Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3384 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Моето мнение - не трябва да се чака до пролетта, зимата също може да се "проходи" в планината.
Витоша е много добър избор за първи излет, особено при относително хубаво време, но до Черни връх е добре да имаш другар със себе си, който е наясно с планината.
Утре и вдругиден съм на хижа "Соколна", но ако искаш, може да се присъединиш към някой от следващите ми по-лесни излети. Витоша е най-близо, Лозенска, Люлин, Стара планина - варианти много. Само събота и неделя ли имаш възможност, или и през седмицата? Няма проблем, че нямаш опит, това не е толкова важно. Всъщност, защо не пишеш в раздел "Срещи и уговорки"? Сигурен съм, че в този многолюден форум все ще се намерят добри туристи, които да споделят своя богат и безценен опит, като отидат на излет с тебе.
Съвет за екипировката: На първо време не ти трябва специална екипировка, просто топли зимни дрехи. Но е силно препоръчително да си купиш гети - дори и само за 20 лева да са. Останалото може и после. Ако толкова държиш да пробваш пикел, котки и снегоходки - няма проблем да ти дам моите.
Успех!
Съб Дек 07, 2013 12:16 am
amdimitrov
Моето прохождане го направих без изобщо да гледам специални маршрути, без да нося карти и т.н. Качих се един ден с колата до Копитото уж да погледам София и видях 2те табелки до хотела...и реших: "другият път се качвам пак и тръгвам по едната пътечка". Тръгнах по едната и се оказах се в Бояна, а там какви табелки и пътечки има ...върнах се по обратния път, но имах няколко нови идеи за разходки в главата. И така, на всяка разходка си откривах някакви нови разклонения и стигах до различни места. Трудно може да се загуби човек в тази планина... достатъчно ми беше да помня от къде съм минал на отиване, за да се върна по същия път на връщане.
Не виждам какъв е проблема със зимна Витоша...Освен ако не реши човек да се прави на супермен или не забие в някоя мъгла/вятър в откритата част. Да речем, че реши човек да се качи от Бояна към езерото (макс. 1:30 със сериозна почивка на езерото) или пък дори и към водопада да продължи... Зимата има стъпки, в които да върви човек...
Съб Дек 07, 2013 9:38 pm
Vanya
аз също съм начинаещ до сега съм ходила до Черни връх и един път на Мусала само през лятото и малко ме е страх от зимата
Хайде новаците да си организираме един Черни връх тези дни (или след празниците), а ако някой по-опитен като Стефан иска да дойде с нас ще е още по-добре
Съб Дек 21, 2013 11:46 am
asen4ooo
Vanya написа:
аз също съм начинаещ до сега съм ходила до Черни връх и един път на Мусала само през лятото и малко ме е страх от зимата
Хайде новаците да си организираме един Черни връх тези дни (или след празниците), а ако някой по-опитен като Стефан иска да дойде с нас ще е още по-добре
За една разходка тия дни и аз съм навит ..
_________________ На кръгла маса, в хижата и в женско сърце винаги има място за още един!
Съб Дек 21, 2013 12:18 pm
Mariana1000
Дата "тия дни" няма
Пуснете в раздел Срещи и уговорки тема с конкретно предложение за определен ден и ако имам възможност с удоволствие ще дойда, защото трябва да се вкарвам във форма за зимните преходи
(Уф, тоя Черни връх... не го обичам много, а всички там искат да ходят )
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Съб Дек 21, 2013 4:49 pm
Ristee
Аз не съм планинар, но от времето от което ходя по планини съм разбрах че винаги може да се
крие опасност няма значение в коя планина си и къде си. Все пак е планина, природа която винаги може да те изненада.
За начален преход.. Сложно е, колкото по бързо се хвърлиш в дълбоки води толкова по интересно ще ти стане.
Но ако самия ти не се чувстваш добре физически, започни по лекичко,
пътеката м/у Драгалевци и Симеоново минавайки през Алеков водопад е много спокойна и приятна пътека, ем красоти ем лека.
За екипировка, освен дебели дрехи ( топли ), хубави обувки и това е...
И един съвет, винаги поздравявай, хората който се разминаваш по пътеките (планинарска култура)
Успех с начинанието !!!
Пон Дек 23, 2013 10:39 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3384 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Традиционно в някой от последните дни на годината (дори на 31-ви декември) имам обичай да изкачвам Черни връх. Често пъти съм успявал. Понякога не.
Вземайки предвид очакваните валежи в петък на 27-ми декември, може би в събота на 28-ми (или в краен случай в неделя на 29-ти) мисля да осъществя тазгодишното изкачване на витошкия първенец, или поне да направя преход във Витоша.
Всеки е добре дошъл да се присъедини към мен. В зависимост от броя на участниците, техните желания и опит, както и от конкретните обстоятелства, ще се определи и подходящ маршрут, по който да се атакува върха или да се обхожда планината.
И нека няма притеснения относно лошо време, липса на добра екипировка или недостатъчно опит. Свободно време - това трябва да се намери - и желание.
Това е засега от мен. Весели и ползотворни празници! И добър късмет!
Вто Дек 24, 2013 12:22 am
t.hristov
Свободно време - и желание за ходене в Планината
Напълно подкрепям Стефан Илиев в това начинание.
Весели Празници и Бъдете здрави!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети