Децата и планината
В една друга тема се заговори за ходене на планина с малки деца и аз като баща на двугодишно момче се заинтригувах. Моят син когато беше по-малък го носех ето така в това столче. Но той порасна, проходи, натежа, не може да стои дълго време на едно място и вече ми е невъзможно да го нося на гръб. А като ходи сам половин-един час и се изморява и опираме пак до носене. Да не говорим че е способен на 3 метра да намери 10 интересни неща при които да спре, да ги пипне, вземе, огледа, да забрави в коя посока е вървял и да тръгне нанякъде другаде. По тази причина бях се примирил с мисълта че няколко години, докато децата ми пораснат малко, ходенията ни в планината няма да са същите. Но ето това ми дава много надежда
Сотиров написа:
Ако няма да съм досаден, а много добре знам, че няма нищо по-досадно от баби и дядовци, които вадят семейния албум, - ще пусна по няколко снимки от последните три лета на Мальовица. Пък дано някой дядо - а и татко! - вземе пример от мен! Учудва ме ширещото се схващане, че децата на две години са някакви безсилни същества, които само искат да бъдат носени. Готов съм да споделя аксиомите на възпитанието, което вече два пъти успява.
Очаквам в тази тема да споделите опита си с деца в планината и особено много разчитам на Сотиров
_________________ Може да съм прасе, ама ми отива...
Чет Юли 31, 2008 1:22 am
Сотиров
Челен опит
asenr написа:
Очаквам в тази тема да споделите опита си с деца в планината
Става! Но постепенно.
Чет Юли 31, 2008 2:48 am
irina
Децата са много различни, на някои просто не им се ходи.Със сестра ми сме така, от малка не обичаше, въпреки ,че непрекъснато бяхме по планините. Така си остана и като порасна. Децата ми са същите, абсолютно различни, въпреки ,че докато бяха малки все ги мъкнехме по баирите. Така ,че мисля..таз работа си идва някак си от вътре, не може да се възпитава.
Чет Юли 31, 2008 11:36 am
katerinka
Аз също мисля, че децата трябва постепенно да свикват с ходенето по планините(то за големи хора си трябва "тренинг"). Аз има две деца, момче на 8 и момиче на 5. Момчето водихме, по точно е ходеше по често, защото момиченцето го носихме в кенгурото до 2 години(като ту я пускахме да ходи, ту я носехме). Разбира се, искма да уточня че ние не ходим на палатка, а се установяваме някъде, примерно Говедарци и от там ходим донякъде и се връщаме същия ден. Децата са си деца и искат своето, да не говоря, че организма им е крехък. Преди две години като тръгнахме от ЦПШ-то на Мальовица и баткото като "каза не ми се ходи" и се спираше на всяка крачка, после каза лошо ми е(аз реших че нарочно така приказва, защото си е наумил че не му се ходи) и настоях да продължим. Коагто стигнахме до хижа Мальовица той имаше температура, поспа половин час на ръцете ми и после се прибрахме в Говедарци. Вечерта вече нищо му нямаше и на другия ден пак походихме. Така че аз не смея да ходя много, много с децата по планината предпочитаме еднодневните и леки преходи.
Чет Юли 31, 2008 7:14 pm
spi
За мен до голяма степен в началните години децата се опитват да подражават на мама и тати, така че, ако ходите в планината често и определяте такива преходи, които са по силите на децата, така, че те да са доволни и заинтригувани от всичко заобикалящо ги - няма начин да не заобичат планината. Ама трябва тотално търпение, внимание и разяснения. Парадокс е - казва го човек, който няма деца, но системата работи: племеника го лашкахме на два месеца февруари на х."Мальовица", на 5-6 месеца го изнасяхме с баща му и майка му по върховете, после като поотрасна и проходи родителите му го обърнаха на авто и вело туризъм /пак с кошче за детето/ с по-малки натоварвания. Та сега не можем го откачи от залата за катерене и ските зиме.
Иначе чичо му тайничко се надява да се вържат двамата на едно въже, може би след 5-6 години.
Виж, с по-голямата сестричка малко поизоставихме ходенията и май-интересите са другаде. Да видим сега как ще организирамете бебока.
Поздрави!
Чет Юли 31, 2008 11:56 pm
Сотиров
Ново попълнение
Драги приятели, днес моята туристическа група се увеличи с още един член - внучката Мила. Това събитие отлага за известно време лекцията и пътеписите. Искрено ви благодаря за интереса и добронамерените мнения!
Пет Авг 01, 2008 1:41 am
irina
Честито ! Да е жива и здрава !
Пет Авг 01, 2008 5:33 am
katerinka
Честито и от мен! Много здраве и късмет!
Родени днес сме хубави хора
Няма цветя за майката
P.S. имах предвид, че няма имотиконка с цветя, иначе съм сигурна че ще получи!
По-здрави
Пет Авг 01, 2008 8:37 am
W_sjankata
Честита внучка, г-н Сотиров!
Поздрави на щастливите родители! Живи и здрави!
Честит Рожден Ден и на катеринка!
Пет Авг 01, 2008 9:24 am
Kat
аз също се присъединявам към поздравите
ще чакаме нови бъдещи включвания...
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Авг 01, 2008 3:10 pm
asenr
Честито!!! Да са ви живи и здрави всичките внуци и да кръстосват планините заедно с дядо си. А като няма емотиконче с цветя за мама, ето малко цветя от нашата градина:
_________________ Може да съм прасе, ама ми отива...
Съб Авг 02, 2008 12:08 am
natam-nasam
Бебе на планина?
Мислех си да повдигна темата за деца на планина и видях, че вече има такава. Само че моят въпрос е за бебе на планина. Имаме си вече самар, но времето не предразполага, ще изчакаме да се запролети. В г-н Сотиров ми е надеждата, но и някой друг, ако има опит, нека сподели!
Интересува ме всичко: от каква възраст, на каква надморска височина, по кое време на годината (тоест при какви температури) и кой, какъвто опит има, да не си го пази за себе си!
Вто Яну 27, 2009 2:45 pm
albena :-)
сина големия го качихме на пистата на Тодорка като беше на 6 месеца - в количката си спи, ние караме по Тодорка.
Цял ден на вън го държахме (на завет), през пролетта, пак в подножието на Тодорка почна да се учи да ходи
имало е и доста студени дни, в други е валяло сняг, но си беше ок младежа
Вто Яну 27, 2009 4:46 pm
Сотиров
Да, с бебе на планина!
natam-nasam написа:
Интересува ме всичко: от каква възраст, на каква надморска височина, по кое време на годината (тоест при какви температури)...
Драга Натам-Насам, убеден съм от опит, че няма никакво ограничение нито за възрастта, нито за сезона. Сега бебето Ви е в най-лесната възраст за разходки: завито, в чувалче, спи си - какво го интересува времето навън? Естествено не говоря за време, когато снежни виелици ще му набиват сняг в количката или пък мокра мъгла ще го накваси! Но при едно нормално хубаво време няма никакъв проблем да го заведете на Алеко (вероятно имате кола), да го оставите на пистата с баща му, а Вие да покарате ски. След това да се смените. Точно както и Албена разказва. Правил съм го това, когато малкият беше бебе на половин годинка, а големият наближаваше две. Количката с бебето - на пистата, обърната към слънцето. Големият плете крака със ските и се мъчи да мине три метра, без да падне. Майка му в това време се спуска. Когато дойде време за обяд, влязохме в едно ресторантче. Там тя направи тоалета на бебето - представяте си какво беше!, но общо взето всичко е като у дома. Вместо да го извеждате в градината, извеждате го на планина. Няма разлика! И винаги имайте пред вид, че когато в София е гадно, на Витоша е слънце, и обратно. Така можете всеки ден да сте на слънце! Забравих да добавя, че причината дъщеря ми да води бебето на Алеко беше някаква кашлица, която се беше появила. Според нейната теория всички болести у децата се дължат на мръсния софийски въздух. Затова тя ги лекува сред природата, без никакви лекарства, и май е права. Да Ви е живо и здраво детенцето и смело с него навсякъде!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети