето не задържа много сняг? |
Вярно е че на този ръб често има оголени скали дори и посред зима. Въпреки това обаче се случва в някои участъци въжето да се окаже под снега, тъй че общо взето (и особено в сравнение с други) си е съвсем добре поставено, но за жалост твърде остаряло, ръждясало и бодливо вече.
|
|
|
Пет Дек 27, 2013 12:00 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
Заврачица-Белмекен-Венетица |
|
Браво на градския!Убав преход!
Да ползвам темата да се разпиша и аз...няма снимки тъй че само за статистиката(и да се пофаля,де )
Оставихме колата в Д.Баня-от там-бус до Боровец-стандартно-Заврачица,среща с Зц....
На другия ден-към Белмекен ама ми се въртеше в главата и Ибър...градския се опита да ме разубеди-много стръмно било-мън-мън... Да вметна че взехме прехода за 7.30ч. с ходенето до Ибър иначе щеше да падне под 6... в крайна сметка го качихме-и то от средата-кестерме между двете дадени на картата пътеки-кофти беше че е южен склон и беше заледен-колежката даже сложи котките,аз търсих дупки с клек и трева .Слязохме по пътеката към ушите и продължихме през Сиври чал и въжето-градския се опита и тук да ме"отклони"към коловете за сп.база,ма тва си е пирончето в програмата-как да го изпуснем .Подсякохме Равни чал и се изсипахме на седлото м/у него и Белмекен,от там-по лятната...
На другия ден се възкачихме пак нагоре -на Белмекен-не бях виждал такова безветрие на този връх досега-даже на хижата духаше повече...
Слязохме надолу и продължихме за Венетица-там щеше да е разбора а и не бях спал на нея хижа Има малко нагоре-надолу ма общо взето се вместихме във времената дето ги казаха хижаря и още некви бабаити на хижата-малко над 2.30ч.
Последен ден-слизане към КУРорта Д.Баня и стоп до града-на бу-то и -в С.З.
|
|
|
Пет Дек 27, 2013 10:41 am |
|
|
tortomanin
|
|
|
Ей, човек, за такъв писател и Гуглю не е чувал. Да не е Кърт Вонегът?
|
|
|
Пет Дек 27, 2013 11:22 am |
|
|
ivailo.hr
|
|
|
Зелената маркировка се съединява с жълтата от х. Венетица на поляна с координати (в Google Earth): 42°13'18.22"N; 23°45'22.03"E
Вижте още по въпроса и тук: http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=62325#62325
Според мен от момента на сливането на зелената и жълтата маркировка до х. Белмекен, жълтата е дадена неправилно в BG Mountains.
|
|
|
Съб Дек 28, 2013 12:18 am |
|
|
vedrin
|
|
|
Благодаря Ивайло, прочетох и допълних липсващите подробности на това място, а и по останалите участъци от другата ти пращулка. Съдейки по другите данни, с които разполагам, струва ми се че разклона всъщност е на една малко по-южна полянка (N42°12.9614' E23°45.4160') от тази, която си посочил.
|
|
|
Съб Дек 28, 2013 1:25 am |
|
|
JWalker
Регистриран на: 21 Авг 2007 Мнения: 282 Местожителство: Ботевград |
|
|
|
|
|
Благодаря Ивайло, прочетох и допълних липсващите подробности на това място, а и по останалите участъци от другата ти пращулка. Съдейки по другите данни, с които разполагам, струва ми се че разклона всъщност е на една малко по-южна полянка (N42°12.9614' E23°45.4160') от тази, която си посочил. |
Поляната, на която се събират жълтата и зелената маркировка се нарича Оджовица. Там някога е имало сграда (кантон). Скоро не съм минавал, може и сега да има направено нещо друго. При излизане на поляната, ако се отклоним вляво от пътеката за Белмекен и тръгнем към реката, по мой спомен имаше една чешма. Добре е да се знае, защото нагоре водата е чак на Дългото торище.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org |
|
|
Съб Дек 28, 2013 9:52 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Е чак чак...-то Дългото торище е на 20-на мин нагоре...айде 1/2 час да е!
Иначе на края на полянката май наистина има маси(или остатъци) и стрелка за чешма в посока реката
|
|
|
Съб Дек 28, 2013 10:05 am |
|
|
vedrin
|
|
|
|
|
Поляната, на която се събират жълтата и зелената маркировка се нарича Оджовица. Там някога е имало сграда (кантон). Скоро не съм минавал, може и сега да има направено нещо друго. При излизане на поляната, ако се отклоним вляво от пътеката за Белмекен и тръгнем към реката, по мой спомен имаше една чешма. Добре е да се знае, защото нагоре водата е чак на Дългото торище. |
Благодаря, допълних имената на местностите, като също прочетох и взех предвид написаното тук:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=turizym&Number=1949366433
Използвах случая също да изправя някои твърде произволни завои по пътя над Костенец, както и добавих пътя и пътеката по долината на р. Крайна, които се качват към кантон Крайна. Някой може ли да предостави данни за липсващия участък от тази пътека (последните около 600-800м под кантон Крайна)?
|
|
|
Съб Дек 28, 2013 1:50 pm |
|
|
JWalker
Регистриран на: 21 Авг 2007 Мнения: 282 Местожителство: Ботевград |
|
|
|
|
|
|
|
Поляната, на която се събират жълтата и зелената маркировка се нарича Оджовица. Там някога е имало сграда (кантон). Скоро не съм минавал, може и сега да има направено нещо друго. При излизане на поляната, ако се отклоним вляво от пътеката за Белмекен и тръгнем към реката, по мой спомен имаше една чешма. Добре е да се знае, защото нагоре водата е чак на Дългото торище. |
Благодаря, допълних имената на местностите, като също прочетох и взех предвид написаното тук:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=turizym&Number=1949366433
Използвах случая също да изправя някои твърде произволни завои по пътя над Костенец, както и добавих пътя и пътеката по долината на р. Крайна, които се качват към кантон Крайна. Някой може ли да предостави данни за липсващия участък от тази пътека (последните около 600-800м под кантон Крайна)? |
Интересно, някой ползва ли пътеката по река Крайна? Тук в Костенец я смятат за изоставена.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org |
|
|
Съб Дек 28, 2013 2:05 pm |
|
|
|